Skocz do zawartości

Tylko monety

pulkownikt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie.

Od lat marzyło mi się szukanie skarbów ;) od roku jestem właścicielem Rutusa Solaris, sprzęt dobry, czuły dyskryminacja ok, choć czasami zdarza mu się odmówić posłuszeństwa .....

Przymierzam się do kupna nowego sprzetu na nowy sezon. Jestem entuzjasta monet i wszelakiej drobnicy więć mam takie pytanie co poecilibyscie do MONET. Na militariach mi nie zależy, tyllko monety i drobnica.

Tak duży jest wybór, że nie wiem co mam kupić, tyle się słyszy X-terra 70, Minelab II, White's XLT, znajomy mówi Garet GTI 2500 pro najlepszy!!!

Czekam na wasze opinie.

Koszt praktycznie nie ograniczony od 3-5 tysięcy złotych.

Z Solarisem spędziłem dużo czasu w terenie, najćześciej szukam na drogach i polach. Co do cierpliwości" do sprzetu czyli chęci uczenia się go, dostranajania zagłebiania tajników to okręsliłbym się na poziomie średnim. Tzn. nie boję się ;) ale również nie chciałbym spedzać wiekoszości czasu na dostrajaniu, dobieraniu parametrów etc.....

Pozdrawiam

Pulkownikt
Napisano
witam -Wymieniłeś prawie wszystkie z górnej pólki,teraz najlepiej jak kogoś znajdziesz,kto Ci zademonstruje,bo pisanie ten/lub tamten jest nonsensem,każdy z nich jest naj,tylko co ty sam sądzisz,i w którą stronę się skłaniasz.pozdrawiam
Napisano
Witam!
Dokładnie identyczne rozterki związane ze zmianą wykrywacza opisałem w poście pt. Dylemat. Niestety nie potrafię wkleić odnośnika ( czy jak to się tam nazywa ) więc proponuje żebyś skorzystał z wyszukiwarki i przejrzał ten post, może trochę w wyborze pomoże .
Ja w każdym razie , po analizie opisów na forach,porad oraz własnych testów i stworzeniu osobistego profilu preferencji" - mam już swojego faworyta. Myślę że to chyba najważniejsze - tzn. zestrojenie możliwości technicznych ( i cenowych )wykrywacza z własnymi możliwościami i potrzebami tak, aby wychodząc w teren nie męczyć się . Bo wiadomo - człowiek wypoczęty to człowiek zdrowy - czego sobie i wszystkim w Nowym Roku Życzę!!
Pozdrawiam!!
Napisano
Witam! Ostatni sezon przechodziłem z Minelabem EX II. Sprzęt dobry na kolorową drobnicę. Posiada ustawienia fabryczne oraz możliwości ustawień indywidualnych w zależności od potrzeb i umiejętności. Ponadto pracuje równoczesnie na 28 częstotliwościach, można nim szukać pod liniami wysokiego napięcia. Wadą jest ciężar. Po całym dniu muskuły rosną.
Garrett 2500 też do lekkich nie należy, może nawet cięższy. Słyszałem opinie, że ustawiony jest na monety USA i pomija niektóre stare monety występujace na naszym terenie.
Napisano
Cześć .

Zaraz poszukam Twojego posty paul.

Dzięki za wszystkie uwagi, zadałem takie pytanie ponieważ wiele jest osób na forum z dużym doświadczeniem.....

pozdrawiam
Napisano
Paul czytałem już Twój post kiedyś. Powiem, że trochę się podłamałem sprzęty drożesz a takie marne wyniki. Sam już wybrałeś?

Do Arkadio.ie z tego co czytałem na forum miałeś już kilka wykrywaczy więc nie wierze, że nie masz swojego faworyta.

Wiadomo, że zadecyduje sam ale może po waszych wypowiedziach łatwiej mi to przyjdzie....

pozdrawiam
Napisano
Witam, mam swego faworyta ,jeśli ma być tylko na monety to z tych które podałeś nr-1 jest Explorer,on kocha monety. X-terra też jest ok, ale co mi nie pasuje to zmienianie cewek! Ja osobiście tego nie cierpię,bo nie lubie dylematów z jaką dziś wyskoczyć(ale to jest moje prywatne zdanie nie sugeruj się nim) ps. moje sprzęty na których chodzę to C.scope 1220xd.C.scope R-1.Explorer SE. ps.proszę tego co napisałem zle nie odebrać:) pozdrawiam
Napisano
Witam!

Tylko na monetki wystarczy Tesoro Cibola, ale pewnie chciałbyś coś z wyświetlaczem? Polecam Minelaba X-Terrę70. Lekki i skuteczny. Masę info na różnych forach. Oczywiście kluczowe sprzęty to XLT i Explorer SE. Ten pierwszy wymaga sporo nauki, ten drugi baaardzo wolnego rytmu poszukiwań.
Oba niezawodne kilery" na monetki:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
na otylosc explorera I czy II (III podobno jest po kuracji odchudzajacej) proponuje taka diete:
szelki bojowe WP cena 10zl, pas WP 8zł (lub zwykly skorzany ale w miare sztywny) linka elastyczna 50cm (np espandor) i karabinczyk (np ze smyczy do komorki albo zeglarski). i dalej tak: szelki pas wiadomo, gume wiazesz na stale do rekojesci EX (tuz przed konsola) drugi koniec mocujesz karabinczyk, ktory zapinasz na oczku" pasa od szelek. koszt maly a z takim zestawem mozesz smigac po polu caly dzien bez obawy ze ktos ci powie jak cie boli reka to sie ozen" :)
pzdr
Barnaba
Napisano
Witam, jesli wszyscy by tak nażekali na kilo czy dwa,na poszukiwania powinni chodzic na bosaka ,max w skarpetach ,nie w opinaczach/traperach! Nie w moraczach tylko w slipach.Nikt nie twierdzi, że jak znajdzie skarb to ile by nie ważył i tak zaciągnie go do domu.Więc ? pozdrawiam ps.wielu chodzi z łopata 3 kg,a mi wystarcza saperka BN 1.5 kg
Napisano
Właśnie o takie posty mi chodziło.

Na początku byłem zafascynowany X terrą 70 ale po tych testach paula trochę odpuściłem.

Siły mam dużo a jak wykrywka będzie dobrze pracować będę miał jej jeszcze więcej(adrenalina:), więc nie patrzę na sprzęt w kryteriach wagi :)

Zawsze uważałem że najbardziej zaawnsowane są Whites'y ale czy aby nie za bardzo skomplikowane?

Wyświetlacz przydałby się. A najbardziej przydałaby się odpowiedz czy naprawdę warto dać te kilka tysięcy więcej i zamienić Solarisa......
Napisano
witam Jescze jedno XLT jest to sprzęt naprawdę gut.Samo to że na forum XLT możesz zobaczyć ustawienia fachowców. Jak dla mnie jest to zgroza,nie dał bym rady :) pozdrawiam ps.jak coś wybierzesz daj znać :)
Napisano
Witam!

Po pierwsze, jeśli dobrze zrozumiałem to nie były \\ esty Paula\\" tylko sprzedawcy i ten moim zdaniem zwyczajnie nie potrafił ustawić sprzętu;) Po drugie testy w powietrzu są bezsensowne, pisałem o tym tysiące razy.. Ja X70 ustawiałem tak, że z ładnych odległości brała srebrne czy złote drobinki, których dużo droższe maszyny nawet nie widziały. [usunieta reklama] Zresztą najważniejsze są miejscówki a nie wykrywacze. Masz dobre miejsce i znajdujesz Solarisem to spoko. Whitesy faktycznie są skomplikowane ale nie myśl, że Explorera nie trzeba się będzie uczyć, bo to tez nie zabawka;)

Pozdrawiam

VW

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 10:09 30-12-2006
Napisano
witam ,nie mam pojęcia co uczynisz" kupisz? Bardzo jestem ciekaw ,ale co by nie mówić moja kombinacja jast taka Solaris-ExplorerXS -tego drugiego możesz dostać za mniejsze pieniądze i sam pokombinować.Jeśli będziesz zadowolony po jakimś czasie możesz to zmienić ,ale jeśli jest szansa mieć 2 sprzęty pod ręką jednego, którego znasz ,a z drugim możesz się uczyć bez nacisku i spokojnie. Taka to maja rada :)pozdrawiam
Napisano
Witam!

Uff - muszę się nauczyć, że zaproszenie do czytania testów na innym forum to już reklama:) Zachęcam jednak do wertowania netu i zadawania tylu pytań ile się da przed zakupem. Jeśli testy, to tylko te porównawcze w autentycznych warunkach terenowych. Na Twoim miejscu, na monetki kupiłbym sprzęt tańszy, ale za to z kilkoma cewkami dodatkowymi (nie mówię tu o cewkach do X70) w tym małego snajperka. Taki zestaw gwarantuje Ci sukces niemal w każdej sytuacji.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Co rozumiesz przez sprzęt tańszy z kilkoma cewkami? poprosiłbym konkrety.

Chodzę zazwyczaj po polach i drogach więc myślałem, że jedna cewka wystarczy w zupełności.......

Coś czuję, że może dojść do tego, że zostanę przy Solarisie ;)

Mam jeszcze pytanie dodatkowe.. W Garecie gti 2500 jest tak zwany monetkowy gong. Od właściciciela takiego sprzetu słyszałem, że nie ma nic lepszego. Poza tym podobno ta funkcja znacznie przyspiesza poszukiwania.
Napisano
Witam i znów jest to samo. :( pozdrawiam ps.zrobisz jak sam chcesz,ale nie wdawaj sie w dyskusje jeśli Cię to nie interesuje. :) Bo dojdzie do tego, że wszyscy będą mieć X-70 i wykopia wszystkie monety,a ziemia w Polsce stanie się jałowa w skarby !pozdrawiam
Napisano
Witam
Jak napisał VanWorden- najważniejsze są miejscówki
Sprzętu trzeba się uczyć karzdego, a jak się już nauczysz to Cię i tak czymś zaskoczy
I moja rada unikaj sprzętu z wymiennymi cewkami.
Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Konkrety? Ok, każdy sprzęt z kilkoma cewkami będzie bardziej uniwersalny a przez to skuteczniejszy od najdroższego z jedną cewką:) Na monetki powinna być w arsenale cewka snajperska". To minimum. Jak do tej pory, ku rozpaczy poszukiwaczy na zachodzie, Minelab nie uzbroił X70 w snajperkę.. Za to masz pełen zestaw w Tesoro, większości Whitesów i Garretów. Ta sytuacja ma się jednak rychle zmienić, czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam Van.Znam tego kolegę i staram się mu doradzić.Jest jeden problem kolega woli chodzić wieczorami z wykrywką,a X-70 nie ma podświetlania.Więc mija sie to z celem.pozdrawiam ps.czemu tak twierdisz Van,że bardziej X-70 .EX 2 ma więcej częstotliwości niż 70 cewek? pozdrawiam
Napisano
Cześć!
Arkadio napisałeś, że znasz tego kolegę....jeżeli mowa o mnie to nie pamiętam, żebym miał przyjemność się z Tobą zapoznać. Wieczorami byłem może kilka razy....oczywiście fajnie jakby można było szukać w połmroku ale nie jest to bardzo istotna dla mnie cecha.

Życzę Wam wszystkiego naj w nowym roku no i oczywiście szczęścia w terenie!

Pozdrawiam

Pułkownikt
Napisano
witam to był taki żarcik.Bo na X-70 zaczynam mieć UCZULENIE. A to nie jest dobry znak! Bez urazy pozdrawiam Najlepszego w nowym roku. ps.Tylko proszę się tu nie gniewać pozdrawiam
Napisano
Witam!

Arkadio - nic z tego nie rozumiem:))
O co chodzi z tym żartem? I że co twierdzę? Że x70 jest dobre? Przecież to oczywiste i są na to dowody zadowolonych użytkowników a co najważniejsze ich znaleziska:)
Co do częstotliwości, to nijak się to nie ma do ilości cewek.
Podobnie jak nie zobaczysz fotografa-profesjonalisty z aparatem z niewymiennymi obiektywami i z jednym mega zoomem..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam Van,odnośnie X-70,jej jest wszędzie pełno,polecacie ją,na wszystkie bolączki,inny sprzęt nie ma szans(a bywa dużo skuteczniejszy),tylko nasówa się pytanie dla czego.Rozumiem ,że promocja jest dośc ważna,ale czasem można polecić troszkę inny sprzęt.Jak widzisz ja jestem z C.scope -R1i 1220xd ,i nie polecam go non stop choć jak dla mnie jest to sprzęt b.dobry/ale jest wiele osob twierdzących,że w konfrontacij z X-70 nie ma szans.ok.Ale jak się nie ma miejscowek to na nic wszystko.Następna sprawa to jest taka mając C.scope1220xd np.5-6 lat,trzaskam monety prawie wszystkie na krawędzi sydnału,na miejscach często przechodzonych,wiele zalerzy od człowieka.Calkiem niedawno zakupilem Explorer SE,aby było ciekawie,nie jestem jeszcze dumny z zakupu,ale wiem że czas pokaże.Dla przykladu zobacz fanty the_tuna,chodzą na C.scope(myśle, że się nie obrazi).pozdrawiam wyrazami szacunku.Van,nie gniewaj sie ok.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie