Jarek Napisano 27 Październik 2003 Autor Napisano 27 Październik 2003 WitamWpadł mi ostatnio w ręce hełm M1 z namalowanymi w środku takimi znakami (mam nadzieję, że dobrze odrysowałem). Czy może ktoś wie jaki to język i co jest napisane?PozdrawiamJarek
Gandalf de Grey Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 Salve,Wyglada mi to na japonski. Przedostatni jest znakiem czlowieka. I tyle co pamietam.PozdrawiamGandalf de Grey
mietek Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Japoński odpada. Japończycy sugeruja koreański, posłałem do Korei i za pare dni powinna byc odpowiedź. Z którego roku jest hełm? Pasuje na walki w Korei w pięćdziesiątych?
Gość Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 WitamJest to M1 niestety bez dat. Hełm wewnętrzny jest inny niz USA - wygląda na przerobiony: inny materiał pasów i inne nity,lekko podcięty rantdziękuje i pozdrawiamJarek
mietek Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Odpowiedzi z Korei jeszce nie mam, na razie zobacz tutaj:http://www.2ndrangers.org/hints/helmet.htmjest o zmianach w M1.
mietek Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Już mam odpowiedź, choć moja znajoma musiała się skonsultować z kimś kto urodził się w latach 40, bo z jakimiś znakami miała kłopot. Prowdopodobnie któras środkowa litera jest zaginiona. W każdym razie napis jest podpisem właściciela - sierżant Kang"Jak ten hełm trafił do Ciebie? Może warto napisac do archiwum wojskowego Koreii, na pewno takowe jest - szczególnie jeśli jest to hełm z walk w latach 50-tych.
Gość Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Wielkie dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hełm trafił od kolekcjonera. Jest tak przerobiony, że identyfikacja jest trudna. Jak sie dorwe do aparatu cyfr. to moge zrobic pare zdjec jeśli chcesz.PozdrawiamJarekPSMam jeszcze japończyka z całą litanią" na wnętrzu - musze tylko zrobić zdjęcia i będę miał kolejną prośbę :-))
mietek Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Japońskie tłumaczenie to od ręki;))(choć nie mojego autorstwa). Jednak jest problem z tym że część znaków już nie jest używana, ale wtedy pośle do Japonii.A japoński to skąd? Jaki model?
Gość Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Japończyk - obrona cywilna wzór ? duzo wzorów garnków mieli. Na e-bay co rusz to inny kształt się pojawia, nie mówiąc juz o przerabinych ze szwedów bo i taki numery widziałem. Wolałbym bojowy ale jak sie nie ma co sie lubi ....Kupiony na Jarmarku Dominikańskim w tym roku. Teraz poluję na tajską przeróbkę japończyka. Kupiłem juz nawet oznake na e-bay'u ale mi poczta ukradła.Jeszcze raz dziekiJarek
Gość Napisano 14 Listopad 2003 Napisano 14 Listopad 2003 Znalazłem fajny link:http://www.johnnyg.westhost.com/helmets-germany-part2.html
Gość Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Mietek: będę baaardzo wdzieczny jeśli uda sie przetłumaczyć powyższe napisy, jeśli się nie uda to oczywiście również ;-))Pozdrawiam Jarek
mietek Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Przepraszam że dopiero dzisiaj, ale temat poleciał na dół strony i uciekło mi z pamięci.Ale już jest:Zdjęcie nr 1 lewa strona nazwisko Kuramoto, prawa nazwisko Takaya, lub Takatani.Zdjęcie nr 2 nazwisko Kubo. 2/21 nie wiadomo, na pewno nie jest to data zapisana w japońskim kalendarzu.Czy wszystko jest z jednego hełmu hełmu?Możesz dać fotke całego hełmu i wnętrza?Tak czy inaczej można spekulować, że są to kolejni właściciele hełmu, lub też że może być np. nazwisko właściciela oraz kolejne to dowódcy oddziału. Numer może być numerem oddziału, lub żołnierza w oddziale.
Gość Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Dzięki!!!!to ja przepraszam ze niecierpliwość :-)To są zdjęcia z jednego hełmu - obrona cywilnajak zdobędę znowu aparat cyfrowy to umieszcze zdjęcia całości.Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKIJarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.