Parti78 Napisano 30 Grudzień 2006 Autor Napisano 30 Grudzień 2006 Mam tabliczkę|: Dem besten Schützen Obj. Bensohn die Offiziere der 3 Comp. G.J. B.Postdam 1891. Chciałbym się dowiedziec czy w Niemczech jest ktoś kto może byc rodziną tego człowieka.
Jo Alois Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Zobacz tutaj:http://www.militaria-fundforum.de/index.php?sid=52a72b2dd752cdc90b00cb884e9e8868Jo Alois
Jo Alois Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Hallo.Czy dobrze odszyfrowales ten napis ? Ta tabliczka pochodzi z 1891 r.To znaczy , jest pisana starymi niemieckimi literami co sprawia nam dzisiaj wielkie klopty.Chodzi mi o skrot Obj.Ten skrot jest nieznany w niemieckim slownictwie wojskowym.( Moge sie mylic) Moze chodzi tu o Adj.,to znaczy po polsku adiutant .Najlepszemu strzelcowi,adiutantowi Bensohn,oficerowie 3-ej kompani Garde-Jäger-BataillonPostdam 1891Garde-Jäger-Bataillon stacjonowal w Potsdam.Pozdrowienia Jo Alois
coriolan Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Pewnie jest to Obl.= Oberleutnant= nadporucznik /brak poskiego odpowiednika/
Parti78 Napisano 1 Styczeń 2007 Autor Napisano 1 Styczeń 2007 Dołączam zdjęcia. Faktycznie po dokładnym przyjrzeniu jest Olj a nie jak sądziłem Obj. Czyżby Oberleuntnant? Dziękuję za informację.
coriolan Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Oberjager był stopniem podoficerskimhttp://www.wer-weiss-was.de/theme138/article1334842.html
Leuthen Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Na studiach nie miałem co prawda zajęć z neografii, ale trochę pisanego neogotyku z końca XIX/ początku XX w. na oczy widziałem i moim skromnym zdaniem na tabliczce jest ewidentnie skrót: Obj." (ewidentne ", nie żadne l"!), który należy rozwinąć jako Oberjäger" czyli starszy strzelec", co moim skromnym zdaniem oznacza przynależność do korpusu szeregowców, nie zaś podoficerów, bo o podoficerach można mówić od stopnia Gefreitera (choć nie twierdzę, że Oberjägerzy" nie pełnili funkcji podoficerskich - np. we wrześniu 1939 r. zdarzało się, że dowodzili drużynami piechoty Wehrmachtu). Dowodem na to są choćby groby niemieckich żołnierzy na cmentarzach pierwszowojennych w Galicji Zachodniej, których sporo oglądałem - na tablicach nagrobnych stopień obok nazwiska mieli tylko podoficerowie i oficerowie, a najniższa taka szarża, która się pojawiała, to własnie Gefr." czyli Gefreiter" (jeden stopień wyżej od stopnia, który miał Bensohn). Coriolan - od kiedy to Oberleutnant" nie ma polskiego odpowiednika? A porucznik" to co? Oficerowie młodsi w armii niemieckiej to Leutnant, Oberleutnant i Hauptmann (podporucznik, porucznik i kapitan), oficerowie starsi są od majora (Major, Oberstleutnant i Oberst), potem oczywiście sama śmietanka, czyli generalicja. Co do pytania Parti78 - owszem, ktoś z rodziny Bensohna (jacyś prapraprawnukowie, prapraprawnuczki itd.) może żyć i możesz spróbować wszcząć ich poszukiwania (chcesz im wręczyć tą tabliczę?), co oczywiście związane jest z koniecznością: a) znajomości języka niemieckiego w stopniu umożliwiającym pisanie listów (lub znalezienie takowej osoby, która to potrafi) b) nastawienia się na pracę organiczną" (nie ma co liczyć na to, że dotrzesz do tej rodzinki w ciągu tygodnia - możesz po żmudnych, wielomiesięcznych, czy wręcz wieloletnich poszukiwaniach w ogóle jej nie odnaleźć!) c) posiadanie odpowiedniego zapasu Ojro" (waluta zjednoczonej Europy :-) ), niezbędnego do opłacenia pracy niemieckich instytucji, które