Skocz do zawartości
  • 0

Od czego łuska?

muslim

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno przyjrzałeś się dobrze? Kryza, zwężenie u szczytu - wszystko się zgadza? W takim razie powinna mieć kaliber 37 mm i wysokość 190 mm. Odpowiedź od czego ta łuska jest dość prosta: to jest działko 37 mm produkowane przez C.O.W (Coventry Ordnance Works) chyba już nawet przed pierwszą wojną światową. Trudniej powiedzieć skąd się takie łuski biorą w Polsce - może wędrują jako wazoniki lub inne pamiątki. A może używane były tutaj własnie w czasie I w.ś? Sam chętnie bym się dowiedział. Tak czy siak Twoja to w ogóle ewenement, bo zrobiona we Włoszech.

Pzdr,

jotes

To Jotes

Masz rację, lecz nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy. Dlatego że ja jednak zakładam, że kolega Muslim zmierzył dokładnie średnice i potraktowałem to jako podany kaliber -40-42 mm (trudno zgubić 3-5 mm na tak małym wymiarze).
Jako że nie było nigdzie w Polsce broni kal. 42. pozostaje 40. W Polsce faktycznie poza wspomnianym działem plot Boforsa, no i małą ilością Flack 28,0 nie było nic innego o tym kalibrze. Dlatego założyłem że pochodzi od tego działa, mimo, że faktycznie łuska jest za krótka. Chyba że jest była to jakaś nietypowa, skracana amunicja. Dobrze by było gdyby kolega Muslim obejrzał łuskę, powinny być na jej korpusie (może z drugiej strony) oznaczenia (nie te z dna łuski), i sprawdził jeszcze raz wymiary. Pozwoliłem sobie zamieścić poniżej normalną łuskę plot 40 mm (Bofors, Flack), sprowadzaną do wymiaru badanej łuski . Jest to normalna łuska z 1942 od Flacka 28, z oryginalną niemiecką kalkomanią. Podobna jeżeli chodzi o kształt w dolnej części, nawet nachylenie ścianek wydaje się podobne, ale wydać faktycznie że jest dłuższa. http://www.s34621q.republika.pl/luska.jpg .
PS.Może kolega Muslim jeszcze coś podpowie, czy to na pewno ten kaliber, czy ta łuska była w ziemni i jakie jej jest pochodzenie ?

Myślę że kol. Muslim sobie trochę z nas zażartował.
Zakładając to co napisał. To zgodnie z rysunkiem http://www.s34621q.republika.pl/l1.jpg
, gdzie jego łuska została porównana z łuska (Flack, Bofors) 40 mm. Poprzez dopasowanie wielkości kryzy obu łusek, a w wypadku http://www.s34621q.republika.pl/l2.jpg
kalibru łuski z uwzględnieniem minimalnego kalibru 37 mm. Łuska (Flack, Bofors) 40 mm, winna mieć długość 245-255 mm. Co nie jest zgodne z prawdą. Jak napisał kol. Jotes, ma ona 30 mm. Teoretycznie nawet powinna być krótsza, gdyż na załączonej fotografii przez Muslima, ponieważ ucięto górę łuski.
Jednak nie uwzględniając silne zwężenie łuski nie ulega wadliwości że pochodzi ona od broni o dużej szybkostrzelności. Taka konstrukcja łuski umożliwia szybkie wprowadzanie pocisku i wyrzucanie łusek z komory nabojowej.

Faktycznie jeżeli to jest znalezisko, na terenie polski to trochę frapujące. Muslim pyta o jej producenta, tylko od czego ta łuska?
Charakterystyczne silne zwężenie łuski ku górze jest charakterystyczne dla amunicji plot, widać to najlepiej na łukowato giętych zestawach amunicyjnych do działek przeciwlotniczych.
Jeżeli przyjąć że dobrze zmierzył kaliber (40-42) i to, że została znaleziona w Polsce. To może to być jedynie łuska od działka przeciwlotniczego plot Boforsa L/60 wz 1929. Polska w 1939 posiadała ich 306 szt . Jednak czy w Polsce była używana amunicja włoska ? Nie wiem. Zależy kiedy miała by być zakupiona ? Mimo że Włochy należały do państw „Osi”, to jednak i Hitler był naszym sojusznikiem do 1938 r, i nic nie wskazywało że nam dokopie w najbliższym czasie. Polska nie tylko współpracowała z przemysłem Włoskim (Fiat), ale i zamierzała zakupić w celach testowych Włoskie czołgi Carro Armato FIAT 3000 model 1921/1930. Więc i mogli dostarczyć amunicję. Powstaje jednak pytanie dlaczego Włosi robili amunicje do Boforsa. Ano dlatego że w latach 1920-30 znaczną część udziałów tej fabryki wykupił Krup. Dlaczego w Szwecji? Dlatego że po traktatach wersalskich, Niemcy nie mogli produkować u siebie sprzętu artyleryjskiego. Być może właśnie dzięki Krupowi , Włosi dostali już wtedy jakieś zlecenie na produkcje tej amunicji. Istnieje też pewne prawdopodobieństwo że amunicja ta pochodziła od Boforsa czy armaty licencyjnej, będącej na stanie armii niemieckiej (Flak 28).
Jest też jeszcze inna bardziej prosta możliwość. Działko plot Boforsa L/60 i późniejsze podwójne stosowane np. w marynarce. To najpopularniejsze działka plot II wojny światowej, budowane na licencji Boforsa, miedzy innymi przez Amerykanów i Anglików. Wiele tych działek zamontowano na okrętach, ze względu na ich szybkostrzelność i ilość wystrzelonej amunicji jest to jedna z najbardziej popularnych łusek. Na niektórych zachodnich okrętach muzeach do kupienia jako pamiątka.

Mam na myśli że zdjęcie jest ucięte u góry. Gdyby nie było ucięte stosunek wysokości dla tej łuski byłby jeszcze bardziej niekorzystny. Inaczej mówiąc albo twoja łuska miała by ponad 25 cm, a nie 185, lub przeciwnie łuska Boforsa 40mm musiała by mieć max ok. 23 cm, co też nie jest zgodne z prawdą, bo ma 30 cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie