Skocz do zawartości

Hełm - Waffen SS

Huball

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Potrzebuje informacji odnośnie konserwacji hełmu.
Hełm posiadał wewnatrz frasunek w którym na aluminiowej obejmie widniał napis:
D.R.P.
SCHUBERTH WERK
K.G.
BRAUNSCHWEIG
1938

(trzy nity sa masięzne na których napite sa znaki:
D&C
1938

Jedna z bocznych tarczy (znaków) ta z lewej strony to niemiecka swastyka na czerwonym tle.
Zatem wydaje sie byc to hełm Waffen SS - niestet nie ma calych otworków powietrznych nad unami" po których doszedl bym jaki to wzór. Krawędz hełmu jest podwinięta.
rozmiar chyba 76 (nabity na Al obreczy).
Czy ktoś wie:
1) Jakiej konkretnie użyc farby ? (gdzie zdobyć odpowiednia? , (próbki kolorów prosze jeśli ktoś ma odpowiednie)
2) Jaki to wzór hełmu ?
3) Które znaki boczne (tarcze) bedą odzwierciedleniemorginalu ? ( tj.: z lewej swastyka z prawej pioruny - tylko który wzór :starszy czy nowszy ?)
4) Najważniejsze gdzie zdobyć dobre odzwierciedlenie frasunku skórzanego i paska zapinającego ? (tj taki co ma 8 wypustek/ramion wewnatrz z czego każdy ma po 5 otworków - przeróbki z współczesnych nie wchodzą w gre)
5)Jak zrobić konserwacje - tj połatać dzióry - wyglada jak ser szwajcarski- ale bedzie jak nowy - zywica , a potem szpachla samochodowa ? - co wy na to?

Dużo informacji jest tu :
http://www.german-helmets.com/SS%20Helmets-M1940-DOUBLE%20DECAL.htm

Serdecznie dziękuje za pomoc i licze na odzew
Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
frasunek i nity sugerują ze to helm m35 ale pewnosci nie mamy bo wsadzali czasem stare frasunki i czesto robiono mutanty juz na froncie . Jesli odpowietrzniki sa urwane( wpadl mi kiedys tak okaleczony) tez mozna przyjac ze to m 35. Wzor kalkomani zaryzykowalbym starszy. Kolor to RAL 6006 podobny do oryginalnego choc tak naprawde to bylo od groma odcieni.
Frasunek najtanszy i w miare podobny jest czeski do kupienia na allegro( choc dysponujac kawalkiem bydlecej skory dziurkaczem i wzorem wykroju mozna zrobic samemu) podobnie repro paska (ale nie kupuj tych po 40 zeta bo niczym nie roznia sie od tych za 20 z gieldy).
Do szpachlowania dobra jest szpachla z wloknem szklanym bardzo mocna i trwala i co wazne nie puchnie jak zwykla ( choc obrobka straszna) wtedy nie trzeba zywicy.Najlepiej by bylo gdybys wstawil fote .Jesli helm jest jako taki mozna zaniechac renowacji by nie zmasakrowac fanta.
Napisano
OK- dzis wieczorem lub jutro jak znajde chwile to wstawie fotke.Powiem tak - hem jest w stanie tragicznym - wyglada po wstepnym czyszczeniu jak ser szwajcarski. Frasunek skorodowany na maxa- aluminium rozsypalo sie w proszek chodz istotyny fragment z nazwa producenta uchowal sie.Frasunek zatem praktycznie nie istnieje , ze skory zistal tylko jeden z 8-mi paskow na wzor jest OK. Obrecz aluminiowa to wlasciwie proszek nie mowiac o obreczy metalowej ktora nie istnieje - tylko troche rdzy zostalo.Widac ze byl z trzy razy malowany przez niemcow. Kazda warstewka miala inny odcien.
Niezbedne bedzie dorobienie krawedzi hemu bo nie istnieja , caly obzarty do okola.
Zatem potrzebuje konkretnych informacji co do :
- skad wzic w miare orginalny frasunek + pasek
- jakie dobrac kalkomanie ( o ile orginaly tez mialy ) jak nie to sam namaluje , prosze wowczas o wymiary tych tarcz - w zaleznosci od typu czy stare czy nowe (lewa: czerwone pole ,sfastyka na bialym + prawa:na bialym SS)
- jaka farba najbardziej odpowiednia ( rodzaj , itp) mozna dodac linka z inf. skad wziac
Za wszystkie te informacje bede wdzieczny - zalezy mi na konkretnym odwzorowaniu. Nie lubie robic lipy".
Zatem obiecuje wstawic fotki ( mysle ze wspolnymi silami osiagniemy cel i dziekuje wszystkim ktorzy mi pomoga).
PS- fant znaleziony przez zlomiarzy uratowany przed zlomowiskiem. Pochodzi z rejony Szczecina gdzie walczylo wiele roznych formacji SS.Istna mieszanka narodowosciowa.
Pozdrawiam
Napisano
Kol Huball zostaw złoma tak jak jest.Do renowacji znajdziesz sobie zapewne cuś ładniejszego a tu masz kawałek kalki gdzieniegdzie farba.Zostaw tak jak jest ten złom ma swój klimat.
Pozdrawiam
Napisano
Huball jak chcesz brac sie za renowacje to rób to z garnkami które nie mają już farby nie wspominając o resztkach tarczek, jeżeli chcesz możemy się wymienić podeśle Ci M35 który przemalujesz jak tylko chcesz, a w zamian podeślesz mi Twój hełm, fotki podeślij na sanczomaster@o2.pl, mogę dołozyć komplet dobrych kalek

