militarnik Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 aparacik Kodak vardzo ładnie zachowany
militarnik Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Knobelbechery - czy tak, albo sie mylę ??
militarnik Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Niemiecka manierka jeszcze w oryginalnym pokrowcu HRE 36
militarnik Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Niemiecka puszeczka - ktoś mieszał w niej farbe
militarnik Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Polska puszeczka z leśnego wysypiska śmieci hehe
militarnik Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 oby w tym nowym roku więcej takich zdobyczy było tego wam i sobie serdecznie życzę.
Frozzer Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 nie chce byc zlym prorokiem, ale klamra reichsbahn wyglada conajmniej brzydko - daj fotke rewersu
militarnik Napisano 1 Styczeń 2007 Autor Napisano 1 Styczeń 2007 tez mi podejzanie wyglądała - troche jak kopia ale nigdzie nie widzialem nigdy kopii klamry Reichsbann
Frozzer Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 wiec bardzo mi przykro - ale to ewidentna kopiatak samo produkowane sa kopie wszystkich klamer, a nawet klamer ktore nigdy nie istnialy. z trupia czaszka, itp...charakteryzuja sie ze to sa odlewy z szajsmetalu, detale nie sa zgodne z oryginalem (klamry reichsbahn mialy groszkowanie pod rondem - twoja jest gladka) ale najbardziej charakterystyczny jest zaczep typowy dla kopii tych klamer
Łukasz Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Witam! Kilka postów wyżej jest zdjęcie czapki, niby partyzanckiej. Militarnik, mógłbyś jakoś potwierdzić swoją tezę? Owszem, AKowcy szyli sobie w miarę możliwości elementy umundurowania w tym nakrycia głowy. Jednak z tego co widziałem były to rogatywki wzorowane na polówce wz.37. Pozdrawiam, Łukasz
jack18 Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 witam, takich czapeczek wyciągnałem kilka sztuk ze strychów, (też koloru czrnego) - faktem jest że materiał jest na 99% - sukno niemieckich mundurów ale partyzantów bym w to nie mieszał - prędzej jakis cywil wojenny lub po. pozdrawiam.
militarnik Napisano 3 Styczeń 2007 Autor Napisano 3 Styczeń 2007 rogatywke mam od takiego starszego pana - miał ich kilka. Kilku żołnierzu polskich wracających z wojny zleciło mu wykonanie kilku czapek dla nich. On oddał płaszcz gruby wojskowy do krawca, a ten z niego uszył kilka takich czapek. Nie miał żadnego wykroju, kierował się raczej możliwościami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.