niechludow Napisano 18 Luty 2007 Autor Share Napisano 18 Luty 2007 We wspomnieniach radzieckiego dowódcy wyzwalającego Mrągowo w styczniu 1945 r,wyczytałem, iż po zajęciu miasta prowadzili dalsze natarcie i stoczyli walkę z niemieckim batalionem wspomaganym przez czołgi i działa samobieżne pod miejscowością Warpuny.Rozbito 3 Tygrysy, Panterę i kilka dział.Następnie stoczyli ciężką walkę o miejscowość Burszewo.Chcę dokładnie wyjaśnić te zdarzenia i oczywiście poszukać.Ale może ktoś już przy tym robił i może podzielić się informacjami, z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sąsiad Napisano 22 Marzec 2007 Share Napisano 22 Marzec 2007 Znam tę okolicę bo mieszkałem tam w latach 60-ch. W tamtych czasach można było znaleźć różne elementy wyposażenia, kiedyś udało nam się znaleźć MG-42 (co prawda bez zamka i mocno zardzewiały). Jeśli miałbym polecać miejsca do penetracji, to przede wszystkim mały lasek przy drodze Warpuny - Burszewo (ok. 200 metrów od skraju Warpun po lewej stronie w kierunku Burszewa). Ciekawe może być także miejsce przy drodze Burszewo-Wola (około 1 km za Burszewem). Po prawej stronie drogi tej jest grób żołnierski, na kórym w latach 60 wisiały jeszcze niemieckie hełmy.Będę czekał z zainteresowaniem na wieści z poszukiwań. A propos, czy mógłbyś podać tytuł i autora tej rosyjskiej książki?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niechludow Napisano 10 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2007 Sąsiad-to nie była książka tylko artykuły publikowane w lokalnej mrągowskiej gazecie.Jeśli dasz mi swojego e maila to ci prześlę.Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch002 Napisano 3 Luty 2009 Share Napisano 3 Luty 2009 Panowie czy moglibyscie cos wiecej powiedziec na temat tej bitwy ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pike79 Napisano 17 Styczeń 2010 Share Napisano 17 Styczeń 2010 ttp://www.it.mragowo.pl/muzeum-w-mragowie,2,806,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro436 Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 witam. czy ma ktos wiecej informacji na temat tej walki i samej miejscowości BURSZEWO" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek880 Napisano 9 Lipiec 2013 Share Napisano 9 Lipiec 2013 jutro sie tam wybieramy z bratem,wiec zamieszcze pare fantow,moze cos powiedza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszov20 Napisano 25 Styczeń 2015 Share Napisano 25 Styczeń 2015 witam chetnie dowiem sie czegos o ciekawych miejscach takich jak Burszewo gdzie toczyly sie bitwy lub epizody walk a takze chetnie zaczerpne informacje o tym co warto zobaczyc w okolicy mragowa i wsi. jestem nie stad a historia tego regionu zaintrygowala mnie. napewo bede chcial zobaczyc ten grób pod burszewem a i inne tego typu miejsca. bardzo prosze o kontakt chetnie dowiem sie owiecej o histori ziemi mazurskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.