Skocz do zawartości

moneta do identyfikacji i wyceny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam posiadam monetę której zdjęcia mimo usilnych starań nie mogę załączyć ponieważ podobno ma za duże rozmiary mimo że zmniejszyłem zdjęcie do minimum.(coś nie tak z serwisem)a szkoda moneta jest piękna srebrna wydana na 80dziesięciolecie OTTO v. Bismarcka I KWIETNIA 1895R średnica 3,5cm na awersie widnieje postać bismarcka i napis;OTTO F.V.BISMARCK HERZ V.LAUENBUGR na rewersie postać kobiety przypominającej troszkę statuę wolności trzymającej miecz i koronę i napis ZUR 80 JAHRIGEN GEBURSTGSFEIER 1 APRIL1895 .będę się starał załączyć zdjecia .jest to moneta bez nominału a na krawędzi widnieje napis; moneta pamiątkowa-oczywiście w języku niemieckim.jeśli ktoś jest w stanie pomóc,będę wdzięczny.czy ona jest coś warta?
Napisano
U Golo Manna przeczytałem, zdanie:
Bismarck nigdy nie był lubiany" ani przez naród, ani przez jego przedstawicieli".
Czyli kult kanclerza był uprawiany z wyrachowania, niż z miłości; w 1895 Reichstag odrzucił propozycję wysłania tzw. adresu z okazji 80 rocznicy urodzin Bismarcka.

Obiekt, o którym mówicie to medal okolicznościowy ku czci:
OTTO F.V.BISMARCK HERZ V.LAUENBUGR - Otto Friedrich von Bismarck książę Lauenburg
Bismarck tytułu księcia Lauenburg nie przyjął, Wilhelmowi II odpowiedział azywam się Bismarck".

ZUR 80 JAHRIGEN GEBURSTGSFEIER 1 APRIL 1895
Z okazji 80 jubileuszu urodzin 1 kwietnia 1895.
Postać kobiety to alegoria Germanii
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Germania.png/337px-Germania.png
Napisano
dziękuję za szybką i fachową pomoc,szkoda że ta moneta ma tak niska wartość. mój egzęplarz jest naprawdę piękny -lepszy od tego który jest wystawiony na podanej przez was stronie.czy to zwiększa jego wartość?będę starał się załączyć moje fotki tak by nie być gołosłownym.gdzie można spawdzić ile tych monet zostało wówczas wybitych?
Napisano
Wyjaśnienie co do ceny medalu.W Polsce ten medal może być droższy,ponieważ żadziej spotykany.Widziałem ceny srebrnych polskich monet przedwojennych w innych krajach i ceny były niesamowite.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie