Skocz do zawartości

Czy mozna gdzieś dostać Mausera?

rozi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Co do naszej wspaniałej" Legii to pod koniec zeszłego roku komenda Stołeczna wstrzymała wydawanie pozwoleń na sportową i weryfikowała juz wydane bo się okazało że panowie z Legi za kasę załatwiali pozwolenia u znajomych z Komendy Stołecznej dla chętnych. Dorabiali ludziom historię po 3 lata wstecz.. zawody itp... Aż sie im wpadło, bo sie okazało ze dostał ktoś z Wołomina czy jakoś tak... i poszło paru siedzieć z komendy i z Legii też, chyba nawet sam Kozłowski o ile się nie mylę.

Co do broni myśliwskiej to rozmawiałem z kolegą myśliwym i ma racje kolega Nowotny. Wszystko zalezy co jest w papierach. Najwyzej potem trzeba się bedzie bić o swoje..:))

Jeszcze jeden przykład państwa w państwie - Komenda Stołeczna niechce rejestrować Radom Huntera jako broni sportowej... bo wyglada jak szczególnie niebezpieczną. Podobnie z pistoletami TT, bo strzela silnym nabojem, który przebija wiekszosć kamizelek i .45 cal czyli 11,43mm bo to też bardzo silny nabój i można komuś krzywdę zrobić...

Pozdrawiam
Zolwiorro
Napisano
Co do .45 - to zdaje się przepis zakazuje posiadania takiej broni przez pospólstwo. Inna rzecz że były problemy z bronią o kalibrze .38 choć to nasz 9-tka.
A Mauserka i nie tylko, jeśli ma się stosowne zezwolenia można kupić np. w HEGE.
Napisano
Witam,
A tu się kolega myli:))
.45 cal to po naszemu 11,43mm i taką broń można posiadać na pozwolenie jako broń kolekcjonerską i sportową - http://www.mts.org.pl/ustawa%207.html
Oczywiście u nas Policja interepretuje to jak chce, zwłaszcza słynie w tym Komenda Stołeczna.
Do ochrony osobistej i ochrony osób i mienia pistolety i karabinki do kal. 9,65mm. Oczywiście .45 ma wieksza moc obalajacą i jest dużo lepszym kalibrem dla broni do ochrony osobistej. Taka kula w ciele napastnika wytraci całą swą energię, natomiast 9 przeleci" na wylot i przy okazji jeszcze skasuje" pare postronnych osób.
Generalnie w USA spotkałem się z takim powiedzonkiem - strzel z .45 i zapomnij, z 9 strzel od razu lepiej 2 razy.
No ale u nas oczywiście ustawodawca i Policja wie lepiej....

Pozdrawiam
Zolwiorro
Napisano
Chyba przekręciłem nazwisko - nie Kozłowski a Kowalczyk:))
Niestey odstałem jakis czas temu od sprawy broni, pozwoleń itp.. a jak widać pamięć ludzka jest ulotna:))

Zolwiorro
Napisano
No nie tyle się mylę, co nie precyzyjnie wyrażam : (( - sorrrrki. Miałem na myśli broń do obrony osobistej. Co do reszty to sie zgadzam. Ponoć po wkroczeniu do Iraku i Afganistanu , Amerykanie zczęli wymieniać służbowe 9-tki na stare, dobre 1911-tki.
PS. Waaadza wi co robi. Strzelisz z 45 i skrzywdzisz bandziora. Na stres i chorobę go narazisz. A tak bandzior nie poczuje, ryj (uczciwszy uszy ) ci skuje, 9tkie zabierze - a policja + prokurator+sąd wsadzą cię do pierdelka za utratę broni i zaopatrywanie świata przestępczego. I cały wymiar sprawiedliwości będzie happy że uwolnił społeczeństwo od kolejnego elementa. Z kafkowskim pozdrowieniem w imieniu &22 - Tomko
  • 1 month later...
Napisano
MAUSERA JAK MAUSERA- GDYBACIE O CAŁYM". A GDZIE DOSTAĆ SAMĄ KOLBĘ , W PRZYZWOITEJ CENIE !!!!! BO ALLEGRO ZWARIOWAŁO
ELEKT6
Napisano
No patrz watek 2 miesiace wczesniej i bym Ci cos zalatwil, moj kolega syn śwp. mysliwego mogl odsprzedac za bezcen ale niestety czas minal i poszly do koszalina a z tamtad pewnie do huty, bo niestety nikt z rodziny uprawnien nie mial. A mial chyba z 6 sztuk broni (w tym mauserka, ale dokladnie nie powiem jaki bo sam nie wiem) i to ciekawe- bo stare jeszcze po dziadkach.
Napisano
Na pozwolenie sportowe mozna nabyć takie coś jako karabin centralnego zapłonu. Nawet miałem taki zamiar, niestety skupienie na 100m to jakieś 5-8cm. Dla myśliwych to wystarczy bo trafi na komore ale do sportu to się niestety nienadaje.
Wojtek
Napisano
Tak można kupić takie Mausery. W pierwszej klasie karabin z lat wojennych, 100% oryginalnych części, zgodne numery, bez skazy to koszt ok. 1000 do 1500 zł. Zaznaczam jest to broń w pełni sprawna (nie deko). Mogę pomóc w zakupie osobie mającej pozwolenie na broń kolekcjonerską. Przed zakupem można sobie nawet postrzelać z wybranej broni. Obecnie jest do sprzedania około 4o szt Mauzerów k98 w tej cenie bez optyki.
Napisano
Witam.Jestem członkiem klubu strzeleckiego i w sezonie 2006 strzelałem na zawodach z mausera i jest on do sprzedania w sklepie za 1500zł oraz drugi za1750.wystarczy mieć promese na zakup karabinu cętralnego zapłonu. A co do zakupu np kbkak;jest sklep który przerabia broń i napisze na fakturze np karabin zlin7.62 i komenda stołeczna rejestruje,znam kilka przypadków z tym że przed 2006

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie