Horst Napisano 18 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2007 Mam chlebak niemiecki ze strychu. Jak na stan strychowy przystało, jest tak zakurzony że aż szary.Chcę go wypłukać w misce z letnią wodą. Martwię się tylko o skórzane elementy; skórki są już suche i boję się żeby od wody się bardziej nie rozeschły...Na jakimś forum widziałem radę żeby po zmoczeniu skóry posmarować ją acetonem zeby ten wyciągnął z niej wodę?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 Może zacznij od natłuszczania skóry a potem go dopiero pierz.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Ja tam wszystkio piorę w letniej wodzie z niewielką ilością proszku i wkrojonego mydła. Nie znęcam się, nie przecieram, zanurzę, trochę powygniatam, przepłucze i potem suszę. Nie należy stosowac za ciepłej wody, bo się skóra wykórczy i może się nawet 2x zmniejszyć. Zresztą, jak ma się skórczyć, to i tak się skórczy, a natłuszczanie sprawia, że staje się elastyczna.POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Jak skóre natłuścić to nie przyjmie tyle wody co sucha. To działa tak samo jak pastowanie butów na deszcz. Wiadomo po pewnym czasie woda z detergentem wymyje tłuszcz ale nie cały i nie odrazu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2007 Hm, skóra i tak całkowicie namoknie, chyba że bym ją całą zatłuścił, nawet od strony mizdry, a jest to niemożliwe bo paski są przyszyte etc. Poza tym to byłaby przesada bo zasyfiłbym skórę tym tłuszczem, a nie o to chodzi.Ponadto uważam że natłuszczenie skórek przed praniem może sprawić że będą dłużej schły, jako że będą pokryte powłoką nie przepuszczającą wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2007 Przeglądnąłem inne forum i znalazłem informację że właśnie aceton dobrze suszy, nie tylko skórę ale też materiał.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pig123 Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Ale aceton może odbarwić materiał i skórę. Ja bym namoczył plecak tak żeby jak najmniej moczyć skóre. Która by wcześniej natarł żeby była tłusta wazelina lanolina...zresztą gdzieś to już było opisywane na forum ...PozdrawiamPig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Wazeline odradzam, dość szybko potem twardnieje (na kamień).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2007 Niestety nie jest możliwe wypranie bez namaczania skórek, chlebak posiada liczne skórzane elementy. Skóry są naturalne brązowe, więc się nie odbarwią. Ale przed potraktowaniem acetonem spróbuję na czymś innym. A jeśli chodzi o natłuszczanie, to zamierzam przetrzeć lico skóry lanoliną zabezpieczając przed pękaniem, bez paćkania i syfienia. Nigdy nie nasączam, smaruję tylko powierzchownie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Styczeń 2007 Share Napisano 22 Styczeń 2007 Aceton na skórę to nie jest dobry pomysł, bo wymyjesz tłuszcze i inne takie tam.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 22 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2007 Hmm... no nie wiem. Skóra i tak już jest sucha (ale nie sztywna). Masz rację, popróbuję na innej skórce, mam trochę odpadków starych pasów etc.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Marzec 2007 Autor Share Napisano 10 Marzec 2007 Wyprałem go (a raczej wypłukałem). Teraz prezentuje się o wiele lepiej. Zamieszczam fotki.Bochenkonosz przed... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Marzec 2007 Autor Share Napisano 10 Marzec 2007 ...i po :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Marzec 2007 Autor Share Napisano 10 Marzec 2007 Tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Marzec 2007 Autor Share Napisano 10 Marzec 2007 Wygląda bardzo ładnie. Po prostu go wymoczyłem w letniej wodzie i opłukałem mocnym strumieniem prysznica.Potem nadmiar wody wycisnęłem przez ręcznik i powiesiłem w domu do wyschnięcia. Skórki lekko zesztywniały ae myślę ze po natarciu tłusczem zmiękną.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Marzec 2007 Share Napisano 12 Marzec 2007 No, trzeba je troche podratować.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.