Rekkeswind Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Interesuje mnie użycie Hienkli He-45 z 4.(H)/21podczas Kampanii Wrześniowej. Czy ktoś coś wie na ten temat?W różnych źródłach można znaleźć sprzeczne dane - jedne twierdzą, iż w dniu 1.09.39 jednostka ta nadal stacjonowała w Stargardzie Szczecińskim, inne, że w Gross-Lassewitz (Laskowice Wielkie? - zapomnialem polskiej nazwy). Spotkałem się także z opinią, iż jednostka ta 1 września w godzinach porannych mogła stacjonować w Stargardzie, a pod koniec dnia już w Laskowicach (nie przebazowano jej przed 1.09, by nie zwracać uwagi polskiego wywiadu).Dodam jeszcze, iż rozmawiałem z kilkoma sędziwymi osobami (ale w pełni sił i z dobrą pamięcią), które opowiedziały mi właśnie o niemieckim dwupłatowcu (mógł to być jedynie He-45) krążącym nad ich wsią, rano 1.09 (widzieli wyraźnie czarne krzyże, a strzelec otworzył ogień). Działo się to w pasie działania XIX Korpusu (3. DPanc.)
żeton Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 He-45 nie był chyba jedynym dwupłatowcem we wrześniu 39. Coś mi się kojarzy, że był jeszcze Hs-123.pozdro
Rekkeswind Napisano 30 Styczeń 2007 Autor Napisano 30 Styczeń 2007 Był ;) Ale Hs-123 nie operowały w tym rejonie, no i nie miały strzelca pokładowego.
osman Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 http://www.eichhorn.ws/html/body_heinkel_he45.htmPodczas Kampanii Wrześniowej 1939 brała udział tylko jedna jednostka Luftwaffe wyposażona w 14 He-45.
Rekkeswind Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 Wcale nie jedna, a jeśli mnie pamięć nie myli - przynajmniej 4. Podana przez Ciebie strona nie jest niestety praktycznie żadnym źródłem wiedzy.
coriolan Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Tutaj konkrety na 1.9.1939 z nazwiskami d-ców i lotniskami:http://orbat.com/site/history/historical/germany/luftwaffe1939.html Łatwo znalezć w części Koluft Heeresgruppe Sud in Neisse.
Rekkeswind Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 Nie wiem, czy przeczytałeś dokładnie mój pierwszy post w tym temacie, ale mi właśnie chodzi o to, że część źródeł na 1.09 podaje Gross-Lasswitz, a inne natomiast - Stargard (np. J.B.Cynk). Ta stronka więc nic nie daje... (a jeszcze na dodatek nawet źródła informacji nie podali - nie ma jak to zweryfikować)
coriolan Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Ta strona przeniesiona jest z ww2.dk - masz o tym informację u samej góry na lewo - page".Na stronie wk2 masz także dział Bibliography:podstrony opracowywane są na podstawie archiwów niemieckich,USA i książek specjalistycznych - starczy tam zajrzeć.Pas działania XIX AK /3PzDiv/ obsługiwany był przez 12 samolotów zwiadowczych Hs 126,jednopłatowych,dwumiejscowych /w tym strzelec obserwator/z lotniska Scholastykowo kolo Preuss Freidland /Debrzno/.Podana strona to OdB - szyk bojowy na 1.9.1939.Jak masz jeszcze wątpliwosci - ww2.dk podaje adres mailowy kontaktowy.Byłoby komletnym nonsensem przebazowanie 1.września 1939 samolotów He-45 z lotnisk śląskich na północ przez linię frontu.
Rekkeswind Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 Podanie ogólnej bibliografii i tak nie daje zupełnie nic, skoro potrzebuję informacji, z jakiego dokładnie dokumentu pochodzi to zestawienie (kto wystawił, kiedy, stan na jaki dzień).4.(H)/21 został właśnie przeniesiony z Pomorza na Śląsk, a nie na odwrót. Chodzi mi o datę przeniesienia (dokument cytowany przez Cynka - jeśli mnie pamięć nie myli - jest datowany na 2.09, ale przedstawia stan z 31.08). Jako lotnisko bazowania podawany jest w nim Stargrad.www.ww2.dk podaje oto coś takiego:Stargard, 1.39 - 8.39 (He 45/He 46)Gross-Lassewitz, 8.39 - 9.39co oczywiście też nie wyjaśnia nic...Zgadza się - 9.(H)/LG2 operował w tym rejonie, ale on zasadniczo był przypisany do 3. DPanc i na jej głównym kierunku działał. Pozostałe jednostki XIX Korpusu także potrzebowały rozpoznania, dlatego nie można - moim zdaniem - wykluczyć użycia 4.(H)/21. A jeszcze sprawa się komplikuje, jeśli się przyjrzy zeznaniom lotników z 9.(H)/LG2, zestrzelonych 1.09, którzy podali, iż ich jednostka operuje z lotniska Gross Born (Borne Sulinowo).
coriolan Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Nie czytałeś?Jesli chcesz szczegółowych zródeł do OdB wyślij maila do Andreasa Holma ze strony głównej.Możesz także skorzystać z forum dyskusyjnego /n.b.b.ciekawego/
Rekkeswind Napisano 31 Styczeń 2007 Autor Napisano 31 Styczeń 2007 Czytałem i to bardzo dokładnie. Kiedyś już pytałem, ale pytanie pozostało bez konkretnej odpowiedzi...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.