Skocz do zawartości
  • 0

średniowiecze?

kigen

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
chłopaki chyba rozwiązałem tą zagadkę jest to część złamanych szczypiec do przenoszenia żaru do np.samowaru. ten otwór na górze to miejsce po nicie mocijącym spręzyne rozwierającą. zaokrąglenie zrobione dla wygody chwytu.
Napisano
Tak jest jest to osłona na długi saraceński nos. Minimum XI w.
Napisano
Stopień skorodowania mało mówi o wieku przedmiotu.
W korozji bardziej chodzi o srodowisko w jakim przebywał przedmiot.
Np z czasóe II wojny swiatowej można znaleść w lesie kawałki stali tak skorodowanej ,że mozna sie tylko domyslać co to było.
A kilka kroków dalej w bagieku mozna znaleść sprzęt taki jakby ktoś wczoraj go tam wrzucił (zero korozji , farba itp)

Teraz są prowadzone badania nad określeniem wieku żelaznych przedmiotów metodą C14 analizując mikrocząstki węgla drzewnego uzytego do wytapiania żelaza .
Te mikrocząstki są zawarte jako zanieczyszczenia w środku przedmiotu.
Ale to przyszłość - teraz analizuje się skład chemiczny przedmiotu i przez stosunek dodatków innych metali w stopie dochodzi sie z jakiego złoża pochodzi ten metal.
Okreslajjąc kiedy było eksploatowane można dojść do tego jak stary jest przedmiot.
Lecz to Baardzo zawodna metoda....
Napisano
Moim zdaniem nie jest to nosal hełmu.
Trochę się znam - jestem płatnerzem.

Jest zbyt cienki , zbyt rachityczny , na końcu ma kotwiczkę " która by przeszkadzała .
Nie mogę znaleść w pamięci podobnych nosali - trochę studiowałem ikonografię z epoki.

Moim zdaniem jest to część łopatki do ziemi.
Ta część z kotwiczką" jest od strony kopania - do niej zrzymocowuje się (zgrzewa)wyprofilowaną blachę łopatki .
Druga część z kawałkiem otworu (odłamama) służy do mocowania nitami do drewnianej rękojeści.
Napisano
pomijając metody o których mówi mardinus (przyznając mu rację), o znalezisku na chwilę obecną można powiedzieć niewiele. Na oko wygląda na to, że przedmiot jest już oczyszczony, a to wiązać się może ze znacznymi ubytkami materiału pierwotnego.
W swojej karierze miałem do czynienia wielokrotnie z średniowiecznymi fantami" ale nigdy nie udało mi się znaleźć czegoś tak dobrze zachowanego (może mam pecha :-))

Możesz przytoczyć więcej informacji o tym przedmiocie? Może fotki w innych rzutach?
Napisano
Witam Cię Mardinus . Miło spotkać kogoś ze starszych epok bo tu do Napoleona i kropka. Mardinus ten otwór na szerszej stronie też zwrócił uwagę, dlatego prosiłem o zamieszczenie większej ilości fotek. Stan skorodowania wskazuje na długi pobyt w ziemi. pozdrawiam
Napisano
czy ten element ma tuleje obsadową na szerszym końcu może być to grot jeśli nie jeśli jest to płaskie może to fragmęt nosala czyli osłony twarzt fragmet hełmu. daj dokładniejszy opis więcej fotek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie