królik_z_gdyni Napisano 27 Styczeń 2007 Autor Napisano 27 Styczeń 2007 Witam!Zima, zimno, śniegu pełno nie mam, co robić może macie jakieś linki do pamiętników żołnierzy (najlepiej niemieckich) z walki na frontach II wojny światowej. Dziś w „Komandosie” przeczytałem zapiski z pola walki polskiego snajpera z pod Monte Cassino i spodobało mi się. Poczytałbym sobie.Pozdrawiam Piotr! PS najlepiej jak by były w języku polskim;-)
królik_z_gdyni Napisano 27 Styczeń 2007 Autor Napisano 27 Styczeń 2007 Bo poczytałbym o niemcach i tyle ale nie jestem wybredny może byćco kolwiek w tym temacie.
acer Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 No to coś z drugiej strony - Książki Wasilija Grossmana ,kronikarza Armii Czerwonej, Siergieja Sztiemienki, Aleksandra Pokryszkina.....Aczkolwiek nie wiem czy jeszcze w bibliotekach.Inne Niemieckie to np. Augusta von Kagenkack Leutnant z trupią główką" czy pamiętniki Freda Majdalanego spod Monte Cassino. Dużo przedruków dawno nie publikowanych wspomnień było kilka lat temu w Gazetach Wojennych".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.