Skocz do zawartości

bluza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
BLUZA MUNDUROWA DDR do rekonstrukcji WH M-long (numer 154505506) po oczywistych przeróbkach powinna pasowac? Kolor i z gróbsza krój się zgadza? Reko WH.
Napisano
Przykro mi Parti78, ale mocno sie mylisz - kolor tej bluzy jest w rzeczywistości jasno szary i nie ma nic wspólnego z felgrau. Faktura i grubość materiału też w żaden sposób nie przystają do niemieckich z IIWŚ.
Krój tylko z grubasz przypomina mundury Wehrmachtu:
- inne są wymiary kieszeni i ich rozmieszczenie,
- nieusuwalne zakładki na mankietach.

Ten mundur do poważnej rekonstrukcji Wehrmachtu w żadnym wypadku się nie nadaje.
Napisano
Powyższe moje uwagi dotyczyły oczywiście munduru NVA (Twój pierwszy post), a co do bluz armii szwajcarskiej to przeszukaj uważnie nasze forum, bo obszernych dyskusji już na ten temat było kilka.

Moja rada - nie zawracaj sobie głowy konwersją jakichkolwiek mundurów obecnych armii, dozbieraj funduszy i kup porządną, szytą od podstaw replikę niemieckiego munduru.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
mam sporo wykopanego oporządzenia guziki, sprzączki itp. brakuje mi materiału bo mam kogoś kto by mi uszył bluzę i spodnie WH. Jaki materiał by odpowiadał? Myślałem aby kupic po 2 sztuki spodni i bluzy i wtedy coś mozna by z tego wymyślec. A farbowanie na kolor feldgrau? Wiem, ze sporo z tym zabawy ale nie stac mnie aby wywalic 300-400 zł na piękna replike bluzy i spodni WH.
Napisano
ok. dzięki! udało mi się ostatnio od kolegi wychaczyc oryginalne ocieplane buty WH skóra i filc z 1943. puszka, hełm, pas, szelki manierka, menażka już są do tego inne pierdoły ale własnie brakuje mi tego co najważniejsze....
Napisano
Materiału na niemiecki mundur nigdy nie kupowałem - nie wiem skąd można było by wziąć go dobrej jakości. To samo tyczy się przebarwienia.
Po za tym musiałbyś mieć rozrysowane schematy szycia - a nie bardzo wiem skąd mógłbyś je wziąć.
Myślę jednak, że kupienie materiału (w tym również na podszewkę i ewentualnie kołnierz, jeżeli ma być to bluza M36), jego ewentualne farbowanie, potem szycie (chyba, że masz takie zdolności manualne, żeby samemu sobie z tym poradzić)wyjdzie Ci jednak drożej niż wyłożenie 300 - 400 PLN na dobrą replikę.
Po za tym na rekonstrukcji nie będziesz dziwił nikogo swoim wyglądem ;)
Napisano
Materiału na niemiecki mundur nigdy nie kupowałem - nie wiem skąd można było by wziąć go dobrej jakości. To samo tyczy się przebarwienia.
Po za tym musiałbyś mieć rozrysowane schematy szycia - a nie bardzo wiem skąd mógłbyś je wziąć.
Myślę jednak, że kupienie materiału (w tym również na podszewkę i ewentualnie kołnierz, jeżeli ma być to bluza M36), jego ewentualne farbowanie, potem szycie (chyba, że masz takie zdolności manualne, żeby samemu sobie z tym poradzić)wyjdzie Ci jednak drożej niż wyłożenie 300 - 400 PLN na dobrą replikę.
Po za tym na rekonstrukcji nie będziesz dziwił nikogo swoim wyglądem ;)
Napisano
Materiału nie kupisz. Musiałbyś znalezc firme produkującą sukno dla tych którzy szyją porządne repliki mundurów ale nawet jeśli by Ci się jakimś cudem udało to nikt nie wyprodukuje i nie sprzeda Ci 4-5 MB sukna (tyle na oko potrzeba na kurtke i spodnie), twoja oferta ich zainteresuje dopiero jakbys zamawiał ok kilometra tego sukna.

Mówisz o zakupie kilku kurtek, spodni etc. Podlicz sobie całkowity koszt + farbowanie i wyjdzie że oszczędzasz 100 zl a masz coś co tylko z daleka przypomina mundur niemiecki, lepiej dozbierać i kupić, bo słomiany zapał w niczym nie pomaga ; o

A oryginalnych butów szkoda - to jest piekna sprawa do kolekcji ale nie do noszenia i darcia w polu na dłuższa mete.
Napisano
Zwłaszcza, że to buty na ciężką zimę, a takie u nas na razie nie doświadczasz, więc na imprezy Ci się nie przydadzą (już nie wspominając o lecie).
Napisano
buty niemieckie będa używane sporadycznie ale udało mie się je dostac od kolegi. A zimowe reko. to jest to na czym mi osobiscie najbardziej zalezy styczeń MRU itp... a poza tym i tak mam na oku byty na lato-jesień ale to jak finanse pozwolą. Macie racie lepiej uzbierac na porządną replike spodnie i bluza to 400 zł minimum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie