Skocz do zawartości

17 XI koniec poszukiwań z piszczałą

okejos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wśród kilku pomysłów świetnych - ale niestety nie do zrealizowania (przynajmniej na większą skalę) jest jeden, który i da się zrealizować i myślę, że nam pomoże. Otóż myślę, że warto zgłaszać niewypały, odłamki, zapalniki i inny tego typu badziew nie do saperów, ale do konserwatora zabytków (zgodnie z ustawą - militaria). Jestem pewien, że konserwator nie będzie jeździł i atował" tych zabytków ale kaze je wyp...." saperom albo zupełnie oleje temat. Wtedy znalazca powinien się upomnieć o swoje prawa i:
- domagać się informacji co dalej z zabytkiem;
- domagać się nagrody albo dyplomu (zgodnie z ustawą o zabytkach);
Po kilku (dziesięciu) monitach konserwator powinien odpisać coś w stylu : goń się gościu, ten złom to żaden zabytek". I w tym momencie macie papier, że to czego szukamy, (a przynajmniej to co najczęsciej znajdujemy:-) nie jest zabytkiem. I to w dodatku nie byle jaki papier - ale od konserwatora !!!!. Wystarczy, że jeden z nas taki papier zdobędzie - skan i każdy sobie drukuje i nosi w czasie poszukiwań na wypadek spotkania z Policją, leśniczym itp.

Pozdrawiam
MILBAS
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panowie ,czytam sobie te wasze posty i powiem tylko tyle :
RÓBMY SWOJE I NIE PRZEJMUJMY SIĘ JAKĄŚ ZAKICHANĄ USTAWĄ
komu będzie się chciało ganiać nas po lasach i polach.
Receptą na sukces jest uważanie w lesie na przejeżdżające samochody ,a jakby cos to w krzaki (ja mam trening po akcjach ze SG na Mierzei Wislanej...) ,przeciez nie będa nas ganiac po krzaczorach...
Jeżeli robimy to ,co robimy i jesteśmy tym maksymalnie zajarani ,to nikt nam tego nie odbierze.

bjar_1

pzdr
Napisano
Drodzy koledzy

Inicjatywę ustawodawczą ma społeczeństwo ale musi zebrać 100 000 podpisów pod projektem ustawy.

Zaskarżyć ustawę to trybunału konstytucyjnego ma prawo o ile się nie myle tylko prezydent, marszalek sejmu, marszałek senatu, premier, 50 posłów, 30 senatorów, I prezes sądu najwyższego, prezes naczelnego sądu administracyjnego, prokurator generalny, prezes NIK, rzecznik praw obywatelskich, organy stanowiące jednostek samorządu terytorialnego, ogólnokrajowe organy związków zawodowych, kościoły i inne związki wyznaniowe oraz (UWAGA) ...każdy czyje konstytucyjne prawa i wolnosci zostały naruszone ma prawo na zasadach okreslonych w ustawie wniesc skarge do trybunału w sprawie zgodności z konstytucją ustawy lub aktu normatywnego na podstawie którego sad lub organ administracji publicznej orzekł ostatecznie o jego wolnosciach lub prawach albo o jego obowiązkach określonych w konstytucji. (źródło: Konstytucja RP)

Wykazac należy tylko ze durna ustawa łamie prawa wolności a to już pytanie do prawników.

pozdrawiam
d007

Napisano
no nie a ja jestem w trakcie zalatwiania pozwolenia na szukanie na terenie koszar od wladz miasta a tu taki zonk a juz sie cieszylem ...... No nic . A tak szczerze to cos mi sie zdaje ze to bedzie tak jak ze wszystkim w tym kraju ustawa sobie a ludzie sobie.Wydaje mi sie ze nie ma co sie za bardzo stresowac .w koncu teraz i tak sie wszyscy na nas dziwnie patrza..Pozdr kaliber
Napisano
Jeżeli te przepisy są niezgodne z przepisami unijnymi (zaznaczam, że nie znam przepisów obowiązujących w unii), to po wejściu Polski do UE, nasz przepis można będzie odłożyć na półkę niech zarasta kurzem. Może za 50 lat stanie się zabytkiem. Więc wystarczy poczekać do 1 V 2004 i po strachu. Bo podejrzewam, że są w Naszym kraju głupole, którzy nie za bardzo znają się na przepisach i będą się czepiać.
Napisano
no wlasnie a jak jest w unii? o ile wiem w Irlandii chodzenia z piszczalka jest zakazane, wiec jednak mozliwy jest taki zakaz. Czy ktos sie orientuje w przepisach unijnych?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie