muslim Napisano 1 Marzec 2007 Autor Napisano 1 Marzec 2007 Witamczy to maszyna do mielenia zboża czy czegoś wtym stylu.z jakich lat pochodzi i czy to rzadka rzecz czy nadal w miare spotykana.
muslim Napisano 1 Marzec 2007 Autor Napisano 1 Marzec 2007 po zamieszc eniu zdjęć zmiewniło m isie łorum na główne prosze o pszeniesienie
kokesh Napisano 1 Marzec 2007 Napisano 1 Marzec 2007 Jest to tak zwana wialnia , służyła do oddzielania ziarna od plew .W niektórych gospodarstwach używane są takie do dzisiaj.Pozdro...
krasnoludek Napisano 1 Marzec 2007 Napisano 1 Marzec 2007 W 1999 pracowałem na czyms takim we Francji w dolinie Loary. Kokesh ma rację
PUMA1 Napisano 1 Marzec 2007 Napisano 1 Marzec 2007 Maszyna oddzielania ziarna od plew prawdopodobnie te ziarna były przeznaczone do siania ziemi w następnym sezonie uzyskiwało się nią czyste zdrowe ziarna do obsiewania pola.
Cyrograf15 Napisano 1 Marzec 2007 Napisano 1 Marzec 2007 Wialnia, regionalnie zwana młynkiem (ale to nie mieli). Plewy wylatują tyłem a z sit przez te boczne otwory na dole różne gradacje ziarna. Do tej pory stosowane do poprawki czystości ziarna po kombajnie. Kiedyś będąc na wakacjach coś takiego obsługiwałem, bardzo proste i skuteczne ustrojstwo. Obsługiwałem to w celu uzyskania czystego ziarna na mąke.Wojtek
Marcin z Lasu Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 Istotnie - jest to wialnia. Wbrew pozorom nie jest to jakiś zabytek techniki - ostatnio obsługiwałem coś takiego jesienią 2006 - przy oddzielaniu zdrowych nasion buka od uszkodzonych (zastępowałem przy odbiorze nasion leśniczego szkółkarza).Fajna sprawa - prosta rzecz i skuteczna.
Pytanie
muslim
Witam
czy to maszyna do mielenia zboża czy czegoś wtym stylu.
z jakich lat pochodzi i czy to rzadka rzecz czy nadal w miare spotykana.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.