Skocz do zawartości

Klamry Rosji Carskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salve,

Wracam nachwile do juz pokazanych na tym poscie klamer carskich konduktorow czy po prostu klamer kolejarskich.
W ksiazce, ktora obecnie czytam:a Carskich Czasow i po wyzwoleniu" autora Mieczyslawa Harusewicza wydana chyba w Londynie nakladem wlasnym autora w 1975 roku nma stronie 134 napotkalem interesujaca notatke o kolejach Rosji carskiej:
....Wywlaszczenie na kilka lat przed wojna prywatnej kolei na ziemiach rosyjskich - kolei Warszawsko-wiedenskiej... Na terenie owczesnej Rosji bylo szereg prywatnych linii kolejowych jak np: Windawo-Rybinskaja czy Carskosielskaja..."

Czy moglbym prosic innych znawcow Rosji carskiej o podanie innmych koleji jakie byly w Rosji carskiej i byc moze w ten sposob zidentyfukujemy ronze poludniow-zachodnie czy im podobne do ktorych to kolei owe klamry nalezaly...

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
  • Odpowiedzi 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No to dodam cos do tej dyskusji
1. w kolorze srebrnym byly glownie klamry : wojsk inżynieryjnych i żelieznodaroznych
2. że w 1915 zaczęto guziki i klamry mosiężne przykrywać pokrowcami z materiału ochronnego - sam takie trafialem , jeszcze z resztkami sukna ze sciagaczem !!! moze uda mi sie zdjecia zamiescic poniewaz mam takie pokrowce wykopane z pisaku w komplecie z klamrami !!!
3. no i , ze stalowych erzatzy widzialem kilka rodzaji jesli chodzi o wielkosc i sposob mocowanie - tez postaram sie zdjecia zamiescic.
4. a na sam koniec kto mi powie co oznaczaja literki na kolejowce : KBHY",
Napisano

Witam ,czy ktoś mi powie cos więcej o tej klamrze? według mnie jest to carski czerwony krzyż,ale czekam na wasze zdanie.

Napisano
Salve,

Ta druga bardzo nie wyrazna - to mimo wszytko wyrob panstw centralnych o ile mnie oko nie myli. Ten typ jest znany w klamrach niemieckich z czasow I w.s.
Odnosnie pozycji 1 - hmmm czy mozna by prosic o bardziej ostre zdjecia. Jesli jest to to jak na rosyjskich - blacha i albo na blache nalozony krzyz albo wytloczony razem z blacha (jak to jest w przypadku orlow carskich) - to bylaby to interesujaca zagadka.
Jesli natomiast krzyz ow nalozony jest tak jak w pozycji drugiej - to odpowiedz jest ta sama - pahnie mi tu niemczyzna jak nic.
Zapraszam innych do dyskusji - ja sie moge (i pewnie) mylic.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano

Salve,

Tak przy innej okazji, znalazlem ciekawe zdjecie kateda z jego kadecka klamra. Klamra byla juz prezentowana na tym poscie ale zawsze jest tez ciekawe zdjecie na zywca" - co oznacza, ze takowa faktycznie byla uzywana w zyciu...

Moze P.T. koledzy forumowicze maja jakies inne ciekawe zdjecia?

Pozdrawiam

Gandalf de Grey

Napisano
Witam,niestety nie mam obecnie lepszego zdjęcia klamry z krzyżem(własność kolegi)ale postaram się w najbliższym czasie zrobić.Na bank jest to klamra carska,wykopana na carskich pozycjach pod Puławami.Krzyż jest tłoczony od zewnątrz i pomalowany czerwoną emalią,kształt i zaczepy są typowo carskie.Pozdrawiam.
Napisano
Witam
Mam trochę czasu i pomyślałem sobie,żeby zrobić katalog carskich klamer w formie ebooka.
Aby było wiadomo co jest co i można było sobie sprawdzić jaką się znalazło (dla początkujących kolekcjonerów i nie tylko).
Oczywiście ebook byłby darmowy i żadnych zysków z tego bym nie miał (oprócz zadowolenia,że cos pożytecznego zrobiłem).
Z takim katalogiem na kompa jeszcze sie nie spotkałem, więc myślę,że się spodoba.

Co o tym sądzicie???
Byłby ktoś zainteresowany czymś takim,czy dać sobie spokój??

pozdrawiam
Monti
Napisano
Dzięki :)
Z wykrywką szaleję od niedawna i nie rafiłem jeszcze klamry :(
O klamrach mam średnie pojęcie i będę potrzebował pomocy takiej jak:
- zdjęcia (proszę o nadesłanie mailem)
- i krótki do nich opis (jaka formacja itp.)

pozdrawiam
Monti
monterro@wp.pl
Napisano
Salve,

Nie chcial bym byc wstretny i nie mily. Nie zamierzam tez zabijac entuzjazmu - ale wydawalo mi sie, ze po to jest forum dyskusyjne aby wlasnie takie rzeczy sobie wyjasniac jak klamry, guziki itd. Specjalnie stworzylem post o klamrach carskich bo akurat ten carski okres czasa mnie interesuje. Kolega Danielof stworzyl post o klamrach radzieckich, ktos inny chyba o niemieckich etc etc etc. Tak wiec wychodzi na to, ze jest cos takiego juz stworzonego...
Chyba, ze kolega Bocian moglby stworzyc specjalny dzial jako katalog i tam ktos moglby dopiero cos wpisac kiedy doprawdy by cos wiedzial, a nie tylko przyslal zdjecie i gdzie to wykopal lub kupil.
Tak czy inaczej ja poki co bede uzupelnial ten post - jesli cos nowego o klamrach raosyjskich znajde.

Serdecznie pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano

i fotka nr 2 - zaraz zamieszcze nr trzy
cena we Lwowie byla slona, ale wydaje mi sie ,ze awrto bylo - nie powiem wam ile bo mam zamiar ja sprzedac :)
czekam na oferty :) - chetnie puszcze na wymiane za jakies ciekawe Niemieckie I wojenne fanty.

Napisano
Gandalf, wszystko ok.
Trochę się wciąłem w post,ale chciałem zrobić coś pozytecznego i umieścić klamry w katalogu,aby było wszystko w jednym pliku(na zasadzie:zdjęcie i nazwa formacji).
Jednak nie dostałem żadnego maila w tej sprawie ze zdjęciami,zatem, w wyniku braku współpracy nic raczej z tego nie będzie.
A czas wolny poświęcę na czytanie jakiejś książki.
Może kiedyś zrobię to na podstawie własnych zbiorów.

pozdrawiam
Monti
Napisano
Salve,

Do Montiego,

Rozumiem, ze na podstawie wlasnych zbiorow i rzecz jasna danych z forum. Aly cy cos juz wiesz czego my jescze nie wiemy - prose pochwal sie abysmy szerzyli ta wiedze...

Pozdrawiam i jak kolega Twarozek zauwazyl- trzeba czytac literature rosyjska aby dojsc do sedna sprawy. Wymieniam emiale z Rosjanami i... oni sami takiego katalogu nie maja. Wiem, ze Niemcy maja... ale juz wszytkich austriackich nie widzialem - dopiero jakis kolkekcjoner mi przeslal swoj katalog... - wiec do dziela.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Większej wiedzy od was nie mam na ten temat.Jest tu dużo klamer.A wiedzę mam na temat robienia takich rzeczy jak ebooki i strony www. Chciałem umieścić te klamry z forum w jednym katalogu(z mozliwością uaktualnienia),ale z braku chęci współpracy nic z tego nie będzie. Nie wykorzystam zdjęć bez wiedzy autorów,a autorzy milczą.
Chęci mam, chciałem coś zrobic dla grona kolekcjonerów,zrobić i udostepnic katalog za darmo.
Współpracy nie ma, więc jak dla mnie to temat skończony.

pozdrawiam i życzę sukcesów w zdobywaniu nowych klamerek.
Monti

Napisano

Witam

Monti Twój pomysł bardzo mi się podoba. Popieram Twoją inicjatywę. Nie mam nic przeciw temu abyś wykorzystał moje fotki, które umieściłem na forum w temacie Klamry Rosji Carskiej. Myślę, że wielu kolegów postąpi podobnie.
Post dotyczący klamer jest bardzo ciekawy, lecz niestety zawiera również informacje i wypowiedzi nie związane z tematem. Twoje kompendium wiedzy o klamrach byłoby ciekawym materiałem dla kolekcjonerów jak i sympatyków tego tematu. Opierałoby się w dużej mierze na fachowych wypowiedziach zawartych w w/w poście.
W miarę możliwości postaram się również dosyłać nowe zdjęcia jak i informacje.

Klamra obok charakteryzuje się rzadko spotykanym ułożeniem herbów na skrzydłach, są one jakby opisane na okręgu. Podobne ułożenie posiadają klamry marwojki.
Producent – Sztetinin Moskwa.

Pozdrawiam
Mathew

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie