Skocz do zawartości

Co to może być za pierścień??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów, dziś chodząc po lesie na skraju pewnej wioski trafiła mi się niezła miejscówka, bo na obszarze ok. 30x50m wyszło z ziemi 14monet głownie augustów i ten pierścień... no właśnie... początkowo myślałem że to jarmarczny pierścionek kupiony przez chłopa celem zmiękczenia miejscowej dziewki i nawet w rzuciłem go do pudełka z gratami bo oczko było wyszczerbione". Jakież zdumienie gdy po umyciu oczko wypadło a patrząc z czystej ciekawości pod światło, oczom moim ukazała się gęba Augusta.. Czy spotkaliście się już z takimi znaleziskami???

Napisano

Zdjęcie nie oddało pełnej wyrazistości tego szkiełka, gołym okiem widok piękny....
Czy takie pierścienie nosili ludzie w służbie króla??

Napisano

dodam że po odciśnięciu dje wyrażną wypukłą gębę byłego monarchy...
Czy komuś to znalezisko z czymś się kojarzy??
Złote toto nie jest, chyba miedziok tak na oko.
Pozdrawiam.

Napisano
też tak myślałem, ale wydaje mi się że pierścienie do odbijania w laku były całe z metalu, tu istniało ryzyko przyklejenia się oczka do gorącej masy, ale może...
  • 9 years later...
Napisano

Podłączę się do twojego posta.Jak datować te znalezisko?
Mój wątek na PS:
http://www....

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:35 01-03-2016

Napisano
Pierścionki XVIII - XIX w. biżuteria odpustowa, dla biedniejszych , robiona na wzór antycznej gemmy (z reliefem wklęsłym to intaglio , z wypukłym kamea)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie