diabelski Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 Witam kolegów, dziś chodząc po lesie na skraju pewnej wioski trafiła mi się niezła miejscówka, bo na obszarze ok. 30x50m wyszło z ziemi 14monet głownie augustów i ten pierścień... no właśnie... początkowo myślałem że to jarmarczny pierścionek kupiony przez chłopa celem zmiękczenia miejscowej dziewki i nawet w rzuciłem go do pudełka z gratami bo oczko było wyszczerbione". Jakież zdumienie gdy po umyciu oczko wypadło a patrząc z czystej ciekawości pod światło, oczom moim ukazała się gęba Augusta.. Czy spotkaliście się już z takimi znaleziskami???
diabelski Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 Zdjęcie nie oddało pełnej wyrazistości tego szkiełka, gołym okiem widok piękny....Czy takie pierścienie nosili ludzie w służbie króla??
diabelski Posted January 4, 2007 Author Posted January 4, 2007 dodam że po odciśnięciu dje wyrażną wypukłą gębę byłego monarchy...Czy komuś to znalezisko z czymś się kojarzy??Złote toto nie jest, chyba miedziok tak na oko.Pozdrawiam.
maxim026 Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 witam to mi wyglada na pieczęc do laku , noszono to na palcu jak pierścien , a wrazie jakby co to ciach i mamay główke odbitą np. na liście.
diabelski Posted January 5, 2007 Author Posted January 5, 2007 też tak myślałem, ale wydaje mi się że pierścienie do odbijania w laku były całe z metalu, tu istniało ryzyko przyklejenia się oczka do gorącej masy, ale może...
von Neumarkt Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Nie pierścień i nie August,ale też ciekawe:http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum10/brocha.jpg
von Neumarkt Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Jak najbardziej wklęsła,dlatego wstawiłem.
mufel Posted March 1, 2016 Posted March 1, 2016 Podłączę się do twojego posta.Jak datować te znalezisko?Mój wątek na PS:http://www....Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:35 01-03-2016
Pulavian Posted March 2, 2016 Posted March 2, 2016 Pierścionki XVIII - XIX w. biżuteria odpustowa, dla biedniejszych , robiona na wzór antycznej gemmy (z reliefem wklęsłym to intaglio , z wypukłym kamea)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.