knave Napisano 20 Luty 2007 Autor Napisano 20 Luty 2007 witammam pytanie do zorientowanych w temaciejak zakonserwowac skorzane ładownice na pas, wykopane z ziemiw czym je umyc z piasku i w czym najlepiej zakonserwowac?
Cyrograf15 Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Najpierw trzeba oczyścić i odgrzybić potem natłuszczać. Zapraszam do wyszukiwarki.Wojtek
Boruta Napisano 21 Luty 2007 Napisano 21 Luty 2007 No cóż, ja klapkę od ładownicy najpierw potrzymałem, w bardzo rozcieńczonym occie ze 30 godzin, potem wrzuciłem do mieszaniny rozkawałkowanej kory i gallasów na 2 miesiące, potem natłuściłem. Jest twarda i sztywna, ale dość zdrowa. Całej jeszcze nie robiłem - brak kory i galasów, czekam do wiosny.Jeśli chodzi o garbowanie roślinne, to z pół roku skóra mogła leżeć w takim dole z garbnikami.Zresztą opisy dogabowywania są na forum, przejżyj posty.Pozdrawiam
Vis 35 Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Trochę o konserwacji skóry jest w książce pt. „Chemia dla kolekcjonera” poszukaj a znajdziesz nie jest tego zbyt wiele, ale może ci się przyda
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.