Skocz do zawartości

Do identyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyszło takie coś, Co śmieszne mimo że wyglądało na sreberko po wyjęciu z ziemi teraz nie wygląda na srebro a bardziej albo na fałszywkę z epoki albo sreberko bardzo marnej próby. Nie mam pojęcia co to jest, nigdzie znaleźć nic nie mogę.
Awers: spleciony monogram SA z koroną nad literami w otoku z liści i datą 1569 ,
Rewers: to coś co wygląda jak herb podlasia orzeł z głową w prawo a po drugiej stronie litewska pogoń tylko chyba z toporem zamiast miecza w ręku i też z koroną nad wszystkim. Jak ktoś ma jakieś pomysły to proszę.

Napisano
jeden z wyników po wpisaniu w wyszukiwarce WCNu frazy zygmunt august liczman" :
http://212.180.241.95/fmi/xsl/search/browserecord.xsl;jsessionid=48F3627E035BF445A73CDFE1C22E47FE?-lay=web&-recid=218448&-find=-find
(mi nie wyswietla się prawe foto, ale chyba mogę pogratulować :) )
Napisano
No to jestem zadowolony. Teraz dwa problemy
Pierwszy jak ją wyprostować
a drugi jak zakonserwować bo jest bardzo wyraźna, widać każde najdrobniejsze nawet piórko na herbie, podobnie na przodzie wszytko widać poza miejscem zagięcia.
Jakieś rady czy oddać do specjalisty?
Napisano
Nie prostuj jej już jest spękana może sie rozpaść , w tych zgięciach jest jakaś czerwona więc może to słabe sreberko i jeśli była słabo rozwalcowana to sie rozwarstwia. Ciężka sprawa, ale jeśli chcesz to był taki post o prostowaniu monet ale nie pamietam czy na O. czy na PS - coś o młoteczkach i plastikowych linijkach.
pozdrawiam
Napisano
Sopel ma rację, ja też bym raczej jej nie prostował -chyba,że zależy Ci na monetce w dwóch kawałkach.
Jeżeli byś się uparł, owiń monetkę w szmatkę, połóż na drewnianym pieńku o równej płaskiej powierzchni, nakryj cieńkim kawałkiem sklejki lub blaszki o płaskiej powierzchni i uderzaj lekko młoteczkiem.
Ja tak robiłem, ale w przypadku monet trochę słabiej zgiętych niż ta Twoja. Niestety w przypadku miedziaków po wyprostowaniu zawsze zostaje ślad w miejscu zgięcia. Podobno dobrze jest też przed opisanym zabiegiem włożyć monetę na chwilę do szklanki z wrzątkiem.
Powodzenia.Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie