Skocz do zawartości

Kamienice - poszukiwania

pzkf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dostałem od pewnej osoby zorientowanej w temacie propozycje przeszukania kilku pożydowskich kamienic. Cholernie palę się na ten pomysł ale nie mam doświadczenia w tego typu poszukiwaniach. Niedawno kupiłem Tesoro Vaquero i mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów o to jak się do tego zabrać, o ustawienia. Vaquero ma ręczne strojenie do gruntu a w piwnicy przy dużej ilości części metalowych będzie to trudne. Proszę o opinie i wymiane doświadczeń z tego typu poszukiwań.
Napisano
Był taki wątek wcześniej ale dotyczył tego co można znaleźć w starych domach, a mi chodzi jak się do tego zabrać, jak ustawić sprzęt i czy wogóle takowy się przyda. Poszukiwania będą dotyczyły piwnic. ktoś miał może trafienie w takim miejscu? Nie pytam o miejsca w których takie skrytki były robione (narożnik ściany, środek pomieszczenie, próg) bo ile ludzi tyle pomysłów.
Napisano
Szukałem kiedyś w takiej starej po żydowskiej kamenicy przy pomocy wykrywki.Piwnica miała kamiennom podłogę ale poniżej był jeszcze jeden poziom z żółtym piaskiem. Przekopać to bez wykrywki to btyła rzecz z gatunku niemożliwych. Było troche metalowych śmieci min. fragmenty roweru ale trafił się też mosiężny stempel,bardzo stary bagnet(powstanie styczniowe?- -stan słaby),polski granat oronny i kilka monet XIX--XX wiek.
pozdawiam
Napisano
Kiedyś jak mieszkałem jeszcze w kamienicy zszedłem z wykrywką(ELAPEM) do swojej piwnicy, ale jak ją włączyłem tak szybko ją wyłączyłem. Piwnica miała 2 na 3 metry dlatego wyła nieprzerwanie. Kopiąc tak sobie dla przyjemnośći saperką poza kawałkami starych narzędzi i obcęgami nic nie znalazłem. Liczę że teraz będziwe lepiej.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie