Skocz do zawartości

Radziecka maska pgaz

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie dotyczące radzieckich masek przeciwgazowych II wojennych. W czym były one przemoszone przez czerwonoarmistów i jak właściwie one wygladają , gdzyż nie miałem okazji jeszze się z taka spotkać? Jeśli ma ktoś jakieś zdjęcia tych masek to prosiłbym o ich zamieszczenie. Pozdrawiam
Napisano
Maski przenosili w torbach brezentowych.Torby te różniły sie wykonaniem,materiałem.
Napisano

Na zdjęciu - oryginalna radziecka torba (pasek główny i boczny - kopie). Niestety, pieczęć jest słabo widoczna, stąd nie można z niej niczego odczytać, ale identyczną torbę widziałem z datą 1938. Kolor w ealu" jest bardziej zielonoszary. W środku jest oryginalna maska drugowojenna - model 08 (wg. rkka.ru to jest właśnie BN. Kiedy skońcże jej renowację i dorwę aparat to umieszczę zdjęcia :)

Obok torby na zdjęciu widać kawałek powojennej polskiej torby, która była podobna. Natomiast materiał mojej torby jest grubszy niż prezentowanych przez Kolegę t - przypomina faktura przedwojenne polskie torby do masek.

Napisano

Towarzysz Iwan-też widziałem taką torbę jak Twoja.Była z 1937 (chyba)-zapomniałem juz:).Faktycznie podobny materiał jak w polskich,solidne wykonanie z przed wojny.Ta moja z 42 to wojenny badziew.
A maskę mam taką ----------->
Wykop z jakiegoś zrzutowiska.Przez dziury w pochłaniaczu wysypał się cały węgiel:)

Napisano
Moja maska jest w nieco lepszym stanie :) kupiłem ją jakiś czas temu na allegro, rozebrałem na części i zacząłem renowację - w tej chwili czekam na koniec sesji, żeby zakupić farbę i skończyć szpachlowanie i malowanie przodu. Okucia okularów pasowały ze słonia, tak więc maska po zakończeniu prac będzie kompletna :)

Pochłaniacz i rurę dopasowałem z powojennej polskiej (mam też oryginalną rurę, ale w średnim stanie).

Co do jakości przedwojennych toreb i nie tylko świadczy fakt, że rzeczona torba (jak i tornister obr.36 g.) mimo powojennego użytkowania w formie teczki szkolnej wciaz się mocno trzyma :)
Napisano

zależy od stanu. Jest rzadszym fantem, ale na alle.. narysuj runy na g..nie psim i pójdzie za grube pieniądze.
na fotce zrzutowisko, przeważnie trafia się je w dużej ilości i kiepskim stanie. Krasnoarmiejcy zaraz po dostawie wyrzucali je do doła, a w torby ładowali żarcie i ammo :-)

Napisano
Witam! Widzę, że chyba Towarzysz Iwan jest zadowolony z mojej maski. To dobrze. :-)

Fakt... ruscy wyrzucali maski. Trafiają się u nas dosyć często- w lepszych, gorszych stanach. Towarem, którego nie ma są pochłaniacze. Ostatnio koledze się poszczęściło i trafił ładną sztukę na strychu. Te, które udało mi się wykopać w najlepszym wypadku wyglądały jak ten z maski kolegi t. Niewarto było tego targać...

Tow. Iwan, szkoda, że nie mówiłeś, że chcesz tą maskę wyhuhać na glanc- mam troszkę części.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Łukasz - zawsze się można jeszcze na priwa jakoś dogadać ;) A maska - sehr gut, bo po zrobieniu akurat będzie na bojowy udział w rekonstrukcjach.

Ciekawe jest natomiast porównanie tej maski z popularnym słoniem":

Maski mają identyczne szkła, oraz średnicę okuć szkieł - tylko, że te z wojennej maski mają więcej ząbków"

Rura - jedyną różnicą jest mocowanie (08 ma wąż mocowany na wcisk)

Pochłaniacz - ilość przetłoczeń, poza tym identyk (nie wiem, jak z konstrukcją wewnętrzna)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie