Skocz do zawartości

Zdobycze na koniec roku i na zachęte na nowy

Rekomendowane odpowiedzi

wiec bardzo mi przykro - ale to ewidentna kopia

tak samo produkowane sa kopie wszystkich klamer, a nawet klamer ktore nigdy nie istnialy. z trupia czaszka, itp...

charakteryzuja sie ze to sa odlewy z szajsmetalu, detale nie sa zgodne z oryginalem (klamry reichsbahn mialy groszkowanie pod rondem - twoja jest gladka) ale najbardziej charakterystyczny jest zaczep typowy dla kopii tych klamer

Witam! Kilka postów wyżej jest zdjęcie czapki, niby partyzanckiej. Militarnik, mógłbyś jakoś potwierdzić swoją tezę? Owszem, AKowcy szyli sobie w miarę możliwości elementy umundurowania w tym nakrycia głowy. Jednak z tego co widziałem były to rogatywki wzorowane na polówce wz.37.
Pozdrawiam, Łukasz

witam, takich czapeczek wyciągnałem kilka sztuk ze strychów, (też koloru czrnego) - faktem jest że materiał jest na 99% - sukno niemieckich mundurów ale partyzantów bym w to nie mieszał - prędzej jakis cywil wojenny lub po. pozdrawiam.

rogatywke mam od takiego starszego pana - miał ich kilka. Kilku żołnierzu polskich wracających z wojny zleciło mu wykonanie kilku czapek dla nich. On oddał płaszcz gruby wojskowy do krawca, a ten z niego uszył kilka takich czapek. Nie miał żadnego wykroju, kierował się raczej możliwościami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie