kaliber Napisano 29 Październik 2003 Autor Napisano 29 Październik 2003 Czy pod pod studziankami mozna jeszcze cokolwiek znalezc.Nigdy nie bylem .ale zamierzam . narazie przeczytalem tylko ksiazke przymanowskiego.Kiedys zlomu bylo napewno sporo a teraz.Pzdr
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Byłem tam z kumplami parę lat temu. Dno. Same drobiazgi, totalny brak łusek. A chodziliśmy wg książki Przymanowskiego.Pozdrawiam
Maku 73 Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Warto pojechać. Trafiają się fanty z 1939 (rzadko) i z walk o Przyczółek Warecko-Magnuszewski. Zapewne kilka bądź kilkanaście lat temu teren był mniej zeksplorowany, ale zawsze cos znajdziesz, ale to kwestia znalezienie właśnie tego odpowiedniego miejsca niekoniecznie w sąsiedztwie samych Studzianek. Udanych poszukiwań.Pozdrawiam.
danieloff Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Jeżdżę na Studzianki i trafiłem tam kilka ciekawych rzeczy. Najwięcej jednak jest złomu - odłamków, łusek i niewypałów (trzeba zachować ostrożność, bardzo łatwo trafić na pocisk lub moździerzówkę). Ogólnie polecam - lubię to miejsce.
vis Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Maku-a co ciekawego z września udało Ci się tam znaleźć?Sam szukam tam juz 11 lat-sporo wrześniowych rzeczy wykopałem(komora zamkowa z chłodnica do 30-dziestki w ładnym stanie z farbą, celownik od Boforsa 37mm,bębny telefoniczne ze stelażem prod. Staniola,donośniki od Maxima 08/15, kilkanaście bitych blaszek, 2 walizki z bagażem podrecznym pewnego oficera ze sztabu 13 DP-rzeczy w stanie rozkładu)Były też rzeczy z 1944,m.in. ślady po HG.Powiem tak-moje ulubione miejsce-spedziłem tam setki godzin.
KacperW. Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Ja tam bym radził raczej poszukać w minnych miejscach związanych z przyczółkiem warecko-mag. np. trzymając się drogi między Mniszewem, a Studziankami wchodzić do lasów. W samych Studziankach to raczej sam złom.pozdrawiam
Maku 73 Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Vis - z wrześniowych trafień to kulki do mauzera i lebela z polskimi biciami, trafił mi się też do lebela z biciem Western 1918, poza tym rzęch magazynka do wz. 28. Daj znać na priva.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.