Horst Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2007 Usuwanie farby wiele razy już przerabialiśmy.Teraz problem jest bardziej skomplikowany...Mam pomalowaną na zielono po wojnie niemiecką składaną saperkę. O ile elementy metalowe pojadę szczotą, a trzonek papierkiem ściernym, to jak usunąć farbę z bakelitowej zakrętki żeby nie uszkodzić tworzywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2007 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storczyk Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Witam! Są w sklepach budowlanych specjalne żele do usuwania starych powłok malarskich. Nawet drewna nie niszczą jeśli się pilnuje i kontroluje proces. Reszta w instrukcji na opakowaniach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 10 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2007 No nie wiem... przecież to silnie żrące środki.Do metalu stosuję z powodzeniem... ale na drewno i bakelit??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storczyk Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 usuwałem lakier ze starych mebli przed renowacją i szło super. należy tylko dbać, by drewno nie miało zbyt długiego kontaktu ze specyfikiem, a jak już się zabrudzi-usunąć dokładnie wilgotną szmatka.możesz spróbować zresztą na jakimś mniej cennym znalezisku lub w niewidocznym miejscu tego, co masz. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taz Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 Preparaty do ściągania powłok malarskich. Czesc informacji pochodzi ze stron producentw.Remosole usuwają z powierzchni stalowych, żeliwnych i ceramicznych następujące rodzaje powłok lakierowych:- asfaltowe - chlorokauczukowe - nitrocelulozowe - olejne - epoksydowe - poliestrowe - poliwinylowe - poliuretanowe - syntetyczne schnące na powietrzu i piecoweMechanizm działania Remosoli polega na przenikaniu preparatu w głąb pokrycia lakierowego, oderwaniu go od podłoża i spęcznieniu. Napęczniała warstwa lakieru może być w prosty sposób usunięta. WŁASNOŚCI REMOSOLI: - są to preparaty niepalne, o charakterystycznym zapachu i gęstości 1,2 g/cm3; - zawierają czynne, niskowrzące rozpuszczalniki organiczne oraz związki przyspieszające proces destrukcyjnego działania na powłoki lakierowe; - nie działają korozyjnie na podłoża metali i nie mieszają się z wodą. Remosol AM dzięki gęstej konsystencji może być nanoszony na powierzchnie poziome, pionowe i trudnodostępne przy pomocy szpachli lub pędzla. Remosol OZ dzięki płynnej konsystencji przeznaczony jest do usuwania powłok lakierowych metodą zanurzeniową, szczególnie w przypadku drobnych detali.SCANSOL to preparat do usuwania starych farb i lakierów z podłoży metalowych, szklanych, drewnianych i ceramicznych. Może być stosowany do usuwania farb i lakierów na bazie żywic i tworzyw sztucznych, np. nitrocelulozowych, winylowych, chlorokauczukowych, poliestrowych, alkidowych, poliuretanowych, ftalowych, silikonowych, akrylowych, epoksydowych, asfaltowych. Znajduje zastosowanie zarówno w domowych remontach (przy odnawianiu stolarki drewnianej okien i drzwi, odnowie ogrodzeń i balustrad balkonowych itp.), jak i na skalę przemysłową (przy odnawianiu taboru tramwajowego i autobusowego, remontach łodzi, samolotów, urządzeń i maszyn produkcyjnych itp.). SCANSOL jest doskonałym preparatem do renowacji antycznych mebli oraz remontów obiektów zabytkowych. SCANSOL umożliwia usuwanie powłok składających się z dowolnej liczby warstw - każdą oddzielnie. Przy powłoce składającej się z kilku warstw preparat należy nakładać kilkakrotnie na poszczególne warstwy.Preparat produkowany jest w postaci żelu , aby ułatwić zastosowanie go na powierzchniach pionowych. Jeden kg żelu służy do oczyszczenia ok.3-4m2 powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Styczeń 2007 Share Napisano 10 Styczeń 2007 O ile da się zdemontować drewno to wygotuj w wodzie z proszkiem do prania. Bakelit to zwyle spokojnie wytrzymuje, testowałem na bagnecie z takimi okładkami. Przy okazji o ile jest to na metalu ładnie wyjdzie orginalna farba.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Dobra... użyłem chemicznego środka w żelu, parę godzin paćkania i efekt następujący.Sztychu nie szorowałem szczotą i wyszło sporo oryginalnej oksydy.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz5 Napisano 1 Lipiec 2007 Share Napisano 1 Lipiec 2007 ja proponuję na 3 minuty do acetonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 1 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2007 Aceton nic nie dawał, próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.