Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik ID

maniek4

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich!
Proszę o rozszyfrowanie skrótów na połowie niemieckiego nieśmiertelnika WA BERLIN POL.BATL.MAHREN A" z kropkami na górze nr żołnierza 7.Może coś więcej o tej jednostce?
pozdrawiam.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
więc na pewno Batalion policyjny Morawy"- nazwa wkazuję że utworzono go pod koniec 1944, wtedy tworzono jednostki w pośpiechu i często nie nadawano im nr, a nazwy.
NAtomiast nie mam pomysłu co oznacza WA. WachAmt, Waffen Amt??
Napisano
Witam wszystkich!
Proszę o rozszyfrowanie skrótów na połowie niemieckiego nieśmiertelnika WA BERLIN POL.BATL.MAHREN A" z kropkami na górze nr żołnierza 7.Może coś więcej o tej jednostce?
pozdrawiam.
Napisano
bateria kadrowa szkolnego i zapasowego pierwszego zmotoryzowanego dywizjonu artylerii lekkiej z 116 pułku artylerii
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/ArtErsReg/ArtErsReg116-R.htm
Napisano
Trochę nie rozumiem. Kńcówka to Polizei Battailon Mähren
(Mahren to niemiecka nazwa Moraw)- było tam 10 batalionów policyjnych- ale miały numery. Był też Polizei regiment Böhmen und Mähren- ale jego bataliony miały numery. Była też 31 SS-Division Böhmen und Mähren- ale to inna para kaloszy. Ale co do tego ma Berlin to już nie wiem.
Napisano
witam!
Opisze jeszcze raz dokładniej blaszka znaleziona na południu Czeskiej Republiki niedaleko granicy z Austrią:
między dwoma otworami cyfra 7 ,w pierwszym rzędzie WA BERLIN,poniżej POL.BATL.MAHREN z A" z kropeczkami żadnych więcej cyfr .Ja też nic z tego nie rozumie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie