Skocz do zawartości

Hełm i krzaki

Jarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wpadł mi ostatnio w ręce hełm M1 z namalowanymi w środku takimi znakami (mam nadzieję, że dobrze odrysowałem). Czy może ktoś wie jaki to język i co jest napisane?

Pozdrawiam
Jarek

Napisano
Japoński odpada. Japończycy sugeruja koreański, posłałem do Korei i za pare dni powinna byc odpowiedź. Z którego roku jest hełm? Pasuje na walki w Korei w pięćdziesiątych?
Napisano
Witam
Jest to M1 niestety bez dat. Hełm wewnętrzny jest inny niz USA - wygląda na przerobiony: inny materiał pasów i inne nity,lekko podcięty rant

dziękuje i pozdrawiam
Jarek
Napisano
Już mam odpowiedź, choć moja znajoma musiała się skonsultować z kimś kto urodził się w latach 40, bo z jakimiś znakami miała kłopot. Prowdopodobnie któras środkowa litera jest zaginiona. W każdym razie napis jest podpisem właściciela - sierżant Kang"
Jak ten hełm trafił do Ciebie? Może warto napisac do archiwum wojskowego Koreii, na pewno takowe jest - szczególnie jeśli jest to hełm z walk w latach 50-tych.
Napisano
Wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hełm trafił od kolekcjonera. Jest tak przerobiony, że identyfikacja jest trudna. Jak sie dorwe do aparatu cyfr. to moge zrobic pare zdjec jeśli chcesz.

Pozdrawiam
Jarek

PS
Mam jeszcze japończyka z całą litanią" na wnętrzu - musze tylko zrobić zdjęcia i będę miał kolejną prośbę :-))
Napisano
Japońskie tłumaczenie to od ręki;))(choć nie mojego autorstwa). Jednak jest problem z tym że część znaków już nie jest używana, ale wtedy pośle do Japonii.
A japoński to skąd? Jaki model?
Napisano
Japończyk - obrona cywilna wzór ? duzo wzorów garnków mieli. Na e-bay co rusz to inny kształt się pojawia, nie mówiąc juz o przerabinych ze szwedów bo i taki numery widziałem. Wolałbym bojowy ale jak sie nie ma co sie lubi ....
Kupiony na Jarmarku Dominikańskim w tym roku. Teraz poluję na tajską przeróbkę japończyka. Kupiłem juz nawet oznake na e-bay'u ale mi poczta ukradła.

Jeszcze raz dzieki
Jarek
Napisano
Znalazłem fajny link:
http://www.johnnyg.westhost.com/helmets-germany-part2.html
  • 3 weeks later...
Napisano
Mietek:

będę baaardzo wdzieczny jeśli uda sie przetłumaczyć powyższe napisy, jeśli się nie uda to oczywiście również ;-))

Pozdrawiam
Jarek
Napisano
Przepraszam że dopiero dzisiaj, ale temat poleciał na dół strony i uciekło mi z pamięci.
Ale już jest:
Zdjęcie nr 1 lewa strona nazwisko Kuramoto, prawa nazwisko Takaya, lub Takatani.
Zdjęcie nr 2 nazwisko Kubo. 2/21 nie wiadomo, na pewno nie jest to data zapisana w japońskim kalendarzu.
Czy wszystko jest z jednego hełmu hełmu?
Możesz dać fotke całego hełmu i wnętrza?
Tak czy inaczej można spekulować, że są to kolejni właściciele hełmu, lub też że może być np. nazwisko właściciela oraz kolejne to dowódcy oddziału. Numer może być numerem oddziału, lub żołnierza w oddziale.
Napisano
Dzięki!!!!

to ja przepraszam ze niecierpliwość :-)
To są zdjęcia z jednego hełmu - obrona cywilna
jak zdobędę znowu aparat cyfrowy to umieszcze zdjęcia całości.

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI

Jarek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie