krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 Witam ostatnio trafilo mi sie takie o piekne żelazko, tak wygladalo przed wstepnym podpucowaniem. Niestety bez duszy ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 fot. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 fot. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 a tu juz po wstepnym czyszczeniu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 kolejne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 i trafil sie taki guziczek moze ktos wie cos o nim wiecej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 a to zagadka dla Panow moze ktos wie do czego to sluzylo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 i druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 To żelazko to raczej na węgiel.Do środka kładło się rozżarzony węgiel,który rozgrzewał żelazko gdy przygasał parę zamaszystych ruchów ręką powodowało rozpalenie-nagrzanie.Tak to chyba się tego używało.Mam podobne ale niestety w gorszym stanie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablcbr Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 odnosnie zelazek to ja mam takie z duszą rekonstrukcja jeszcze przed nim ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 Witam,@Krasnal - to co pokazałeś na ostatnich dwóch fotkach, to moim zdaniem przycisk do papieru.PozdrawiamMonsun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerard_w Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 krasnal... mam takie same żelazko i zgodze sie z kadam'em. one jest na węgiel :) no chyba że mówiąc że ie ma duszy" chciałeł powiedzieć że poprzedni właśniciel obchodził sie z nim po barbarzyńsku, chodziarz jego stan ta to nie wskazuje :) i mam pytanko.. jak i czym je doczyścić i zakonserwować?pozdroofka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafal Napisano 16 Styczeń 2007 Share Napisano 16 Styczeń 2007 Monsun moze miec racje, moglo to sluzuc do wybijania widocznego znaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 Mozliwe Panowie, ja tylko mowie co sie dowiedzialem od dziadka poniewaz od niego dostalem te fanty ale jezeli ono jest bez duszy to zwracam honor;)a jezeli chodzi o te drewienko to takze z tego samego zrodla powiedziano mi ze jest to poprostu klocek hamulcowy od roweru na co by wskazywal ciemniejszy kolor drewna od wewnetrznej strony, czyli przypalony od tarcia, ale moge sie mylic czekam na dalsze propozycje;) dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam. krasnal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2007 a jezeli chodzi o czyszczenie to akurat moje bylo w dobrym stanie uzylem k2 i wd40 a takze drobnego papieru, a jutro zabieram sie za konserwowanie i nie wiem jeszcze jak to zrobie mam noc na przemyslenie;) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Może ktoś wie w jakich latach były w powszechnym użyciu takie żelazka na węgiel?Na moim jest wytłoczenie Made in Poland":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerard_w Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Z tego co się orientuję żelazek takich używano na przełonie wieków XIX i XX. Potem to era prądu ale zapewne na wsi prąd dosyć późno zawitał więc i te żelazka były dłużej używane, chociaż zapewne były zastępowane żelazkami na duszę Te ostatnie były bezpieczniejsze bo iskry z węgla mogły wypalać ubrania :)Pozdofka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 23 Styczeń 2007 Share Napisano 23 Styczeń 2007 Dziękuję za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.