Skocz do zawartości

JW 1986 Wędrzyn!

281

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak tam jest teraz?Byłem swego czasu w służbie tego kraju w tej jednostce,mam na myśli Wędrzyn.Ktoś tam był ostatnio?Miejsce ciekawe,niedaleko Umocnienia Międzyrzeckie.
Napisano
Dla mnie był to rozkoszny miesiąc I roku na AE w Poz. A wcześniej 4 lata w Sulęcinie w LO. Jeżeli chodzi o Wędrzyn to pamiętam: wielkie czapy ruskich oficerów na przystanku PKS ( wielkie jak patelka młodego Czereśniaka do smażenia jajeczek ) i poplamione, słomiane mundury ruskich szeregowców ( no i te worki na plecach - żenada ). Oficerowi mieli tak podkute buty, że słychać ich było na 10 metrów; byli bitni i dumni ale wystarczyło im spojrzeć prosto w oczy i... uciekali przed naszym wzrokiem na boki choć mieliśmy wtedy po 18 lat.
Sv
Napisano
Ps. Szeregowców było nam żal - to były Młode Szczuny, bo wtedy u Ruskich brali chyba od 17/18 lat...
Napisano
Witam!
Ja byłem tam zimą 98,i pamiętam że okopywaliśmy tamtejsze baraki(p.poż) w środku tych baraków były jeszcze zdjęcia polsko-rosyjskie.Na drzewach poprzybijane deski z opisem roczników,niesamowicie wysoko.Niestety jednostka opuszczona już wtedy była.
Pozdrawiam 281!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie