Skocz do zawartości
  • 0

Śmigło - coś z II RP?.

okaul

Pytanie

Napisano

Cześć,

Poproszono mnie o skopiowanie takiegoż śmigła.
Własciciel twierdzi zawzięcie że to od pasażerskiego Fokkera -ale ZTCW to Fokkery miały śmigła nastawne i takie też widnieją na zdjęciach w necie.

srednica ~2500mm
piasta i srednicy 270 mm
grubość w piaście 110mm

i teraz ciekawostka - brak otworów, więc: albo to nigdy nie było zamontowane, albo było montowane centralną śrubą... sa takie slady - tyle że ja nie kojarzę takiego systemu z żadnego samolotu owych czasów.

Materiał.. welll... wyglada na sosnę, a to nie jest popularny materiał na śmigła.

posiada okucia na łopatach, całe było pokryte płótnem (poprzedni własciciel zdjął resztki)

Tak więc... od czego to może być?

pozdrawiam serdecznie

Kuba

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Poproszono mnie o skopiowanie takiegoż śmigła.
Własciciel twierdzi zawzięcie że to od pasażerskiego Fokkera -ale ZTCW to Fokkery miały śmigła nastawne i takie też widnieją na zdjęciach w necie.

srednica ~2500mm
piasta i srednicy 270 mm
grubość w piaście 110mm

i teraz ciekawostka - brak otworów, więc: albo to nigdy nie było zamontowane, albo było montowane centralną śrubą... sa takie slady - tyle że ja nie kojarzę takiego systemu z żadnego samolotu owych czasów.

Materiał.. welll... wyglada na sosnę, a to nie jest popularny materiał na śmigła.

posiada okucia na łopatach, całe było pokryte płótnem (poprzedni własciciel zdjął resztki)

Tak więc... od czego to może być?

pozdrawiam serdecznie

Kuba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie