Skocz do zawartości

Zegrze

okozt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos wie cos na temat stacjonowania wojsk niemieckich w Zegrzu lub posiada mapy z okresu II wojny okolic?
  • 8 months later...
Napisano
Oczywiście, ze wojska niemieckie stacjonowały na tym terenie. Nie mam 100% pewności, ale w czasie II WŚ Zegrze zaopatrywało lokalne wojsko w prowiant. Do dnia dzisiejszego istnieją pozostałości starych ogrodów (te za kościołem), Chlewni przez starszych tubylców zwanej świniarnią(za magazynem uzbrojenia)Bywają też stare pomieszczenia w których w latach 80 wojsko przechowywało materiały wybuchowe (pomieszczenia istnieją do dziś zakopane, ale bez zawartości). Moje spostrzeżenia pokrywają się z artykułem przeczytanym w TO i OWO, gdzie najstarszy mieszkaniec Zegrza potwierdza, ze w czasie II WŚ był ogrodnikiem dóbr Zegrze świadcząc przymusowo usługi dla Niemców. Nie zapomnę tego nigdy jak w Zegrzu były budowane bloki. Wojsko stwierdziło, ze bloki maja powstać na terenie ówczesnego boiska. Po konsultacji z towarzyszami wyższego szczebla bez udziału konserwatora lub władz kościoła (moje przypuszczenie)rozpoczęły się prace ziemne na terenie...starego cmentarza. Kopareczki zaczęły wykopywać szczątki ludzkie. Następnie zapakowano to w papierowe woreczki i gdzieś wywieziono. Dziś w tym miejscu stoi blok (ul Drewnowskiego 4 i 6). Cały teren oczywiście nie został sprawdzony i kilku miejscach do dnia dzisiejszego są nieodkopane groby. Trochę zboczyłem z tematu. Co do map to ciężka sprawa. Pozdrawiam.
Napisano
Zapomniałem o jednym, ze w czasie II WŚ przy Umocnieniu Dużym (obecnie teren należący do NBP -FORT Knox", ehh :-( ) była produkcja masek gazowych. W przybudówce fortu okoliczni mieszkańcy pracowali w niewolniczej pracy dla żołnierzy wermachtu. Po wojnie przybudówka zniknęła, a część terenu fortu (głównie łąki, gdzie mój ojciec pasł krowy) została zalana (po zbudowaniu zapory wodnej w Dębem). Po drugiej stronie szosy (gdzie znajduje sie oczko") było boisko piłkarskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie