Gandalf de Grey Napisano 23 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2004 Salve,Wracam nachwile do juz pokazanych na tym poscie klamer carskich konduktorow czy po prostu klamer kolejarskich.W ksiazce, ktora obecnie czytam:a Carskich Czasow i po wyzwoleniu" autora Mieczyslawa Harusewicza wydana chyba w Londynie nakladem wlasnym autora w 1975 roku nma stronie 134 napotkalem interesujaca notatke o kolejach Rosji carskiej:....Wywlaszczenie na kilka lat przed wojna prywatnej kolei na ziemiach rosyjskich - kolei Warszawsko-wiedenskiej... Na terenie owczesnej Rosji bylo szereg prywatnych linii kolejowych jak np: Windawo-Rybinskaja czy Carskosielskaja..."Czy moglbym prosic innych znawcow Rosji carskiej o podanie innmych koleji jakie byly w Rosji carskiej i byc moze w ten sposob zidentyfukujemy ronze poludniow-zachodnie czy im podobne do ktorych to kolei owe klamry nalezaly...PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHARKYGSM Napisano 26 Lipiec 2004 Share Napisano 26 Lipiec 2004 No to dodam cos do tej dyskusji 1. w kolorze srebrnym byly glownie klamry : wojsk inżynieryjnych i żelieznodaroznych2. że w 1915 zaczęto guziki i klamry mosiężne przykrywać pokrowcami z materiału ochronnego - sam takie trafialem , jeszcze z resztkami sukna ze sciagaczem !!! moze uda mi sie zdjecia zamiescic poniewaz mam takie pokrowce wykopane z pisaku w komplecie z klamrami !!!3. no i , ze stalowych erzatzy widzialem kilka rodzaji jesli chodzi o wielkosc i sposob mocowanie - tez postaram sie zdjecia zamiescic.4. a na sam koniec kto mi powie co oznaczaja literki na kolejowce : KBHY", Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pika Napisano 29 Lipiec 2004 Share Napisano 29 Lipiec 2004 Witam ,czy ktoś mi powie cos więcej o tej klamrze? według mnie jest to carski czerwony krzyż,ale czekam na wasze zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pika Napisano 29 Lipiec 2004 Share Napisano 29 Lipiec 2004 Mam jeszcze takie coś,proszę o indentyfikację,pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2004 Salve,Ta druga bardzo nie wyrazna - to mimo wszytko wyrob panstw centralnych o ile mnie oko nie myli. Ten typ jest znany w klamrach niemieckich z czasow I w.s.Odnosnie pozycji 1 - hmmm czy mozna by prosic o bardziej ostre zdjecia. Jesli jest to to jak na rosyjskich - blacha i albo na blache nalozony krzyz albo wytloczony razem z blacha (jak to jest w przypadku orlow carskich) - to bylaby to interesujaca zagadka.Jesli natomiast krzyz ow nalozony jest tak jak w pozycji drugiej - to odpowiedz jest ta sama - pahnie mi tu niemczyzna jak nic.Zapraszam innych do dyskusji - ja sie moge (i pewnie) mylic.PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 30 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2004 Salve,Tak przy innej okazji, znalazlem ciekawe zdjecie kateda z jego kadecka klamra. Klamra byla juz prezentowana na tym poscie ale zawsze jest tez ciekawe zdjecie na zywca" - co oznacza, ze takowa faktycznie byla uzywana w zyciu...Moze P.T. koledzy forumowicze maja jakies inne ciekawe zdjecia?PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pika Napisano 30 Lipiec 2004 Share Napisano 30 Lipiec 2004 Witam,niestety nie mam obecnie lepszego zdjęcia klamry z krzyżem(własność kolegi)ale postaram się w najbliższym czasie zrobić.Na bank jest to klamra carska,wykopana na carskich pozycjach pod Puławami.Krzyż jest tłoczony od zewnątrz i pomalowany czerwoną emalią,kształt i zaczepy są typowo carskie.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 6 Sierpień 2004 Share Napisano 6 Sierpień 2004 WitamMam trochę czasu i pomyślałem sobie,żeby zrobić katalog carskich klamer w formie ebooka.Aby było wiadomo co jest co i można było sobie sprawdzić jaką się znalazło (dla początkujących kolekcjonerów i nie tylko).Oczywiście ebook byłby darmowy i żadnych zysków z tego bym nie miał (oprócz zadowolenia,że cos pożytecznego zrobiłem).Z takim katalogiem na kompa jeszcze sie nie spotkałem, więc myślę,że się spodoba.Co o tym sądzicie???Byłby ktoś zainteresowany czymś takim,czy dać sobie spokój??pozdrawiamMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 6 Sierpień 2004 Share Napisano 6 Sierpień 2004 JASNEto dobry pomysl, GORACO zachecam do pracy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bayo_pietka Napisano 6 Sierpień 2004 Share Napisano 6 Sierpień 2004 Jasne. Nie ma co się pytać. Tylko przyklasnąć chętnym do wykonania pożytecznej pracy. Popieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 6 Sierpień 2004 Share Napisano 6 Sierpień 2004 Dzięki :)Z wykrywką szaleję od niedawna i nie rafiłem jeszcze klamry :(O klamrach mam średnie pojęcie i będę potrzebował pomocy takiej jak:- zdjęcia (proszę o nadesłanie mailem)- i krótki do nich opis (jaka formacja itp.)pozdrawiamMontimonterro@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 6 Sierpień 2004 Share Napisano 6 Sierpień 2004 Jutro mnie nie ma, zatem jak ktoś wyrazi chęć użyczenia zdjęć to prosze na : monterro@wp.pl PozdrawiamMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 7 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 7 Sierpień 2004 Salve,Nie chcial bym byc wstretny i nie mily. Nie zamierzam tez zabijac entuzjazmu - ale wydawalo mi sie, ze po to jest forum dyskusyjne aby wlasnie takie rzeczy sobie wyjasniac jak klamry, guziki itd. Specjalnie stworzylem post o klamrach carskich bo akurat ten carski okres czasa mnie interesuje. Kolega Danielof stworzyl post o klamrach radzieckich, ktos inny chyba o niemieckich etc etc etc. Tak wiec wychodzi na to, ze jest cos takiego juz stworzonego...Chyba, ze kolega Bocian moglby stworzyc specjalny dzial jako katalog i tam ktos moglby dopiero cos wpisac kiedy doprawdy by cos wiedzial, a nie tylko przyslal zdjecie i gdzie to wykopal lub kupil.Tak czy inaczej ja poki co bede uzupelnial ten post - jesli cos nowego o klamrach raosyjskich znajde.Serdecznie pozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHARKYGSM Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 kupiona we Lwowie w tym tygodniu ...fotka nr jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHARKYGSM Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 i fotka nr 2 - zaraz zamieszcze nr trzycena we Lwowie byla slona, ale wydaje mi sie ,ze awrto bylo - nie powiem wam ile bo mam zamiar ja sprzedac :)czekam na oferty :) - chetnie puszcze na wymiane za jakies ciekawe Niemieckie I wojenne fanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHARKYGSM Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 i zdjecie nr 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 7 Sierpień 2004 Share Napisano 7 Sierpień 2004 Gandalf, wszystko ok.Trochę się wciąłem w post,ale chciałem zrobić coś pozytecznego i umieścić klamry w katalogu,aby było wszystko w jednym pliku(na zasadzie:zdjęcie i nazwa formacji). Jednak nie dostałem żadnego maila w tej sprawie ze zdjęciami,zatem, w wyniku braku współpracy nic raczej z tego nie będzie.A czas wolny poświęcę na czytanie jakiejś książki.Może kiedyś zrobię to na podstawie własnych zbiorów.pozdrawiamMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 9 Sierpień 2004 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2004 Salve,Do Montiego,Rozumiem, ze na podstawie wlasnych zbiorow i rzecz jasna danych z forum. Aly cy cos juz wiesz czego my jescze nie wiemy - prose pochwal sie abysmy szerzyli ta wiedze...Pozdrawiam i jak kolega Twarozek zauwazyl- trzeba czytac literature rosyjska aby dojsc do sedna sprawy. Wymieniam emiale z Rosjanami i... oni sami takiego katalogu nie maja. Wiem, ze Niemcy maja... ale juz wszytkich austriackich nie widzialem - dopiero jakis kolkekcjoner mi przeslal swoj katalog... - wiec do dziela.PozdrawiamGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 9 Sierpień 2004 Share Napisano 9 Sierpień 2004 Większej wiedzy od was nie mam na ten temat.Jest tu dużo klamer.A wiedzę mam na temat robienia takich rzeczy jak ebooki i strony www. Chciałem umieścić te klamry z forum w jednym katalogu(z mozliwością uaktualnienia),ale z braku chęci współpracy nic z tego nie będzie. Nie wykorzystam zdjęć bez wiedzy autorów,a autorzy milczą. Chęci mam, chciałem coś zrobic dla grona kolekcjonerów,zrobić i udostepnic katalog za darmo.Współpracy nie ma, więc jak dla mnie to temat skończony.pozdrawiam i życzę sukcesów w zdobywaniu nowych klamerek.Monti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 WitamMonti Twój pomysł bardzo mi się podoba. Popieram Twoją inicjatywę. Nie mam nic przeciw temu abyś wykorzystał moje fotki, które umieściłem na forum w temacie Klamry Rosji Carskiej. Myślę, że wielu kolegów postąpi podobnie. Post dotyczący klamer jest bardzo ciekawy, lecz niestety zawiera również informacje i wypowiedzi nie związane z tematem. Twoje kompendium wiedzy o klamrach byłoby ciekawym materiałem dla kolekcjonerów jak i sympatyków tego tematu. Opierałoby się w dużej mierze na fachowych wypowiedziach zawartych w w/w poście. W miarę możliwości postaram się również dosyłać nowe zdjęcia jak i informacje. Klamra obok charakteryzuje się rzadko spotykanym ułożeniem herbów na skrzydłach, są one jakby opisane na okręgu. Podobne ułożenie posiadają klamry marwojki. Producent – Sztetinin Moskwa.PozdrawiamMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 i ja posiadam klamre z tak ulozonymi herbami, co prawda lekko" znoszona, :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 i rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 i klamra artylerii, posiadajaca dwa zaczewpy, do innego sposobu mocowania pasa, poprzez przeplecienie a nie do pasa z dziorkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 i rewers, co ciekawe przy zaczepie sa inicjaly wpasciciela P", K" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Sierpień 2004 Share Napisano 12 Sierpień 2004 i moja najladniejsza klamra, idealnie trzymajaca profil, prawie nie starta, co ciekawe wyjeta ze srodka drogi, zposrod gruzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.