Skocz do zawartości

Skrzynka na granaty nasadkowe do niemieckiego garłacza do Mausera 98k

Hindus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam do Was prośbę / pytanie o pomoc w następującej sprawie – udało mi się niedawno nabyć niemiecką skrzynkę na granaty nasadkowe do garłacza z okresu II WŚ. Jest to nieduży drewniany przedmiot, z metalowymi okuciami (zawiasy, zamek). Przedmiot przechowywany był przez ostatnie 60 lat w kurniku (w miejscu suchym). Zasadniczo trzyma się kupy. Elementy metalowe są lekko skorodowane, ale do wyczyszczania (lekka rdza). Już rozruszane dzięki WD-40. Problem leży głównie w stanie drewna, z którego skrzynka jest wykonana. Niestety wygląda jak sito, bo dobrał się do niego kołatek (tak się chyba nazywa ten kornik meblowy). Po za tym deski na dnie skrzynki są nieco spróchniałe, na brzegach.
Stąd mam następujące pytania do Was:
– czym można wypełnić dziurki po kołatku?
- czym zabezpieczyć całą powierzchnię skrzynki (mi przyszło do głowy, że żeby unikną dalszego wysychania drewna, można by nasączyć je olejem lnianym, albo po prostu przetrzeć papierem ściernym, a potem pomalować kaponem, albo innym lakierem bezbarwnym),
- czym zabezpieczyć miejsca, w którym drewno się kruszy (te spróchniałe) i czym uzupełnić jego ubytki.
Z góry dziękuję Wam za wskazówki.

Pozdrawiam
Hindus

Korniki o ile pamiętam trzeba zagazować. Nie wiem jak wyglądała orginalnie skrzyna, malowana czy nasączana? Pasuje robić tak jak w orginale była. Raczej unikał bym uzupełniania ubytków i zatykania dziurek. To źle wygląda jak nie zamalować.
Wojtek

W pierwszej kolejnosci musisz wytruc wszystko i odkazic drewno.
Czy uzupelnisz wzery czy nie to zalezy od Ciebie i od stanu skrzyni.
Stosuje sie szpachle do drewna z odpowiednim kolorem lub tez mozesz sam wykonac kit z zywicy i pylu drzewnego.
Kewstia jest tylko tego zeby pyl byl w podobnym odcieniu co twoja skrzynia inaczej bedzie to wygladac koszmarnie. CHyba ze bedziesz ja malowal, a z tego co widac na zdjeciach to skrzynia byla malowana.

DO zabezpieczenia zeby sie nie sypalo drewno zastosuj Paraloid B 72. Dobrze wzmacnia drewno. No i nie zmienia az tak wygladu powierzchni jak olej lniany.

Pozdrawiam
Taz

Zapomnialem dodac ze do wytrucia powinienes uzyc Antox Z.
Ewnetualnie bawic sie Acetonem i trzymac skrzynie w worku plstikowym po nasaczeniu i z naczyniem otwartym wypelnionym acetonem.

Co do zdjęć ze strony załączonej prze R23 to na nich przedstawiona jest skrzynka z 1943 roku, z okresu kiedy były one jeszcze malowane – ja mam wersję wykonania z 1944 roku – nie była ona na pewno malowana, a taśma parciana na klapie u mnie została zastąpiona grubym sznurem.

Bardzo dziękuję wszystkim za przekazane wskazówki!
Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie