Skocz do zawartości
  • 0

50 FT. ?

raf003

Pytanie

Napisano

Może ktoś z forumowiczów zetknął się już z czymś takim . Wygląda to jak fragment jakiegoś mechanizmu zegarowego z miejscem na zaczepienie sprężyny . Przed rozłożeniem na dekielku napis 50 FT . Po rozłożeniu pokrętła napis PATENT . Znalezione na pozycjach niemieckich w dole z pustymi skorupami po pociskach artyleryjskich .

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z racji tego , że niemieckie samoloty na pewno mają wiele części :):):) , postanowilem odświerzyć wątek . Może jednak jakieś pomysły ?
Napisano
Rzeczywiście . To jest to ! Nagle wszystko stało się jasne :)) . Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Okoliczności i miejsce znalezienia mogłyby wskazywać na coś militarego . Ale nie mam teraz wątpliwości . Ładnie wykonana -ale miarka . Bardzo dziękuję za odpowiedzi . Pozdr.
Napisano

Może ktoś z forumowiczów zetknął się już z czymś takim . Wygląda to jak fragment jakiegoś mechanizmu zegarowego z miejscem na zaczepienie sprężyny . Przed rozłożeniem na dekielku napis 50 FT . Po rozłożeniu pokrętła napis PATENT . Znalezione na pozycjach niemieckich w dole z pustymi skorupami po pociskach artyleryjskich .

Napisano

To ta brzydsza strona. Widać tu gwint .Wkręcona była w niego śruba trzymająca coś jakby dekielek . Bolec który widać z tej strony mógł wg. mnie służyć do założenia spręzyny naciągającej jakiś mechanizm . Ta kulka wewnątrz to gałka od pokrętki .

Napisano

To zdjęcie z kolei jasno pkazuje , że nie mógł być to np.element nastawczy . Jak widać jest ogranicznik , który pozwala rozłożyć korbkę do pewnej pozycji , wykonać kilka obrotów tylko w jednym kierunku . Po czym składało się korbkę i zamykało dekielkiem wewnątrz bliżej nieokreślonego mechanizmu . Mi najbardziej pasowałaby teoria np.mechanizmu zegarowego w jakimś zapalniku . Sygnatury mogłyby wskazywać na okres powojenny , jednak to wszystko są domysły . Znalazłem to coś dwa lata temu i mimo usilnych prób puki co nie udało mi się tego zidentyfikować.Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie