Skocz do zawartości
  • 0

Co to za militaria?

Yedyny

Pytanie

Napisano

Witam, nie jestem zadnym specjalista, wiec prosilbym o identyfikacje (potrzebna mi do galerii na stronie www), jesli komus cos sie kojarzy - szczegolnie zarys duzego przedmiotu z dolka.
O ile sie orientuje, to te naboje to pociski przeciwlotnicze? Niektore zachowaly sie z farba.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, nie jestem zadnym specjalista, wiec prosilbym o identyfikacje (potrzebna mi do galerii na stronie www), jesli komus cos sie kojarzy - szczegolnie zarys duzego przedmiotu z dolka.
O ile sie orientuje, to te naboje to pociski przeciwlotnicze? Niektore zachowaly sie z farba.

Napisano

Niemcy? Rosja? Polska? Na tych łódkach czy jak to sie nazywa napis ara" (mam je w extra stanie, ale tylko kilka) - podobno Wehrmacht?

Napisano
Ciekawe, że ten Doppeltrommel wytrzmał eksplozję i nie poszedł na śrubach, kiedys wyciągnęłem podobnie rozszadzony od środka, był lekko wydęty i tu i ówdzie podziurawiony odłamkami
Napisano

I tu znow to cos z dolka - to chyba nie jest zadna mina? Na moje oko to zbyt masywne, moze jakies kolo od wozu bojowego, czolgu?? Ktos ma jakies pomysly?

Napisano
cytat  tego co mi się wydaje,to alpacca, "neusilber owe srebro,metal brithannia itp,to nie są medievalne stopy.Czyżby znowu mrok????
Wydaje mi się,że nikiel w stopach zaczęto dopiero używać w XVIII wieku.

Coś bym znalazł z alpaccowego zlomu u sibie,a ile potrzeba i jakie płytki?????
No i oczywiście na kiedy,aha i jeszcze jaki kolor/odcień?????? "
Napisano
Niezle, napisz jak mozesz do czego to sluzylo - nasadzalo sie na jakis karabin maszynowy? Bo do noszenia przy pasie to troche wazy :)
Napisano
Raczej nie lotnisko, jakis sklad.Dzis pokopalem i to duze cos metalowe ma uchwyty - jest to jakis pojemnik na naboje :D Poza tym obok na boku lezy drugi (scianki plaskie, nei takie pogiete jak w tym pierwszym), wewnatrz pociski, ale nie wykopalem go w calosci, bo sapereczka sie pogiela :/ Nie wiem co tam moze jeszcze byc; obok wykapalem łyżkę do zupy (duza) z napisem ALPACCA.
Napisano
Naboje są niemieckie: 2cm Mauser 151/20 z działek lotniczych samolotów.A te łódki" to ogniwa taśmy rozsypnej od nich.
To jakieś byłe lotnisko?
Napisano
Stan zachowania nie pozwala mi stwierdzić, czy jest to Patronentrommel 34, czy Patronentrommel od Mg 15. Ksiażka Folke Myrvanga Mg34-Mg42" z 2002 wydana nakładem wydawnictwa Collector Grade Publications Incorporated pokazuje, że róznice pomiędzy tymi dwoma magazynkami były naprawdę niewielkie.
Pozdrawiam
Napisano
Po ludzku. Jest to magazynek zwany powszechnie Doppetrommlem- czyli podwójnym bębnem, który zasilał MG 15, lub jego niemal blizniacza wersja do zasilania Mg 34. Pakowało się do niego amunicję kal. 7, 92 mm, za pomocą urzadzenia zwanego przez Niemców Trommelfuller (przypominało maszynke do mięsa) Dppeltrommle transportowało się po cztery na specjalnych aluminiowych lub zelaznych nosidłach.
Jesli znalazles ten magazynek w poblizu lotniska, to będzie to raczej Mg 15, który choć posiadał specjalna aluminiowa szynę adaptujaca go do walki naziemnej głównie stanowił uzbrojenie samolotów.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie