Parti78 Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 BLUZA MUNDUROWA DDR do rekonstrukcji WH M-long (numer 154505506) po oczywistych przeróbkach powinna pasowac? Kolor i z gróbsza krój się zgadza? Reko WH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 a tu mamy szwajcara. BLUZA SZWAJCARSKA 3 (numer 155790446) co lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Przykro mi Parti78, ale mocno sie mylisz - kolor tej bluzy jest w rzeczywistości jasno szary i nie ma nic wspólnego z felgrau. Faktura i grubość materiału też w żaden sposób nie przystają do niemieckich z IIWŚ.Krój tylko z grubasz przypomina mundury Wehrmachtu:- inne są wymiary kieszeni i ich rozmieszczenie,- nieusuwalne zakładki na mankietach.Ten mundur do poważnej rekonstrukcji Wehrmachtu w żadnym wypadku się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 ok. dziękuję za informacje. A co byś proponował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Powyższe moje uwagi dotyczyły oczywiście munduru NVA (Twój pierwszy post), a co do bluz armii szwajcarskiej to przeszukaj uważnie nasze forum, bo obszernych dyskusji już na ten temat było kilka.Moja rada - nie zawracaj sobie głowy konwersją jakichkolwiek mundurów obecnych armii, dozbieraj funduszy i kup porządną, szytą od podstaw replikę niemieckiego munduru.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 mam sporo wykopanego oporządzenia guziki, sprzączki itp. brakuje mi materiału bo mam kogoś kto by mi uszył bluzę i spodnie WH. Jaki materiał by odpowiadał? Myślałem aby kupic po 2 sztuki spodni i bluzy i wtedy coś mozna by z tego wymyślec. A farbowanie na kolor feldgrau? Wiem, ze sporo z tym zabawy ale nie stac mnie aby wywalic 300-400 zł na piękna replike bluzy i spodni WH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 ok. dzięki! udało mi się ostatnio od kolegi wychaczyc oryginalne ocieplane buty WH skóra i filc z 1943. puszka, hełm, pas, szelki manierka, menażka już są do tego inne pierdoły ale własnie brakuje mi tego co najważniejsze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Materiału na niemiecki mundur nigdy nie kupowałem - nie wiem skąd można było by wziąć go dobrej jakości. To samo tyczy się przebarwienia.Po za tym musiałbyś mieć rozrysowane schematy szycia - a nie bardzo wiem skąd mógłbyś je wziąć.Myślę jednak, że kupienie materiału (w tym również na podszewkę i ewentualnie kołnierz, jeżeli ma być to bluza M36), jego ewentualne farbowanie, potem szycie (chyba, że masz takie zdolności manualne, żeby samemu sobie z tym poradzić)wyjdzie Ci jednak drożej niż wyłożenie 300 - 400 PLN na dobrą replikę. Po za tym na rekonstrukcji nie będziesz dziwił nikogo swoim wyglądem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Materiału na niemiecki mundur nigdy nie kupowałem - nie wiem skąd można było by wziąć go dobrej jakości. To samo tyczy się przebarwienia.Po za tym musiałbyś mieć rozrysowane schematy szycia - a nie bardzo wiem skąd mógłbyś je wziąć.Myślę jednak, że kupienie materiału (w tym również na podszewkę i ewentualnie kołnierz, jeżeli ma być to bluza M36), jego ewentualne farbowanie, potem szycie (chyba, że masz takie zdolności manualne, żeby samemu sobie z tym poradzić)wyjdzie Ci jednak drożej niż wyłożenie 300 - 400 PLN na dobrą replikę. Po za tym na rekonstrukcji nie będziesz dziwił nikogo swoim wyglądem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 12 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2007 dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Materiału nie kupisz. Musiałbyś znalezc firme produkującą sukno dla tych którzy szyją porządne repliki mundurów ale nawet jeśli by Ci się jakimś cudem udało to nikt nie wyprodukuje i nie sprzeda Ci 4-5 MB sukna (tyle na oko potrzeba na kurtke i spodnie), twoja oferta ich zainteresuje dopiero jakbys zamawiał ok kilometra tego sukna.Mówisz o zakupie kilku kurtek, spodni etc. Podlicz sobie całkowity koszt + farbowanie i wyjdzie że oszczędzasz 100 zl a masz coś co tylko z daleka przypomina mundur niemiecki, lepiej dozbierać i kupić, bo słomiany zapał w niczym nie pomaga ; oA oryginalnych butów szkoda - to jest piekna sprawa do kolekcji ale nie do noszenia i darcia w polu na dłuższa mete. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 Zwłaszcza, że to buty na ciężką zimę, a takie u nas na razie nie doświadczasz, więc na imprezy Ci się nie przydadzą (już nie wspominając o lecie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 12 Styczeń 2007 Share Napisano 12 Styczeń 2007 I te buty to pewnie LWP ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parti78 Napisano 13 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2007 buty niemieckie będa używane sporadycznie ale udało mie się je dostac od kolegi. A zimowe reko. to jest to na czym mi osobiscie najbardziej zalezy styczeń MRU itp... a poza tym i tak mam na oku byty na lato-jesień ale to jak finanse pozwolą. Macie racie lepiej uzbierac na porządną replike spodnie i bluza to 400 zł minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 14 Styczeń 2007 Share Napisano 14 Styczeń 2007 spodni i bluzy /dobrej kopii /nie kupisz za 400zl.Kurtka Sturm z kompletem obszyć to 450 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.