Pozdr
Napisano
Panowie poczekajcie wstawie fotke(i) nie ma co sie ludzic tej kalki tam nie ma to jest szczatkowy fragment okolo 7 mm zarysu , a garnek jak pisalem to ser szwajcarski - zdziwicie sie ze go wogole chce robic. wlasciwie to 3/4 hemu.
Napisano

To jest widok od strony lewej gdzie byla kiedys na czerwonym polu w bialym kole sfastyka. Fragment zarysu widac w miejscy gdzie powstal odblysk - centrum hełmu.Wiem ze powiecie ze nic nie widać lecz , w orginale na żywo widac kawalątek prawego górnego rogu. Własnie to mówi mi ze byl to w orginale hełm SS.Tyym bardziej ze w moich okolicach te jednostki walczyły w dużych ilosciach i rozne.

Napisano
W miejscu odbłysku na bank nie było kalki.Ale i tak nie warto go bieznikowac,Tanim kosztem można naby cuś lepszejszego.
Pozdrawiam
P.S ten i tak ma swój klimat.
Napisano

No to zostal zarys skorupy. Takielunek rozsypal sie po moczeniu i tak byl tylko dlatego ze trzymala go glina.Uratowałem go przed złomowaniem.

Napisano

Zatem powoli organizuje materialy do konserwacji.
Prosze powiedzcie jaki to kolor farby , jaki wzór , czy to M35 ???? Nity maja nabite: D&C 1938.
Kawałek frasunku posłuży za wzorzec.
Skąd wziąc obręcze metalowe ???
Czy ktoś ma widoki lub wymiary frasunku i obręczy ???
Wiecie coś o producencie - zamieściłem nabite informacje.
Zatem czekam na Wasze rady i wskazówki.

Napisano
Kolor to RAL 6006 w sklepach lakierniczych gdzie sa mieszalniki. Jak mowilem nity i frasunek sugeruja m35 .Obracz metalowa wewnetrzna moze byc od polskiej 50tki bo odleglosci miedzy dziurami na nity takie same ( mozna kupic juz gotowe lub kopie ale trudniej dostepne i drogie)obrecz zewnetrzna kupic orginal lub kopie za allegro lub gield. Jednak patrzac na foty lepiej kupic garnek za 50 zlotych a ten zabiezpieczyc i na polke mozna sie bawic ale roboty z tym i wydatkow bedziesz mial wiecej
Napisano
Herrmateuss , zobacz tu:
http://www.okna-drewniane.com.pl/ral.htm

ja bym dał 6011 lub 6013 porównując z tą skalą.
Ale może masz racje , co inni o tym sądzą ?????
Czy jest to wzór M35 ???? Mimo ze robiony frasunek w 1938 i ma nity z tego czasu .
Napisano
Panowie , ja jak kobieta pracując która zadnej pracy sie nie boji. Kiedyś dłubałem w modelarnii samolociki ,ale czasy sie zmieniły a nowe władze stwierdziły ze lepiej aby młodzież ćpała niż chodziła do modelarni.
Napisano
Ale trup... jak dla mnie nie opłaca się go robić. Efekt i tak będzie nienajlepszy. Skórka nie warta wyprawki; tyle kasy ile zainwestujesz w materiały, lepiej wydać na porzadny dzwon.

Oj, herrmateus... Ty znowu z tymi fasunkami. Polski nie ma nic podobnego i do niczego się nie nadaje. Dopasować go trudno bo trzeba zmniejszać obręcz, a widzę że hełm jest mały. Gdzie niby masz takie same odległości między dziurami? Jakimi?
Napisano
widzisz to
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=160537869
obrecz na ktorej tzyma sie frasunek skorzany.W polskim i niemieckim odleglosci na nity mocujace sa takie same wiem sprawdzone w praktyce. Pozatym najlatwiej dostepna blacha sprezynujaca

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie