Skocz do zawartości

KLUB KULTURALNEGO ODKRYWCY

Gość <font color=Red>Hartmann</font

Rekomendowane odpowiedzi

Do kolegi niepodpisanego:
W większości się z Tobą zgadzam, tylko jedno \ale\" - nie traktuję forum jako kółka wzajemnej adoracji. Po prostu to chrzanię. Czytam i piszę na forum tylko i wyłącznie dlatego, że dane tematy mnie interesują i koniec kropka. Fakt, że jest tu grupa (zapewne skupiona wokół pisma, choć niekoniecznie), która się zna i tego nie ukrywa, ale wcale nie czuję się zmuszony z tą grupą identyfikować. Poglądy możemy mieć wszyscy różne, ale chodzi tu w tej dyskusji chyba o kulturę wypowiedzi, a nie jej merytoryczną zawartość. Nabluzgać na kogoś to sobie można na podwórku, a najlepiej w samochodzie jak ten drugi ktoś nie słyszy... Tu się po sobie zostawia słowo pisane, a jak też widać z dyskusji nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.

Co do formy forum - też jestem przeciwny ujawnianiu e-maila - z takich właśnie powodów, jakie wymieniłeś. Fakt, że ktoś, kto chce się wyżyć emocjonalnie na forum, to może sobie założyć 75 kont i to robić (gdyby było logowanie), ale na pewno nas to uchroni przed nagłym wylewem krwi do mózgu u przypadkowego czytelnika. Jak będzie chciał coś sążnistego napisać i będzie się musiał zarejestrować, to po namyśle sobie odpuści...

Pozdrawiam

hm ... nieźle napisane i jest dużo prawdy w twoich słowach. Myśle że albo ograniczyć odgórnie albo zostawić bez zmian/oczywiście chamstwo - likwidować , ale jeśli ktoś nie podaję swego maila -- to jego sprawa(ciekawy jestem czy bez odzewu/zainteresowania przeszedł by post, że np.jakaś pantera wystaje z bagna)
Nie chciałbym też obowiązkowo myć rak przed wejściem na str. Odkrywcy. A w ogóle to chamstwo ma wiele twarzy - niech każdy sie wypowie i już.
Ja dzieki forum i odkrywcy poznałem Ludzi z mego miasta i już nie jeżdże sam!!!!Jeden plus dla pisma.
pozdrawiam i myśle że tematy obecnie gorące na forum wynikają z tego że nikt nie bierzę się chyba do szukania/kopania/itd. i wszyscy są nerwowi.Jak coś ciekawego się odnajdzie emocje spadną.

Szanowni Koledzy i Kolezanki.
Forum jak sama nazwa wskazuje jest miejscem gdzie w sposób nieskrępowany wypowiedzieć może się każdy kto uważa, że ma coś do powiedzenia innym. Wolność wypowiedzi jest prawem każdego użytkownika naszej strony niezależnie od tego czy inni uczestnicy Forum zgadzają się z jego poglądami czy nie, czy pytania lub stwierdzenia są mądre czy wydają sie nieprzemyślane. Ale także każdy z czytelników ma prawo do poczucia że uczestniczy w poważnej wymianie poglądów i opinii a ludzie z którymi dyskutuje traktują go jak partnera i on moze ich tak potraktować. Uczestnik forum ma również prawo by wiedzieć czy ktoś kto pisze na forum jest osobą wiarygodną i godną zaufania. Proteus uważa, że zadaniem przed którym stoją organizatorzy forum jest przede wszystkim zadbanie o to by uwiarygodnić wypowiedzi i osoby uczestniczące w forum. Tak by czytając posta od kolegi xxy wiedzieć , że są to jego słowa i jego opinie . Dlatego uważam , że należy wprowadzić DOBROWOLNE logowanie się i werfikację nicków . Ten kto chce pracować na swoją dobrą lub złą opinię będzie miał taka możliwość bo tylko on będzie używać swojego xxy. To sami uczestnicy będą mogli ocenić wiarygodność. Ci którzy nie będą sobie życzyli oczywiście mogą się nie logować i nie podpisywać. Admin powinien jednak usuwać wszelkie posty naruszające dobre obyczaje, zachęcające do działań sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem np rozbrajanie min czy posty zawierające jedynie treści mające na celu obrzucanie kogoś inwektywami i obelgami.
Jestem przeciwny obowiązkowemu podawaniu e-maila przez forumowiczów, gdyż jeśli ktoś nie chce by do niego pisali to nie chce i już.
Proszę o wasze opinie.

DRODZY KOLEDZY!!!!!!!!!!!
JEŚLI MY NIE POTRAFIMY SIĘ ZE SOBĄ DOGADAĆ, TO CO MARZYĆ O POROZUMIENIU Z ARCHEOLOGAMI, POLICJĄ STRAŻĄ LEŚNĄ ITP.? SZKODA STON W ODKRYWCY.....

DRODZY KOLEDZY!!!!!!!!!!!
JEŚLI MY NIE POTRAFIMY SIĘ ZE SOBĄ DOGADAĆ, TO CO MARZYĆ O POROZUMIENIU Z ARCHEOLOGAMI, POLICJĄ STRAŻĄ LEŚNĄ ITP.? SZKODA STON W ODKRYWCY.....

Chciałbym tez dodac cos od siebie w tej dyskusji.Jak wiecie sa inne strony o eksploracji w których odpowiedzi na forum moga udzielac osoby zarejestrowane i nikogo to nie dziwi,i nie ma dyskusji nt.temat.Wyobrazcie sobie taka sytuacje ze forum w Odkrywcy byłoby od poczatku z koniecznoscia rejestracji,kazdy przyjał by to za normalke.Teraz próba wprowadzenia logowania od razu wszystkim sie kojarzy z cenzura,zamachem na wolnosc słowa.Chciałbym jeszcze dodac ze ja zawsze bede podawał majla,poniewaz dzieki chatowi i forum poznałem ludzi osobiscie i było mi bardzo miło.Pozdrawiam Jasiek

słuchajcie wg mnnie to co co się dzieje na forum to nie powinno mieć miejsca bo zacytuję swojego poprzednika jak mamy się dogadać ze strażą miejska czy innymi służbami zawsze polak z polakiem sie nie dogada bo przecież to jest przeciwko naszym intereson jak ktos by uważał
po przeczytaniu tych wszystkich postów powiem tyle żadne podpisywanie nie powinno być potrzebne jako obowiązkowo jednal kuptura nakazuje żeby się podpisać i to powinno byc wyznacznikiem a nie zaczynając dyskusję ktoś rzuci posta bez podpisu to jak mam mu odpowiedzieć
panie anaonimie a co do maila to wasza prywatna sprawa ja podaję bo czasem ktoś się odzywa na prv i nie uważam że był by to zły pomysł.
a co do postów wulgarnych to powinni byc wytypowani admini co by nie tylko bocian mógł usuwać takie posty ale także ze 2 osoby z tym że nie powinni oni nadużywać swojej władzy:)
pozdrawiam michał BBasia

Może powtażam mój post ale dlatego aby poprzeć BBasie. Potrzebnych byłoby faktycznie trzech moderatorów, którzy w razie potrzeby wtrącaliby się do dyskusji lub po prostu w razie ewidentnego chamstwa likwidowali post. Inne rozwiązania spowodują poprostu rozdrażnienia i podziały jakie już się tworzą. Nie wiem czy ktoś zauważył że jesteśmy my niebiescy i oni czerwoni. Niedopuszczajmy do rozłamów.
Pozdrawiam
Mac

Drogi Mac - nikt nie broni Ci być czerwonym.Tak pr prostu jest wyswietlany zalogowany uczestnik forum.Jeśli jesteś zinteresowany zmianą koloru służę pomocą.
0-601-45-63-94 lub
boardi (boardi@tlen.pl)
Hartmann

Witam ponownie

\Niepodpisane posty nie są brane pod uwagę.\"
Tego posta też nie podpiszę, tak więc osoby o purystycznym nastawieniu mogą dalej nie czytać.

\ktoś rzuci posta bez podpisu to jak mam mu odpowiedzieć panie anaonimie\"
A wystarczy zacytować fragment, w stosunku do którego wypowiada się swoją opinię i już.
Można sobie wyobrazić również zagajenie wieloproblemowe, gdzie i tak bez cytatu trudno się obejść bo samo przywołanie nick'a jest zbyt mało precyzyjne.

\Nicki i tak są już anonimowe na swój sposób więc dziwię się niektórym że nie podają nawet tego.\"
Otóż nick jest wymysłem, można nawet powiedzieć że swego rodzaju kłamstwem. Dlatego wzdragam się przed ich używaniem. Dla mnie brak podpisu jest bardziej w porządku niż podpis wymyślony.

Może teraz zdyskredytuję do końca postulat podawania mail'a:
1) są ludzie którzy po prostu żadnego maila nie mają i nie widzą sensu jego zakładania na potrzeby jednej wypowiedzi na forum
2) zawsze można by było podać maila cudzego lub nieistniejącego
3) w ciągu kilku minut można sobie założyć konto na onecie, wp czy interii, wykorzystać to do bluzgawki a w ciągu następnych kilku minut konto to skasować lub zmienić jego nazwę.

Teraz loginy. Wyobraźmy sobie, że ktoś ma wybitnie specjalistyczny problem ale nie związany ściśle z tematyką forum - na przykład \chemiczne czernienie miedzi\". Mam na ten temat kiepskie pojęcie, ale mam kumpla który wie wszystko i jak go poproszę to chętnie napisze. Czy wymaganie zakładania konta na potrzeby tej jednej odpowiedzi ma sens? Chyba nie. Czy nie zamieszczenie takiej odpowiedzi to strata? Chyba tak. \To dlaczego nie skorzysta z Twojego konta?\" - ktoś zapyta. A bo ja konta nie mam i nie mam zamiaru zakładać.

\Drugim rozwiązaniem jest podawanie przy nicku lub zamiast jeżeli dana osoba go nie poda adresu IP. Jest to rozwiązanie skutecznie eliminujące anonimowych oszołomów bluzgających na forum\"
To już jest chyba najgorszy pomysł. Owszem, niech IP zapisuje Ci się w bazie obok posta. Wywieś nawet informację że przechowujesz te dane. Już taka świadomość ostudzi \anonimowych oszołomów bluzgających na forum\". Sam w razie potrzeby nie będziesz musiał odtwarzać killwatera (tak to się nazywało?). Uważam że podawanie IP w formie jawnej zniechęci również ludzi, którzy mają coś sensownego do powiedzenia. Szkoda by było.

\ ie traktuję forum jako kółka wzajemnej adoracji. Po prostu to chrzanię. Czytam i piszę na forum tylko i wyłącznie dlatego, że dane tematy mnie interesują i koniec kropka\"
Ja podobnie. Dlatego nie będę się nigdzie rejestrował, wymyślał sobie nick'a i kolejnego hasła. Jeżeli powstanie taki wymóg, to nie będę pisał i też nie ma problemu (niewielka strata jak powiedzą złośliwi - a na zdrowie - życzliwie im odpowiem).

\Jedyne wyjście to \"ręczna\ weryfikacja tego lub dawanie hasła i loginu osobom \"zasłużonym\ na forum jeżeli chodzi o ilość postów i normalna dyskusję. Wszyscy powiedzą OK...\"
A w cale nie. I tak trzeba by zacząć od jakiegoś kredytu żeby gościo mógł się wykazać czyli udostępnić forum dla użytkowników nierejestrowanych lub umożliwić rejestrację w ciemno. Jak ktoś będzie chciał to sobie założy dwa konta - jedno do poważnych wypowiedzi a drugie do \popisów\". Nawet jak to popisowe konto mu skasujesz to sobie założy trzecie. Żadne zabezpieczenie.

\a co do postów wulgarnych to powinni być wytypowani admini co by mógli usuwać takie posty\"
Wystarczy aby skrypt, który posty przyjmuje wychwytywał co bardziej drażniące słowa i w ogóle takich postów nie wpuszczał. Żadna eureka. Takie rozwiązania są gdzie indziej spotykane. W końcu wulgaryzmów najcięższego kalibru jest tylko kilka. Jeżeli ze względu \artyzm wypowiedzi\" trzeba by było coś takiego zamieścić - admin mógłby zawsze \wpuścić kuchennymi drzwiami\" - tak jak teraz dzieje się to ze zdjęciami.
Pomysł z adminami jest kiepski - jeden uzna że jeszcze ujdzie, drugi że już raczej nie - potem kolegium odwoławcze, sympozjum. No i oczywiście zawsze jest ryzyko, że taki subadmin wywali posta tylko dlatego, że ma kiepski dzień i coś mu się nie spodobało. Mam w takiej systuacji znacznie więcej zaufania do maszyny (programu / skryptu). I jest to poważna propozycja. Nie będzie problemu że ktoś zaspał albo nie tak zrozumiał.
W zasadzie mam jeszcze jeden, prostszy postulat - powtórzenie menu \Nowsze 1 .... Starsze\"
również poniżej listy tematów - ułatwia to przeglądanie forum wstecz.

Jeszcze raz: \ktoś rzuci posta bez podpisu to jak mam mu odpowiedzieć panie anaonimie\"
jak widać można - i to całkiem sprawnie - nie użyłem żadnego nick'a ani razu a chyba nie ma wątpliwości komu i na co odpowiedziałem. Ważna jest tylko treść - nick to pic.

Najlepszego

Ciekawy jestem konca tej polemiki,uwazam ze zadaniem tego forum jest- nie nauczanie savoir-vivre ale spotkania i wymiana pogladow ,jezeli ktos nie posiada podstaw dobrego wychowania to my tego nie zmienimy .Jedynym wyjsciem jest nieodpowiadanie na tego typu tematy.Nick i haslo ,ok jezeli kolezanki i koledzy beda jednoglosni to jestem za ,ale to nie wytepi chamstwa i prostactwa .

Ufff... zaczyna się robić gorąco :)

\Otóż nick jest wymysłem, można nawet powiedzieć że swego rodzaju kłamstwem. Dlatego wzdragam się przed ich używaniem. Dla mnie brak podpisu jest bardziej w porządku niż podpis wymyślony.\"
------------
Jakoś nie trafia do mnie ta argumentacja, na całym świecie nie podpisane listy po prostu wrzuca się do kosza.
=============
\2) zawsze można by było podać maila cudzego lub nieistniejącego\"
---------
w momencie rejestracji raczej odpada, gdyż generowane automatycznie przez system hasło byłoby przesyłane na ten właśnie podany email.
---------
3) w ciągu kilku minut można sobie założyć konto na onecie, wp czy interii, wykorzystać to do bluzgawki a w ciągu następnych kilku minut konto to skasować lub zmienić jego nazwę.
---------
skoro tak to nie widzę niebezpieczeństwa spamu skoro można założyć sobie dodatkowe konto np. do uczestniczenia w forum
==========
co do automatycznych filtrów jest to temat rzeka, automat podmieni lub zablokuje brzydkie słowa ale jest na tyle \głupi\" że zablokuje również wszystkie słowa w których szukany ciąg będzie występował jako część normalnego zdania.
Jednego nie mogę zrozumieć, o co łamiemy tu kopie ?
praktycznie w żadnym dostępnym forum nie jest możliwa dyskusja bez chociażby uproszczonej rejestracji.
Nikt nikomu nie każe podawać nazwiska i numeru buta, logowanie się jest/będzie tylko i wyłącznie dla chętnych !, nie dopuszcze absolutnie możliwości np. automatycznego dodawania zdjęć do forum osobie o której nie mam pewności że nie zacznie sobie robić z tego galerii z Pamelą. Dzięki logowaniu można wprowadzić całe mnóstwo dodatkowych ułatwień i usprawnień całego serwisu !. Dodawanie zdjęć, rezerwacja nicków (chociażby historia z Grzesiem który Bogu ducha winny wysłuchiwał nie za siebie), skrzynka kontaktowa, wymiana materiałów itd.
W temacie \subadminów\" absolutne veto, zrobi się bałagan i prywata.
Sytuacja wygląda tak, aby nie wprowadzać podziałów na czerwonych i niebieskich (sam na to nawet nie wpadłem :)) loginy osób zalogowanych będa po prostu pogrubione, rejestracja jest całkowicie dobrowolna. Adres email musi zostać podany ale w momencie rejestracji można zaznaczyć opcję nie pokazywania emaila ani na forum ani w żadnym innym miejscu w serwisie. Osoby niezalogowane nie będą w żaden sposób ograniczane.
Jeszcze chwilę potrwa zanim dokonam odpowiednich przeróbek serwisu więc jest czas na dyskusję i wprowadzenie poprawek do pomysłu.

Do Bociana. Napisałeś że w przypadku braku nica podasz IP skąd nadszedł post, a co z takimi sieciami gdzie jak u mnie wisi 250 maszyn na jednym IP, a ponadto jest kilka maszyn dostępnych dla wszystkich.

Cześć - po raz ostatni (no chyba że ktoś mnie sprowokuje:>).

Ponieważ i tym razem się nie podpiszę...

\Ufff... zaczyna się robić gorąco :)\"
Jakie gorąco? Spokojna, rzeczowa dyskusja. Zero emocji.

\Jakoś nie trafia do mnie ta argumentacja, na całym świecie nie podpisane listy po prostu wrzuca się do kosza\"
I ja \ ie zgadzam się z tobą, ale życie oddam byś mógł się wypowiedzieć\". Jest to chyba jedna z najwznioślejszych myśli humanistycznych, która (o dziwo) cytowana jest anonimowo. Czyżby z tego powodu miała mniejszą wartość?
Lżejszy przykład: nie znam zupełnie autora wzoru na obwód okręgu (znaczy dwa-pi-er). Jakoś wcale nie przeszkadza to ludziom w jego używaniu i (o dziwo) dostają poprawne wyniki.
W zasadzie mogę tę listę bez większego wysiłu wydłużyc do kilku ekranów - tylko po co? Anonimowa racja to też racja i już.

\w ciągu kilku minut można sobie założyć konto na onecie, wp czy interii, wykorzystać to do bluzgawki a w ciągu następnych kilku minut konto to skasować lub zmienić jego nazwę\"

\skoro tak to nie widzę niebezpieczeństwa spamu skoro można założyć sobie dodatkowe konto np. do uczestniczenia w forum\"

Mnie chodzi właśnie o to aby niczego nie trzeba było zakładać. Aby normalny człowiek, który ma coś do powiedzenia, mógł się swobodnie wypowiedzieć. Przykład miał jedynie obrazować, że jeżeli ktoś będzie chciał sobie pojeździć to i tak znajdzie sposób żeby to zrobić. Bo skoro mogą się wypowiadać normalni ludzie, to jak z góry rozpoznać że ten akurat wyciągnął słownik z rynsztoka? A zresztą jeżeli ktoś z nickiem, loginem i hasłem, kto przez pół roku czy rok wypowiadał się z sensem i na poziomie, któregoś wieczora się uchla bo go dziewczyna zostawiła i nagle wyleje swoje żale w bardzo swobodnej formie na forum - to co przekreślicie go i nie pozwolicię odezwać się nigdy więcej? Wszelkie zabezpieczenia, wszelkie formy \administracyjnego porządkowania forum\" powodują powstawanie podziałów, tworzenie hierarchi (absurdalny pomysł z \subadminami\"), utrudnią życie tym którzy nie mają ochoty na zapamiętywanie (zapisywanie) dziewięćdziesiątego siódmego hasła (obok hasła do komputera w domu, do komputera w pracy, pinu do komórki, pinu do bankomatu, kodu kontroli dostępu przy drzwiach, telekodu do banku i operatora telewizji kablowej, hasła do arkusza Excel'a z bilansem rocznym, numeru telefonu do pracy do żony i nie wiedzieć ilu jeszcze absolutnie niezbędnych do \ ormalnego\" życia bzdur). Pamięć to nie drzwi od lodówki, żeby do nich post-it'y przyklejać.

\co do automatycznych filtrów jest to temat rzeka, automat podmieni lub zablokuje brzydkie słowa ale jest na tyle \"głupi\ że zablokuje również wszystkie słowa w których szukany ciąg będzie występował jako część normalnego zdania\"
Nie spotkałem jeszcze \ ormalnych zdań\" zwierających w sobie ..uj, .urw., jeb.., ...rdo. (chyba te najgorsze przykłady). Jeżeli filtr czegoś takiego po prostu nie wpuści i wypowiadający się będzie musiał nieznacznie przeredagować swój tekst aby wyeliminować powyższe słówka, to (analizując dotychczasowy bieg forum) znikną główne punkty zapalne wywołujące potokowe wątki warte dużo lepszej sprawy. Zresztą nawet jeżeli zastosuje obejście zbliżone do mojego kropkowania kilka wierszy wyżej to i tak ciężar wypowiedzi znacznie zmaleje (albo i \wypowiedź\" stanie się śmieszna) i nie powstanie \punkt zapalny\". Rozwiązanie filtru ma ponadto takie zalety: zrobisz to sam i z nikim nie będziesz się musiał umawiać, jak coś nie zadziała od razu - zawsze będzie można poprawić i nikt nie zauważy, będzie działał o trzeciej nad ranem.

\praktycznie w żadnym dostępnym forum nie jest możliwa dyskusja bez chociażby uproszczonej rejestracji\".
To proszę porównaj również co dzieje się na innych \forach\" a co dzieje się tutaj. Czy na pewno zależy Ci na takim rozwiązaniu?

\aby nie wprowadzać podziałów na czerwonych i niebieskich (sam na to nawet nie wpadłem :)) loginy osób zalogowanych będa po prostu pogrubione\" - teraz to tylko żartobliwa uszczypliwość - znaczy podział na grubych i cienkich jest lepszy od podziału na czerwonych i niebieskich?

\Jednego nie mogę zrozumieć, o co łamiemy tu kopie ?\"
Chodzi o to, aby nie dopuścić do zamknięcia forum dla swobodnych wypowiedzi. System loginów i haseł niesie za sobą niebezpieczeństwo, że wypowiadać będą się tylko \słusznie myślący\" i popierający \preferowaną frakcję\" (znaczy grubi albo czerwoni - znowu żart). Możliwe że głosy krytyczne będą cenzurowane i utrącane (szczególnie jeżeli są anonimowe - nie do pomyślenia).

\ ejestracja jest całkowicie dobrowolna ... Osoby niezalogowane nie będą w żaden sposób ograniczane.\"
\O take śmy Polske walczyli\" - akurat autor tego cytatu jest powszechnie znany i zasługuje na duży szacunek pomimo takich kwiatków.
Nie można tak było od razu? Czy trzeba było wylać parę kilo postów aby sprowadzić dyskusję do punku wyjścia (na szczęście). Jeżeli ktoś chce niech się loguje, ale gwarantem swobody wypowiedzi jest prawo do anonimowości, bez wymuszania wymyślania pseudonimów, nicków i nie wiadomo czego jeszcze.

Ważna jest treść (choćby bez podpisu).
Udanego dnia kolegom życzę.

Skoro Twój login nic nie zmienia to jaki jest problem ?? Aż tak ciężko go wpisać? Możesz się przedstawiać xxx i nikt nic nie powie ale wypadałoby uczestnicząc w jakiejś dyskusji przedstawić się. OK niektórzy posiadają niewątpliwie wyróżniający się styl i nawet nie wypełniając pola login są rozpoznawalni. Ale mamy też tu paru gagatków którzy prowadzą dyskusje sami z sobą lub można ich spotkać pod różnymi loginami. U jednego naliczyłem ich 7. I to jest w porządku ??
Nie jest to tylko problem klnięcia. Ukrywać się? przed czym ? Wymiana poglądów z taką osobą jest pomyłką. Jeżeli z kimś na ulicy rozmawiam to nie zakładam kominiarki. Jaką wiarygodność ma ktoś niechcący się przedstawić? Dla mnie osobiście żadną. Ale jest to moja tylko opinia a nie redakcji żeby nie było pomyłek. Powtarzam jeszcze raz , nikt nie prosi o nazwiska. Logowanie się jest dobrowolne. I nie byłoby zarzutu tworzenia kółek różańcowych gdybym od początku zrobił cały serwis na wzór sensacji XX w, z obowiązkowym logowaniem i rejestracją. Tam każdy ma wgląd w dane każdego i wszyscy są zadowoleni. Wtedy napewno wszyscy byliby równi.

Kończąc temat, kto chętny proszę bardzo może podać swój login i adres email. Na początek daje to możliwość zarezerwowania sobie loginu na forum. Niedługo będzie dostępna opcja dodawania zdjęć na forum. Kto niechce może korzystać z serwisu na dotychczasowych zasadach. A wszystkich przerażonych inwigilacją, UOP-em i innymi instytucjami informuję że nie będąc specjalistą można uzyskać wiele danych osób korzystających z jakiegokolwiek serwisu w internecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie