zaraz Napisano 28 Styczeń 2007 Autor Napisano 28 Styczeń 2007 Mała Encyklopedia Wojskowa wyjaśnia hasło kolimator" w sposób dla mnie mało zrozumiały. Czy ktoś z szanownego grona mógłby rozwinąć ten wątek?
Cyrograf15 Napisano 28 Styczeń 2007 Napisano 28 Styczeń 2007 Jest to jak gdyby pozorny, sztucznu punkt celowania.Wojtek
M-i Napisano 28 Styczeń 2007 Napisano 28 Styczeń 2007 Jest to podręczny punkt ustalenia, stosowany w zasadzie jako zapasowy. Służy przede wszystkim do utrwalenia (ustalenia) wycelowania działa w kierunku zasadniczym (w kierunku do celu) podczas strzelania ogniem pośrednim (z zakrytych stanowisk ogniowych)
michałł Napisano 29 Styczeń 2007 Napisano 29 Styczeń 2007 Stosowany też w broni mysliwskiej,do szybkiego strzelania,coś jak red point tylko nie podświetlany, przynajmniej ten mój.
a.korbaczewski Napisano 29 Styczeń 2007 Napisano 29 Styczeń 2007 a nie jest to celownik taki że do lufy karabinu lub pistoletu przyczepiony jest laser i na celu widać czerwoną kropkę jak się patrzy przez lunetkę albo może nie być lunetki i wtedy na celu jest kropka?ale co do tego ma naprowadzanie działa w poziomie?
zaraz Napisano 29 Styczeń 2007 Autor Napisano 29 Styczeń 2007 Problem mój polega na tym ,że był u mnie znajomy i zobaczył na półce celownik do granatnika , stwierdził że w wojsku używał podobnego i nazwało się to kolimator.Chodzi mi nieco starsze okeślenie tego przyrządu optycznego ,(być może nieprawidłowe).Chętnie też bym dowiedział się , jak się praktycznie z tego przyrządu korzystało. Czy może celowniki artyleryjskie miały w sobie funkcje kolimatora?Pzdr.
langfuhr Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 czy policja juz byla? zapytac o granatnik do celownika?...
M-i Napisano 30 Styczeń 2007 Napisano 30 Styczeń 2007 Kolimator K-1 jest w komplecie kątomierza działowego PG-1, PG-1M
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.