Skocz do zawartości

ciekawostka

Gość sam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś coś wie na temat tych znalezisk?
Skąd pochodzą przedmioty z okresu Księstwa Warszawskiego i Królestwa Kongresowego?
Czy płomienie grenadierskie są rosyjskie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:-)
SZZ
Napisano
witam.
niewiem czy mnie kojarzycie spotykaliśmy się w szparce
(od skody pickup)fanty należą do mojego brata,przejoł po mnie kopanie,ja niestety dopiero zaczne na wiosne.
wiem ze sa wykopane za siedlcami,i wszystko oprócz monetek jest na sprzedarz lub zamiane na monety.
pozdrawiam mm
Napisano
Witaj Marcin!
Dziękuję! Doskonale Cię pamiętam, wszak po którymś spotkaniu w Szparce podrzuciłeś mnie do domu ww. skodą. Co się stało, że ucichłeś i przestałeś pojawiać się w Szparce? Czy może podobnie jak SZUKAM przeszedłeś do konspiracji jeszcze przed wejściem w życie nieszczęsnej ustawy o ochronie zabytków?
Serdeczne pozdrowienia:-)
SZZ
Napisano
cześc
niestety praca i kłopoty zdrowotne.
2 tygodnie temu byłem na rekonesansie i cuś kopnołem.
nie miałem przez chwile dostępu do neta
i załwazyłem ze spotkania w szparce poległy?
Napisano
Dzięki Daniel za potwierdzenie w sprawie płomieni!
Pod Siedlcami są m.in. Iganie, największy sukces militarny Powstania Listopadowego z 10 kwietnia 1831 r. Straty rosyjskie - ok. 4.500, polskie - ok. 500. Poza tym było tam w okolicy parę obozów wojskowych w 1831 r., w których najpierw ruscy umierali na cholerę, a potem Polacy. Niedaleko w Mieni jest mogiła żołnierzy polskich, którzy zmarli na cholerę w znajdującym się tam - bodaj w budynku klasztornym - szpitalu.
Serdecznie pozdrawiam:-)
SZZ
Napisano
spotkania w szparce są nadal aktualne?
i czy mozesz mi powiedziec jaką wrtośc w zł.przedstawiją
te płomienie.
Napisano
A propos Szparki!
Jeszcze idea spotykania się, by pogadać o d...e Maryny nie zginęła! Ostatnio z inicjatywy Danieloffa spotkaliśmy się we trzech (z Ernestem)w knajpie koło Politechniki (całkiem sympatyczna piwniczka i jest tam Kasztelam, jeden z moich ulubionych gatunków piwa). Co prawda po telefonie mojej żony - która mnie tam namierzyła i usłyszała żart Daniela na tle odgłosów panienek z sąsiedztwa - w powietrzu zapachniało rozwodem, ale jakoś po tygodniu udało się w domu sprawę załagodzić i jestem pozytywnie nastawiony do takich spotkań w przyszłości, choć może nie co tydzień i nie pod koniec miesiąca.
Pozdrowienia
SZZ
Napisano
Do Marcina!
Coś jest tyle warte - ile ktoś za to chce dać. Można popytać na Kole za ile jest takie cuś" do kupienia, można wystawić na allegro z ceną min., tak na oko, 100 zł i przekonać się, czy będą chętni.
A propos Szparki - chyba jej czas minął bo pod koniec września byłem tam tylko ja i Daniel - otoczenie tam niezbyt ciekawe a knajpa dość droga,
- może by zwoływać spotkanie poprzez forum raz na jakiś czas w różnych miejscach,
- można by spotykać się w piwnicy na Noakowskiego koło Politechniki - sceneria adekwatna do sytuacji po wejściu w życie ustawy, ceny niewygórowane a towarzystwo bezpretensjonalne,
- może ktoś ma lepszy pomysł?
Wybór zostawiam zainteresowanym.
Pozdrawiam
SZZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie