Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie lotnicze - okopy?

MaciekC

Pytanie

Napisano

witam
Mam taką fotkę i pytanie co do jej zawartości: Czy ta linia biegnąca równolegle do lasu to jest ślad po okopach? W lesie na bank siedziała banda gierojów i to kilka miesięcy a na lewo germańce. Pytanie kolejne - jesli las był w rękach rosyjskich to czy okop niemiecki mógł być tak blisko lasu. Jest to fotka z przyczółka baranowsko-sandomierskiego.
za wszekie opinie dzieki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Równie dobrze może to być ślad po gazociagu,rurociągu.Zwłaszcza,że jest załamany w obrębie gospodarstw.
Napisano
www.geoportal.gov.pl
zdjecia lotnicze w zasadzie calej Polski.
Na razie za darmo... w przyszlosci kto wie...
W kazdym razie... ortofotomapa rulez!
pozdrawiam.
Napisano
Ciągnąc wątek Efeza dodam,że gazociąg zostawia ślad nie tylko z powodu przemieszania ziemni przy budowie, ale również w trakcie eksploatacji w razie nieszczelności( a te zdażają się częściej niż by się wydawało).Sączący się
przez glebę gaz zatruwa rośliny,które obumierają lub marnieją.Mam kolegę,który dwa razy do roku lata na obserwacjię gazociągów fotografując wszystko i widziałem takie zdjęcia.Warto wziąść to pod uwagę przy fotointerpretacji.Pozdrawiam
Napisano
Ciągnąc wątek Efeza dodam,że gazociąg zostawia ślad nie tylko z powodu przemieszania ziemni przy budowie, ale również w trakcie eksploatacji w razie nieszczelności( a te zdażają się częściej niż by się wydawało).Sączący się
przez glebę gaz zatruwa rośliny,które obumierają lub marnieją.Mam kolegę,który dwa razy do roku lata na obserwacjię gazociągów fotografując wszystko i widziałem takie zdjęcia.Warto wziąść to pod uwagę przy fotointerpretacji.Pozdrawiam
Napisano
linia transzei zawsze biegnie linią zygzakowatą - brak jej na tych zdjęciach
Wojska w obronie nieraz korzystały z okopów pojedynczych strzelców i nie były one połączone ze sobą
Napisano
witam.
wydaje mi sie ze to nie jest zdjecie pokazujace miejsce po dawnych okopach z dwoch głownych wzgledow, a mianowicie po pierwsze zdecydownie zaszeroki slad jak na okop, a po drugie jak widac na zdjeciach linia ta ciagnie sie przez pola uprawne i jesli sa uprawiane, a widac ze sa to nie ma szans zeby pozostal jakikolwiek slad okopow, tym bardziej ze nie leci ten slad przez przyslowiowa miedze ,tylko na ukos przez sam srodek pol a osobiscie szukalem w miejscach gdzie byly okopy a obecnie sa pola uprawne i sladu tam nie bylo po czymkolwiek, rowno jak na stole.. a te przejasnienia moga byc wywolane prze wiele czynnikow.
pozdrawiam
Napisano

witam
Mam taką fotkę i pytanie co do jej zawartości: Czy ta linia biegnąca równolegle do lasu to jest ślad po okopach? W lesie na bank siedziała banda gierojów i to kilka miesięcy a na lewo germańce. Pytanie kolejne - jesli las był w rękach rosyjskich to czy okop niemiecki mógł być tak blisko lasu. Jest to fotka z przyczółka baranowsko-sandomierskiego.
za wszekie opinie dzieki :)

Napisano
starałem się znaleźć na Google Earth jakieś slady okopów.
1. KURSK, jest fragment okolicy Biełgorodu ale śladów brak
2. Szosa do Moskwy okolice Kubinki na zachód, brak śaldów
3. Umocniemie Pais-De-Calais, własciwie też brak jakiś sladów widocznych, poza kraterami.

gdzie w Polsce możnaby coś znaleźć, żeby było na Googlach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie