Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Posiadam ciekawy artykuł o Wyspie Sobieszewskiej i Mierzei Wiślanej. Oddaje atmoswerę amtych dni wiosny 1945. \30 Dni\", maj 2000, art. \Wiosna na wyspie\".W razie czego służę scanem.
Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Mac - jeśli mozna to tez bym sie pisał na ten skanDzieki wielkie i pozdrawiamJarek
Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Mac-jeśli starczy Ci cierpliwości to też jestem chętny na scan.Dzięki.
Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Witam!Jeżeli by dało rade to też bym bardzo prosił o ten skan.Z góry dzięki. Pozdrowienia
Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Mam nadzieję że wszyscy otrzymali artykuł.Jeśli coś nie tak proszę na priva. Proszę także o dokładne adresy Toma i Voiba.
Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Czy ktoś z kolegów mógłby wskazać jakieś materiały (najlepiej w internecie ale nie tylko) na tema t historii (szczególnie drugowojennej) Mierzei Wiślanej.Ewentualnie czy znajduja sie w tamtej okolicy (Stegna) jakieś ciekawe miejsca do odwiedzenia. Wybieram się tam na wakacje. Co prawda z rodziną (małe dzieci)więc o jakimś dużym myszkowaniu nie ma mowy ale jak warto to i wykrywacz mogę zabrać.
Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Zobacz stronę http://www.xzn.prv.pl/Nie znam konkretnych miejsc na Mierzeji ale cała usiana jest pamiatkami z II wojny
Gość Napisano 27 Maj 2002 Napisano 27 Maj 2002 Właśnie jestem po lekturze tej strony ale nic tam nie ma o tych okolicach.
Gość Napisano 28 Maj 2002 Napisano 28 Maj 2002 Jeśli możes to wyślij też na mój adres i powiedz jak mogę się odwdzięczyć?
Gość Napisano 28 Maj 2002 Napisano 28 Maj 2002 W dobrym tonie byłoby się przedstawić co już było omówione w szerokim temacie, nie mówiąc o tym że nie wiem komu wysłać przesyłkę.
Gość Napisano 29 Maj 2002 Napisano 29 Maj 2002 drogi kolego!!!!!!!MIERZEJA WIŚLANA TO TEREN GDZIE ZAWSZE COŚ ZNAJDZIESZ JEŻDZĘ TAM OD PARU LAT I ZAWSZE WRCAM Z CZYMŚ (WSZAK KILKANAŚCIE TYSIĘCY WOJSKA I LUDNOŚCI CYWILNEJ SIĘ TAM EWAKUOWAŁO). NIE MOŻNA WSKAZAĆ MIEJSC BANKOWYCH, JEDYNIE RADZĘ UWAŻAĆ NA STRAŻ LEŚNĄ (PARK KRAJOBRAZOWY!!!), A CZASY UAZÓW ODESZŁY W ZAPOMNIENIE, TERAZ POSIADAJĄ TOYOTY I LAND ROVERY WIĘC POTRAFIĄ PODJECHAĆ NA CENTYMETRY BEZSZELESTNIE!!! DLATEGO NIE POLECAM SŁUCHAWEK, CO CIĘ INTERESUJE? DOKŁADNIE?
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Napisano 12 Czerwiec 2002 lasy w okolicy Stegny i Sztutowa tworza pas szeroki na ok. 2 km., cale usiane sa reliktami schronow ziemnych z koncowego okresu wojny. Nawet bez wykrywacza mozna natknac sie tam na liczne fanty [glownie wykopane przez poszukiwaczy, ktorych kraza tam cale watahy]. Sztutowo, Stegna, Jantar, Mikoszewo i Wyspa Sobieszewska az do 8 maja 1945 utrzymane zostaly w rekach niemieckich, kluczowe znaczenie w obronie tego terenu odgrywal XVIII korpus gorski. Podczas szukania radze trzymac sie z dala od przejezdnych drog lesnych, bo jak juz zostalo powiedziane wlocza sie tam chlopaki z SG. Wszystkie skupienia ziemianek sa podejrzane, poniewaz ostatni rozkaz dowodztwa niemieckiego dotyczyl zakopywania lub niszczenia sprzetu wojskowego. Poza tym bylo to miejsce ewakuacji, uciekinierzy mogli wziac ze soba tylko podreczne drobiazgi, takze reszta zostawala w nadmorskim lesie. Teren mocno przekopany.
Bocian Napisano 12 Czerwiec 2002 Napisano 12 Czerwiec 2002 Tekst ten można znaleźć w dziale artykuły w naszym serwisie.
Gość Napisano 3 Październik 2002 Napisano 3 Październik 2002 Apropos okopów na Mierzeji Wiślanej. Czy ktoś coś wie na temat bardziej trwałych obiektów - np. betonowych schronów podziemnych w okolicach Kątów Rybackich ?? Parę lat temu natknąłem się w lesie na murowaną studzienkę o wym. ok. 40 x 40 cm wystającą 40 cm ponad poziom terenu / kilka metrów npm./. Była zatkana gałęziami i gruzem !!!. Może ktoś ma jakieś ciekawe informacje w temacie??
Rufus Napisano 9 Październik 2002 Napisano 9 Październik 2002 CześćCzy studzienka była w rejonie drogi nadmorskiej biegnacej przez całą Mierzeję / pierwsza od morza /? jesli tak to być może są pozostałości po instalacjach elektrycznych obsługujących kolejkę wąskotorową która jeździła aż do końca Mierzeji. Torowiska zostały rozszabrowane przez Rosjan po wojnie / lata 50 /.W niektórych miejscach ponoć są jeszcze w ziemi kable w ołowianej osłonie. Sam osobiście wykopywałem na mocne sygnały z piszczłki podkłady kolejowe z kompletem okuć które służyły jako stropy ziemianek . Spróbuj popytać miejscowych przy następnej okazji.PZDRRufus
boddek Napisano 9 Październik 2002 Napisano 9 Październik 2002 Studzienka znajdowała się na górze zalesionej wydmy, parę metrów od krawędzi skarpy po stronie południowej. Zastanowia mnie to, że ormalny" poziom terenu od wnętrza mierzei znajduje się parę metrów poniżej i tam, kilkanaście metrów dalej znajduje się podtorze kolejki.
Rufus Napisano 9 Październik 2002 Napisano 9 Październik 2002 CześćA może to konstrukcje powojenne ?W rejonie Piasków spotkałem podobny obiekt ok 50m w kierunku zalewu od drogi nadmorskiej, a przy samej nadmorskiej stoi coś w rodzaju betonowego schroniku jednoosobowego z jednym prostokątnym okienkiem i płaskim dachem wys, ok 1,8-2,0 m. i też nie wiem co to za cholerstwo :)Rufus
Gość Napisano 10 Październik 2002 Napisano 10 Październik 2002 Prawdopodobnie beda to studzienki teletechniczne-byly w nich jakies rozgalezienia lini tel.Tez mam u siebie /Slask-granica z 39r/takowa-kwadratowa-slad po klapie z uszczelka,na scianie sruby do mocowania czegos" a z boku miejsce do wprowadzenia kabli.I tez dluuugo zastanawialem sie co to?
Gość Napisano 30 Październik 2003 Napisano 30 Październik 2003 Betonowe umocnienia na Mierzeii Wiślanej nie występują , ale zaczynając od granicy , po stronie zalewu stoi maly bunkier - podstawa po niemieckeij stacji rdarowej , dalej w lesie cztery betonowe fundamenty - chyba po jakimś maszcie. W Piaskach od strony morza , przy tzw porcie stoi betonowa budka strażnicza , ale to twór powojenny. Wzdłóż całej Mierzei od strony morza , zaraz za wydmą przebiegają dwa przewody energetyczne , jden przedwojenny (w wielu miejscach przerwany ,ołowiany w oplocie ze stalowej blachy)nad nim co jakiś czas znajdują się betonowe studzienki w chwili obecnej bardzo słabo widoczne.Drugi przewód biegnący podobną trasą , ale w odległości paru metrów od niemieckiego , to dzisiejszy kabel wojskowy z dużymi stalowymi mufami (jest pod napięciem!!).Jeżeli chodzi o unkry" w Kątach Rybackich , to jakieś 20 lat temu spotkalem tubylca , który opowiadał o jakś podziemnych magazynach , wskazał nawet miejsce , ale mimo usilnych poszukiwań niczego nie znalazłem. Tory kolejki wąskotorowej od Sztutowa rozebrali Niemcy w styczniu 1945r. Całą pozostałą infrastrukturę rozebrano po wojnie (mosty o konstrukcji drewnianej , przepusty itp.)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.