ZUBIKED Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 Witam !!! A tak oto las powitał mnie z nowym rokiem ! Niestety troche uszkodzony: urwana gałka i końcówka lufu zjedzona no i ogólnie stan wykopkowy, ale cieszy ! Poza tym że to tzw. short rifle to niewiele o nim wiem prosze o wszelakie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 Podziałke widać nawet bez czyszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2007 Mam prosbę - pytanie do kolegów, co dalej ? Jak jak sie nim zająć ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 teraz elektrolizka i opukiwać drewienkiem. powinien wyjsc bardzo ładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablcbr Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 http://www.lodz-eksploracja.org/tematy13/manlicher-w-wp-vt404.htmzobacz link tez byłem w takiej jak znalazłem swoj manlichner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Styczeń 2007 Share Napisano 17 Styczeń 2007 ZUBIKED ale to chyba nie to miejsce w którym go trafiłeś ?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablcbr Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 polecam ksiązeczke, wyczerpuje temat .Na allegro sa po pare zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 18 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2007 Gratuluje spostrzegawczosci huku, nie nie to nie jest miejsce trafienia. Rozwiązanie zagadki jest takie iż nie miałem przy sobie aparatu.Dopiero na bazie poskrobałem go trochę i zrobiłem fotki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmo_sm Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 Gratulacje:) fajny fancikOwiń go drutem aluminiowym i zatop w wodzie z kretem "(soda kaustyczna- takie biale kuleczki) do rur.wyjdzie ładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 czasami tak bywa-gratuluje stanu i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smochy Napisano 18 Styczeń 2007 Share Napisano 18 Styczeń 2007 witam!austriacko-wegierski manlicher wzór 1895 wersja krótka przeznaczona dla piechoty. coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Jeżeli chodzi o szczegóły, to owszem jesto oryginalnie był do długi karabin piechoty M95 o czym świadczy długie ramie celownika, sporą ilość tych karabinów Wojsko Polskie po pierwszej wojnie przerobiło na krótkie. Przeróbka polegała na skróceniu lufy do wymiarów fabrycznego karabinka i przecechowaniu ramienia celownika, przeróbkami tymi zajmowała się napewno wytwórnia w Lwowie. Więc na 100% to co masz to pamiątka po walkach z 1939, pare lat temu też takiego trafiłem na pozycjach wrześniowych.PozdrawiamGlassmine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 19 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2007 Dzięki wszystkim Glassmine ale mi sprawiłes niespodziankę !Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Przepraszam wszystkich ,Pytanie do desmo". Jak owinac drutem aluminiowym? Caly czy chodzi jedynie o pozniejsze bezpieczne wyjecie z roztworu wody z kretem? Kreta wlewac do goracej wody? Czy to naprawde skuteczna metoda na oczyszczanie zardzewialej broni?Pozniej opukac drewnem? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Żeby nie być gołosłownym, tak wygląda mój po zrobieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 i zbliżenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosenrot Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Witam. Mam pytanko do Glassmine, z kąd masz info dotyczące przerabiania kb mannlicher wz 95 na kbk wz 95 we Lwowie zapewne w firmie Arma. Owszem przerabiano tam mosina na wz 91/98/23 potem 25 ale o mannlicherach nie słyszałem. Moim zdaniem ten znaleziony to sztucer wz 95 ze zmienionym w Austrii po pierwszej wojnie celownikiem. Było to konsekwencją zastosowania amunicji z pociskiem ostrołukowym o lepszych właściwościach balistycznych. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 To poszukaj jeszcze troche dokładniej, internet to nie wszystko, a czy Ty wogóle miałeś w ręce sztucer Mannlichera, że o kolejnych wersjach karabinu nie wspomne ? bo z tych bzdur co piszesz wynika, że nie ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Cytat z mądrej książki, do znalezienia zresztą w necie: dość znacznej liczby kb Mannlichera wz.1895 będącej w WP, przerobiono na kbk. Broń tę przeznaczono dla Policji Państwowej i kawalerii. Po skróceniu broń uzyskała masę większą o ok. 0,1 kg od kbk produkcji austriackiej. Podstawę muszki wykonano oddzielnie oraz celownik karabinowy z nastawami od 300 do 2600 kroków (kbk wz.95 austriacki posiadał 300-2400 kroków). Broń przerabiano w Warsztatach Broni DOG we Lwowie. Brak jest danych ilościowych odnośnie przeróbek, ale jeden egzemplarz znajduje się dziś w MWP w Warszawie".I tu właśnie dość cenna uwaga na moim słabo widoczne jest przecechowanie, ramienia celownika, ostatnia wartość jest 24 przekreślone i obok nabite 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 A tak wygląda ramie celownika w oryginalnym austriackim karabinku M95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosenrot Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Witam. Podaj tytuł i autora pracy.Czy chodzi Ci o cyferkę 26 nabitą obok 24 na górze ramki celownika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosenrot Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 W moim poście wyjaśniłem, czemu celownik w tym wykopku został zmieniony, dokonano tego w wynku zastosowania pocisku ostrołukowego.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Glassmine Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Dłuższa polemika nie ma sensu, proponuje 1. Znaleść opracowanie które cytowałem, 2. Odwiedzić muzeum WP w Warszawie celem obejżenia idealnego stanu takiego karabinka z widocznymi wszystkimi cechami. 3 Porównanie sobie celownika długiego M95 i tego przerobionego w Lwowie. 4. Możesz również zobaczyć karabinki M95 produkowane już na amunicje ostrołukową, wtedy przestaniesz bredzic o jakis zmianach celowników, 5. swoją wiedze możesz uzupełnić jeszcze jakimś 15 letnim stażem w przekopywaniu pobojowisk. I wtedy zapraszam do dalszej polemiki. INTERNET TO NIE WSZYSTKO !!!!!!! czasami trzeba dotknąć historii".PozdrawiamPS. ZUBIKED jak wyczyścisz to wstaw fotki jak wyszedł po remoncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosenrot Napisano 19 Styczeń 2007 Share Napisano 19 Styczeń 2007 Witam. Co do odwiedzania MWP to oczywiście skorzystam. Jeżeli chodzi o teksty żródłowe to jeśli się na coś powołujesz i nie chcesz podać na co, to kolego jesteś przezabawny.Celownik w kb mannlichera ma na górze ramki cyfrę odległości 26 i to jest jego zwyczajne skalowanie. Odnośnie stażu pobojowiskowego" niespecjalnie mi zaimponowałeś.W sumie to dysponujesz dosyć unikalną wiedzą bo np.A Konstankiewicz w Broni strzeleckiej i sprzęcie artyleryjskim formacji polskich i WP w latach 1914-39" o takich wynalazkach nie wspomina.Masz rację - internet to nie wszystko.Nie lubię bicia piany, mam jednak prośbę- nie rób ludziom wody z mózgu a jeśli o czymś piszesz i coś twierdzisz bądz o wielki" łaskaw podawać żródła, zwłaszcza gdy się Ciebie o to prosi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.