diabelski Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Witam kolegów, dziś chodząc po lesie na skraju pewnej wioski trafiła mi się niezła miejscówka, bo na obszarze ok. 30x50m wyszło z ziemi 14monet głownie augustów i ten pierścień... no właśnie... początkowo myślałem że to jarmarczny pierścionek kupiony przez chłopa celem zmiękczenia miejscowej dziewki i nawet w rzuciłem go do pudełka z gratami bo oczko było wyszczerbione". Jakież zdumienie gdy po umyciu oczko wypadło a patrząc z czystej ciekawości pod światło, oczom moim ukazała się gęba Augusta.. Czy spotkaliście się już z takimi znaleziskami???
diabelski Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Zdjęcie nie oddało pełnej wyrazistości tego szkiełka, gołym okiem widok piękny....Czy takie pierścienie nosili ludzie w służbie króla??
diabelski Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 dodam że po odciśnięciu dje wyrażną wypukłą gębę byłego monarchy...Czy komuś to znalezisko z czymś się kojarzy??Złote toto nie jest, chyba miedziok tak na oko.Pozdrawiam.
maxim026 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 witam to mi wyglada na pieczęc do laku , noszono to na palcu jak pierścien , a wrazie jakby co to ciach i mamay główke odbitą np. na liście.
diabelski Napisano 5 Styczeń 2007 Autor Napisano 5 Styczeń 2007 też tak myślałem, ale wydaje mi się że pierścienie do odbijania w laku były całe z metalu, tu istniało ryzyko przyklejenia się oczka do gorącej masy, ale może...
von Neumarkt Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Nie pierścień i nie August,ale też ciekawe:http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum10/brocha.jpg
von Neumarkt Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Jak najbardziej wklęsła,dlatego wstawiłem.
mufel Napisano 1 Marzec 2016 Napisano 1 Marzec 2016 Podłączę się do twojego posta.Jak datować te znalezisko?Mój wątek na PS:http://www....Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:35 01-03-2016
Pulavian Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Pierścionki XVIII - XIX w. biżuteria odpustowa, dla biedniejszych , robiona na wzór antycznej gemmy (z reliefem wklęsłym to intaglio , z wypukłym kamea)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.