Skocz do zawartości
  • 0

Kilka fantów I wojna - prośba o identyfikację

owiewka

Pytanie

Napisano

witam
proszę o identyfikację kilku fantów znalezionych w miejscu walkach z 1914 roku. Pierwszy przedmiot ma długość 31 cm, szerokość 1 cm, na końcach otwory, jeden zakończenie dość charakterystyczne. Znalazłem kilka sztuk w różnych miejscach.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam
proszę o identyfikację kilku fantów znalezionych w miejscu walkach z 1914 roku. Pierwszy przedmiot ma długość 31 cm, szerokość 1 cm, na końcach otwory, jeden zakończenie dość charakterystyczne. Znalazłem kilka sztuk w różnych miejscach.

Napisano

Kółka od celty, te dwa połączone materiałem, mam więcej sztuk, materiał - chyba mosiądz, średnica zewnętrzna 19 mm, wewnętrzna 8 mm. Od jakiej celty pochodzi?

Napisano

Stalowe kółko, z jednej strony wypukłe, z drugiej wklęsłe, średnica 6 cm, grubość 7 mm, znalazłem również kilka sztuk w różnych miejscach

Napisano

i jeszcze coś takiego, nie wiem z jakiego okresu, wygląda jak pozlepiane łuski, długość 4 cm, szerokość 6,5 mm, bicie od dołu coś w stylu B, mosiężne, była zlepione większa ilość

Napisano
dziękuję, a czy tylko jedna szpila łączyła szelki z plecakiem, czy było ich więcej? Czy były one galwanizowane, gdyż na jednej pod rdzą pojawiło się coś przypominającego chrom?
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie