milbas Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Wśród kilku pomysłów świetnych - ale niestety nie do zrealizowania (przynajmniej na większą skalę) jest jeden, który i da się zrealizować i myślę, że nam pomoże. Otóż myślę, że warto zgłaszać niewypały, odłamki, zapalniki i inny tego typu badziew nie do saperów, ale do konserwatora zabytków (zgodnie z ustawą - militaria). Jestem pewien, że konserwator nie będzie jeździł i atował" tych zabytków ale kaze je wyp...." saperom albo zupełnie oleje temat. Wtedy znalazca powinien się upomnieć o swoje prawa i:- domagać się informacji co dalej z zabytkiem;- domagać się nagrody albo dyplomu (zgodnie z ustawą o zabytkach);Po kilku (dziesięciu) monitach konserwator powinien odpisać coś w stylu : goń się gościu, ten złom to żaden zabytek". I w tym momencie macie papier, że to czego szukamy, (a przynajmniej to co najczęsciej znajdujemy:-) nie jest zabytkiem. I to w dodatku nie byle jaki papier - ale od konserwatora !!!!. Wystarczy, że jeden z nas taki papier zdobędzie - skan i każdy sobie drukuje i nosi w czasie poszukiwań na wypadek spotkania z Policją, leśniczym itp. PozdrawiamMILBAS
bjar_1 Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Panowie ,czytam sobie te wasze posty i powiem tylko tyle :RÓBMY SWOJE I NIE PRZEJMUJMY SIĘ JAKĄŚ ZAKICHANĄ USTAWĄkomu będzie się chciało ganiać nas po lasach i polach.Receptą na sukces jest uważanie w lesie na przejeżdżające samochody ,a jakby cos to w krzaki (ja mam trening po akcjach ze SG na Mierzei Wislanej...) ,przeciez nie będa nas ganiac po krzaczorach...Jeżeli robimy to ,co robimy i jesteśmy tym maksymalnie zajarani ,to nikt nam tego nie odbierze.bjar_1pzdr
d007 Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Drodzy koledzy Inicjatywę ustawodawczą ma społeczeństwo ale musi zebrać 100 000 podpisów pod projektem ustawy.Zaskarżyć ustawę to trybunału konstytucyjnego ma prawo o ile się nie myle tylko prezydent, marszalek sejmu, marszałek senatu, premier, 50 posłów, 30 senatorów, I prezes sądu najwyższego, prezes naczelnego sądu administracyjnego, prokurator generalny, prezes NIK, rzecznik praw obywatelskich, organy stanowiące jednostek samorządu terytorialnego, ogólnokrajowe organy związków zawodowych, kościoły i inne związki wyznaniowe oraz (UWAGA) ...każdy czyje konstytucyjne prawa i wolnosci zostały naruszone ma prawo na zasadach okreslonych w ustawie wniesc skarge do trybunału w sprawie zgodności z konstytucją ustawy lub aktu normatywnego na podstawie którego sad lub organ administracji publicznej orzekł ostatecznie o jego wolnosciach lub prawach albo o jego obowiązkach określonych w konstytucji. (źródło: Konstytucja RP)Wykazac należy tylko ze durna ustawa łamie prawa wolności a to już pytanie do prawników.pozdrawiam d007
1AIR1 Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 No jak widzę wątek znowu zaczyna padać".Może to skutekopadów śniegu...i nadciągającego MROZU!
kaliber Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 no nie a ja jestem w trakcie zalatwiania pozwolenia na szukanie na terenie koszar od wladz miasta a tu taki zonk a juz sie cieszylem ...... No nic . A tak szczerze to cos mi sie zdaje ze to bedzie tak jak ze wszystkim w tym kraju ustawa sobie a ludzie sobie.Wydaje mi sie ze nie ma co sie za bardzo stresowac .w koncu teraz i tak sie wszyscy na nas dziwnie patrza..Pozdr kaliber
rembas Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 hahaha ależ nie mylisz się to co znajdziesz w ziemi jest państwa hahaha nierubmy jaj rubmy swoje narazie
Gość Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 Jeżeli te przepisy są niezgodne z przepisami unijnymi (zaznaczam, że nie znam przepisów obowiązujących w unii), to po wejściu Polski do UE, nasz przepis można będzie odłożyć na półkę niech zarasta kurzem. Może za 50 lat stanie się zabytkiem. Więc wystarczy poczekać do 1 V 2004 i po strachu. Bo podejrzewam, że są w Naszym kraju głupole, którzy nie za bardzo znają się na przepisach i będą się czepiać.
Gość Napisano 27 Październik 2003 Napisano 27 Październik 2003 no wlasnie a jak jest w unii? o ile wiem w Irlandii chodzenia z piszczalka jest zakazane, wiec jednak mozliwy jest taki zakaz. Czy ktos sie orientuje w przepisach unijnych?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.