mogą Ci pomóc. Po pierwsze - warto ustalić bliższe personalia tego wyróżnionego żołnierza (jego imię, datę i miejsce urodzenia, datę śmierci itd.). Zdaje mi się, że najlepiej napisać w tej sprawie do Bundesarchiv-Zentralnachweisstelle (Abteigarten 6, D-52076 Aachen, Niemcy) - oni powinni Cię skierować do instytucji, która może gromadzić dane o żołnierzach niemieckich sprzed I wojny światowej, choć potencjalnie Bensohn mógł być także uczestnikiem I wojny światowej (berlińskie Deutsche Dienststelle gromadzi tylko i wyłącznie dane personalne żołnierzy Wehrmachtu - lata 1935-1945). Jeśli np. Bensohn poległ lub zaginął w latach 1914-1918, zawsze można spróbować dowiedzieć się o miejsce jego pochówku i uzyskać garść jego danych personalnych z Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (www.volksbund.de) - oczywiście pod warunkiem, że jego miejsce pochówku jest znane (ale najpierw musisz mieć jakieś bliższe dane o nim, niż tylko nazwisko i stopień z 1891 r.!). Jak już będziesz miał dane personalne Bensohna, może uderzyć np. do monachijskiej Kirchlicher Suchdiest (http://www.kirchlicher-suchdienst.de/) - nawet jeśli ono nie mają takich danych, mogą Ci zasugerować, do kogo się zwrócić w tej sprawie. Tak, to chyba tyle na początek. PozdrawiamLeuthen
coriolan Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 A unterleutnant /podporucznik/ to co?http//de.wikipeedia.org.wiki/Unterleutnant/Niemieccy respondenci z podanego linku we-weiss-was zgodnie twierdzą /w szczególności Rainer/,że oberjager był stopniem podoficerskim,po coż więc wysuwac własne teorie?
Leuthen Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 [***Ostrzegam, że jak ktoś mnie wkurzy, przechodzę na bardzo nieprzyjemny ton w dyskusjach***]Drogi coriolanie!Rozumiem, że kwestia tego, czy istniał w armii niemieckiej stopień unterleutnant, ma kluczowe znaczenie dla sprawy, o którą pyta Parti78? Ja - jak może zauważyłeś - postarałem się mu pomóc w nieco szerszym zakresie niż Ty. O stopniach oficerskich i podoficerskich w armii niemieckiej/pruskiej na przestrzeni wieków chętnie pogadam na priv lub w innym - specjalnie na te potrzeby założonym - wątku na tym forum, niemniej roztrząsanie tego tutaj mija się z celem. Ponieważ jednak zostałem niejako wywołany do tablicy, powiem Ci, że jeśli traktujesz internet jako źródło prawdy objawionej (nawiasem mówiąc - chyba coś przekręciłeś w adresie tego linku z niemieckiej wikipedii, bo nie chce mi działać), to nie pozostaje mi nic innego, jak tylko pogłaskać Cię po głowie i zacytować myśl Bolesława Prusa: Pozwólmy ludziom być szczęśliwymi według ich własnego uznania". Zanim zaczniesz wierzyć we wszystko, co przeczytasz w internecie, zajrzyj może najpierw do książek i artykułów na te tematy. Ponadto, by wiedzieć, jak postępować np. w przypadku natknięcia się w w/w na informacje stojące ze sobą w sprzeczności, mogę Ci zasugerować uczestnictwo w przyspieszonym kursie Wstępu do badań historycznych" (jest taki przedmiot dla studentów historii i są do niego podręczniki, które można nabyć/pożyczyć i we własnym zakresie poczytać). Skoro decyzję większości uczestników dyskusji na jakimkolwiek forum (nie chodzi mi tu akurat konkretnie o to forum http://www.wer-weiss-was.de/theme138/article1334842.html) traktujesz ZAWSZE jako wiążącą, pozostaje mi tylko życzyć Ci, byś postępował zgodnie z powiedzonkiem Jedzmy gówno - miliony much nie mogą się mylić". Nie masz chyba pojęcia, na ilu forach pokutują w dyskusjach mity, które bezkrytycznie powielają nawet najwięksi eksperci od danego zagadnienia. Wiem coś o tym, bo sam z tym walczyłem, choćby w kontekście niemieckich spadochroniarzy walczących w 1945 r. we Wrocławiu. Nie wiem, czy Ty w ogóle zakodowałeś to, co ja napisałem o stopniach w armii niemieckiej, a jeśli nawet, to czy to zrozumiałeś. Jeśli nie, to uprzejmie informuję, że w armii niemieckiej - zarówno tej z okresu I, jak i II wojny światowej, stopnia unterleutnant" nie uświadczysz. Na wspomnianych przeze mnie cmentarzach w tzw. Zachodniej Galicji nie ma ANI JEDNEGO unterleutnanta", za to leutnantów i oberleutnantów jest sporo (zarówno dotyczy to armii niemieckiej, jak i austro-węgierskiej, choć jak wiadomo ta druga w wojnie 1939-1945 udziału nie brała, bo to państwo rozsypało się w 1918). Wracając zaś co do dyskusji w przywołanym przez Ciebie wątku o Oberjägrze" - nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że on dotyczy drugiej wojny światowej, a więc ieco" późniejszego okresu niż ten, który interesuje Partiego78. Wcześniej mogło być odrobinę" inaczej, nie sądzisz? :> Jeśli pytasz mnie po coż więc wysuwac własne teorie?", to ja Ci odpowiem, żebyś na przyszłość trzy razy zastanowił się zanim coś napiszesz na tym forum, bo kompromitować się na oczach wszystkich naprawdę nie warto (chyba że ktoś to lubi). Trochę więcej krytycyzmu w stosunku do informacji, którymi dysponujesz, dobrze Ci zrobi.PozdrawiamLeuthen
Parti78 Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Dziękuję Wam za Pomoc zarówno Panu Leuthen jak i Tobie coriolan.Dzięki za uzyskane informacje.
coriolan Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Drogi Leuthenie - czy wiesz co to jest dydaktyczny smrodek"?Chyba nie.
Parowóz Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 unterleutnant ,unteroberst - logiczne tłumaczenie(kalka) polskich stopni ale nie prawdziwe -takich stopni nigdy nie byłoUzycie samego nazwiska ,po stopniu jednoznacznie wskazuje że w/w oberjaeger był przedstawicielem plebsu i w nagrode za dobre strzelanie panowie oficerowie nie raczyli nawet zlecić wygrawerowania imienia gdyż takowego się nie stosowało do masy żołnierskiej tak jak nie stosuje sie do dzisiaj w armii Królowej Elzbiety Ad Leuthen: A nadporucznik Lukas to grzyb wychodowany przez tłumacza ?? oj nie czytywało się klasyki antyżołdackiej :))Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku
Leuthen Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Dziękuję Ci - drogi coriolanie - za ustosunkowanie się do moich słów. Lepszej laurki niż ten dydaktyczny smrodek" nie musisz sobie wystawiać. Od razu znać w Tobie fachowca...PozdrawiamLeuthen
Leuthen Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Parowóz - chodzi o Lukasza z Dobrego wojaka Szwejka"? Czytało się, czytało - nawet w odpowiednim miejscu, bo na galicyjskiej ziemi czyli w strefie wpływów Najjaśniejszego Pana (Gorlice konkretnie) :-) Niestety dawno to było, a pamięć ulotną jest ;-)PozdrawiamLeuthen
Jo Alois Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Hallo,moze ta strona pomoze w wyjasnieniu tego sporu. Duzo tego, ale bardzo ciekawe. http://www.agw14-18.de/formgesch/formatio_rek.htmlPozdrowieniaJo Alois
coriolan Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Rzeczywiście ciekawe,udokumentowane /bibliografia/W cz.II - Beforderungen b/Unteroffiziere- Im Range der Unteroffiziere" wymieniony jest także Oberjager
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.