Skocz do zawartości

Góry Sowie - prośba o pomoc

Hindus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
do wszystkich miłośników eksploracji, którzy łazili po Górach Sowich, mam następującą sprawę.
W drugiej połowie lutego muszę na 7 dni iść na urlop i na ten czas, nie chcąc po prostu przesiedzieć go w domu, postanowiłem pojechać z żoną w Góry Sowie – skoro nie ma i tak zimy w tym roku, może uda nam się trochę po nich połazić. To chyba jedyne góry w Polsce, w których jeszcze nie byliśmy, więc tym bardziej chcieli byśmy tam dotrzeć. Najbardziej jednak zależy nam (bardzie mi ;) na zwiedzeniu najciekawszych obiektów należących do niemieckiego kompleksu podziemnych fabryk zbrojeniowych.
W związku z tym mam do Was prośbę o następujące informacje - gdzie szukać kwatery, tak by była dobrym miejscem wypadowym, do jak największej liczby ciekawych miejsc i przede wszystkim co warto zobaczyć?
Z góry serdecznie dziękuję wszystkim, którzy na poważnie podejdą do mojej prośby i nie odeślą mnie do Googola ;)

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Witam.Polecam miejscowość Walim lub Rzeczkę(są blisko siebie).Są tam dosyć ciekawe pensjonaty.W Sokolcu można spotkać fajną kwaterę.Ceny tęż są dosyć przyzwoite.
Z Walimia do sztolni to rzut beretem,naprawdę jest tam ciekawie.Polecam też dłuższy wypad do zamku Książ.
Byłem tam w górach przez jakieś dwa miesiące,jest tram naprawdę wiele ciekawych miejsc szczególnie lasek w Górach Sowich wieje grozą,ale to podobno tylko stare legendy zgrzybiałych mieszkańców.W tamtych lasach można napotkać też stare nieodkryte jaskinie a nawet zasypane tunele.W mieście jest tanio,można raczej wszystko dostać.
Byłem tam cztery lata temu więc na pewno coś się pozmieniało(oby na lepsze)Jeszcze jedno UWAŻAJCIE na ZMIJE ZYGZAKOWATE.Jest ich tam kupa !!!
Pozdrawiam
Napisano
Zmiji nie ma bo zima wkońcu i się pochowały, ale podobno niekiedy można spotkach. Śnieg 3 dni po wygili spadł niewiem jak teraz. Polecam pensjonat Zachęta w Sokolcu. Wogóle od Sokolca można spoko dotrzeć do rzeczki, osówki itp na zwiedzanie sztolni itp, wiec blisko.
Napisano
Polecam Pensjonat Ruczaj Pan Henryk i Izabela Macanko, to wspaniali ludzie, penetrują od lat Góry Sowie znają je jak własną kieszeń, a do tego są przesympatyczni, prowadzą agroturystyke, można się u nich poczuć jak w swoim domu. Wiem coś na ten temat bo co rkou penetrujemy Góry Sowie a wskazówki Pana Henryka są nieocenione.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie