Skocz do zawartości

Zima 2007

lain

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 232
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No Zborap, gratuluje zapalu!U mnie (wschodnia Polska) zima, ze heya... i HS-3 lezy pod lozkiem ;(
ps. ladna blaszka Ci sie trafila
Napisano
Blaszka zaje..... stan!!!Gratuluje zawziętości i myśle że się opłacało,hocby poto zeby buty wypastowac.Umnie też troche mrozi ale i tak mam jutro zamiar wybrac sie do lasu,żeby mój Tesoro niezardzewiał.Pozdrawiam i oby tak dalej!!!
Napisano

Elementy takich fajek często się trafia na pozycjach z I w. św. były bardzo popularne.W Przemyślu jest jedyne w kraju muzeum fajek gdzie można zobaczyć te wykopane na twierdzy przemyśl.Pozdrawiam

Napisano

Dzisiaj wyszło coś takiego z półtora metra w ziemiance na wyspie sobieszewskiej.Ktoś kojarzy co to moze być?

Napisano
Dotyczy znalezisk lain" z dnia 07.03.2007 r. przedstawione na zdjęciu przedmioty to tak zwane popularnie „lut lampy”. Były one na wyposażeniu samochodów terenowych produkcji ZSRR. Służyły zimą do podgrzewania oleju w misce olejowej a co za tym idzie do łatwiejszego ich uruchamiania. Do zbiornika było lane paliwo - benzyna następnie pompka wychodzącą ze zbiornika zwiększało się ciśnienie a na talerzyk pod dyszą nalewało się troszkę paliwa i go podpalało. Po podgrzaniu dyszy odkręcało się pokrętło głównej dyszy i palnik już pracował. Zasada działania taka sama jak turystycznego prymusa do gotowania pod namiotem.
Przedmioty te sądzę że mogą pochodzić z lat 50 - 60 XX wieku.
Napisano
Przepraszam zapomniałem dodać. Palniki takie były również na wyposażeniu pracowników telekomunikacji tak zwanych kablarzy którzy naprawiali kable w osłonie ołowianej.
Napisano
te szczególnie są z wyposażenia samochodów terenowych produkcji radzieckiej hehehe...opis działania się zgadza ale reszta do bani...więc trochę naprostuje.. : .klasyczne lut lampy produkcji niemieckiej ,na rączce powinna być tabliczka znamionowa....ostatnio taką lampką rozpalałem ognisko:) oczywiście z drugiej wojny światowej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie