Skocz do zawartości
  • 0

Do archeologów!!!

manio

Pytanie

Napisano

Witam.Prosze jeśli to możliweo identyfikacje tego krzemienia,tzn.co to za narzedzie,z jakiej epoki itp.znalazłem go kilka lat temu na polu.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Materialnie to 0. Wartość naukowa dość znaczna, jeśli zgłosisz do muzeum czy wojewódzkiego konserwatora zabytków (uścisk dłoni i magiczne słowo dziekuję").
Z krzemienia wykonuje się biżuterię, kiedyś był program o eksporcie tego surowca z Gór Świetokrzyskich na Zachód, bodajże nawet do USA. Chyba ktoś znany, może Madonna (nie jestem pewien) pokazała się na jakiejś gali w biżuterii z polskiego krzemienia.
Napisano
Na pewno narzędzie, prawdopodobnie, na ile można ocenić ze zdjęć - zwane drapaczem.
Datowanie to już trudniejsza sprawa, może być od schyłkowego paleolitu, przez mezolit, neolit, aż po wczesną epokę brązu. Stawiałbym na neolit - wydaje mi się, że krzemień pochodzi ze złóż na Wyżynie Krakowsko-Częsatochowskiej.
Napisano
Nie Madonna tylko żona Beckhama. A nazwanie krzemienia polskim jest ... nie dokońca dokładne. Zapewne chodziło o krzemień pasiasty który faktycznie pochodzi tylko z Polski (bo nigdzie inndziej nie występuje)
A ten tu to krzemień czekoladowy.
Prośba do autora: zrób zdjęcie tej trzeciej strony.
Pozdrawiam
Pig

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie