Skocz do zawartości
  • 0

Nietypowa łuska - pomóżcie

milbas

Pytanie

Witam. Trafiła mi się ostatnio dziwna łuska (dziwna, bo jej bicia nie mogę znaleźć na żadnej stronie o łuskach). Spróbujcie pomóc w jej identyfikacji.

Bicia łuski: NA godzinie 12 duża litera T", na godzinie 6 liczba 13" (podstawa w stronę krawędzi); Innych oznaczeń nie posiada.

Wymiary łuski: jest krótsza i o większej średnicy niż typowa łuska mauser. Przybliżone wymiary: wysokość ok. 53 mm, średnica komory ok. 12,5/13 mm, średnica górnej części (po zwężęniu) ok. 9mm (aczkolwiek ten wymiar może być niedokładny, poniewać w tej części łuska jest lekko zgnieciona).

Łuska nie posiada charakterystycznego wcięcia nad spłonką.

Wybaczcie brak zdjęcia ale niestety nie mam cyfrówki.
Pozdrawiam i oczekuję z niecierpliwością na podpowiedzi.
MILBAS

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki - jak już mi podpowiedziałeś, że jest to Rosyjski MOSIN, to już bez problemu odnalazłem odpowiednią stronkę w Necie:-))). Ech trudne są początki poszukiwacza. Ale nasuwa mi się kolejne pytanie - łuskę znalazłem na polu bitwy z września 39 - czy polacy (bo raczej nie niemcy ???) używali tego typu amunicji we wrześniu 39, czy może łuska pochodzi z I wojny światowej ??
Pozdrawiam
MILBAS

Często miejsca, w których odbywały się potyczki podczas I WŚ były znowu areną wydarzeń II WŚ. Ostatnio (tydzień temu) grzebiąc na pozycjach austriackich i rosyjskich znajdowałem na przemian łuski i naboje z Mosina (1913), Mannlichera (1908), a obok naboje od pepeszy z 1944.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie