karolek Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 czy ktoś może mi powiedzieć jaka to lornetka- Dienstglas 7x50 numer 375151(co on oznacza?) a pod nim M"-podrugiej stronie jestnapis beh " i zaznaczone kółko pod nim
karolek Napisano 11 Styczeń 2007 Autor Napisano 11 Styczeń 2007 witam -mam jeszcze pytanie do IMPERRORA-co oznacza ww1"?idziękuję za odpowiedż
karolek Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Napisano 10 Styczeń 2007 czy ktoś może mi powiedzieć jaka to lornetka- Dienstglas 7x50 numer 375151(co on oznacza?) a pod nim M"-podrugiej stronie jestnapis beh " i zaznaczone kółko pod nim
imperorr Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 lornetka pryzmatycznanr to nr serii [ile sztuk poszlo]....................................beh-symbol literowy producenta/fabryki/manufakturyb e h ERNST LEITZ. miasto:WETZLAR kraj:GERMANY......................................kolko ,jesli blekitna kropka to Vakuumfett 1416, smar próżniowy, używany od 1 listopada 1942 [-40 stopni C, 3]................................................ M to skrot od Marine dla marynarki wojennej.prawdopodobnie pochodzi ta lornetka z ww1.
KRUSZYNA Napisano 11 Styczeń 2007 Napisano 11 Styczeń 2007 W kolejnosci:-lornetka służbowa-numer seryjny produktu-oznaczenie wielokrotności powiększenia(7)i tzwświatła"czyli mówiąc najprościej średnicy obiektywu(50)-fertigungskennzeichen-czyli kod produkcyjny(beh)oznaczajacy firmę pracującą na potrzeby armii w tym wypadku jest to firma Ernst Leitz Gmbh z Wetzlar.Lornetka została wyprodukowana po lutym 1941r(data wprowadzenia kodu).pozdrawiamkruszyna
Pytanie
karolek
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.