Skocz do zawartości

półgrosz 1797, do kiedy w obiegu?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Znalazłem na strychu mojego domu, stosunkowo głęboko w glinianym klepisku tę monete (to fotka z allegro innej).

Próbuje zdatować czas budowy mojego domu, jednak nie jest to łatwe. Pierwsze dokumenty wystawione są na 1911 (decyzją sądu pokoju guberni piotrkowskiej został przekazany komuś), na mapie z 1880 widnieje jako posesja, na którą wzięto kredyt na remont (po spaleniu przez moskali w odwecie za pewną kradzież w czasie powstania)

Moje pytanie:
do kiedy ta moneta była w obiegu? (okolice częstochowy)
pozdro
Janusz

Napisano
To jedno co pisze Boruta, a drugie to to że napewno nie wcześniej niż w 1797 :).
Jak dla mnie to moneta jest bardziej związana z ginianym klepiskiem niż z domem, tzn przyjechała z glina do ciebie.
Pozdrawiam
Pig123
Napisano
Po pierwsze kwota pożyczki była za mała, jak na całkowitą odbudowe. Nigdzie nie ma śladów większego pożaru. (płonęło całe miasteczko, ale widocznie mój dom szybko był ugaszony był tam bodajże wtedy sąd).
Z gliną wątpie, żeby przyjechała, chyba, że wypadła kopiącemu ją (kopalnie gliny u nas umiejscowione są w jałowych monetkowo lasach daleko od wsi i mają kilka-kilkanaście metrów głębokości. Moneta jest w zbyt dobrym stanie, więc nie mogły działać na nią warunki atmosferyczne, co miałoby miejsce, gdyby leżała kilkadziesiąt lat w ziemi.
Moneta została znaleziona zaraz przy wyłazie schodów i raczej znalazła się tam nawet już po wybudowaniu domu.
Plac obfituje w monety z szerokiego zakresu dat (1661-66, 1750-52, 1820-40, 1890-dziś.)
Mury mają 60-100cm grubości (kamień wapienny, zaprawa piaskowo-wapienna)

Ponawiam zasadnicze pytanie:
do kiedy ta moneta była na moim terenie w obiegu?
wiem, że to zbyt dużo nie powie, ale przynajmniej pozwoli zwiększyć prawdopodobieństwo w szacowaniu dat.

pozdro
Janusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie