Skocz do zawartości

znaleziona beretta

Gość kazio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej,trafilem na pistolet maszynowy beretta,ma 2 cyngle,wymienna lufe,napis mod.38,drewniana kolba.Znaleziono go w woj jeleniogorskim w stodole,,skad mogl sie wziasc w Polsce,kto go uzywal,ruscy,niemcy?
prosze o pomoc,nie mam magazynku
Napisano
Gratuluję znaleziska.
Broni takiej używali przedewszystkim Włosi oraz Rumuni i Niemcy. Ten twój egzemplarz pozostał pewnie po Niemcach.
Niech nie dziwi cię fakt uzywania broni obcej przez Niemców - uzywali wszystkiego co strzelało ,głównie broni czeskiej ,węgierskiej ,polskiej ,włoskiej...

bjar_1
Napisano
Co do perypetii z Berettą to polecam Giuseppe w Warszawie":))). Z ciekawostek, to o ile mnie pamięć nie myli to jeden z kawalerzystów polskich LWP na Wale Pomorskim miał własnie Berettę. (za Na drodze stał Kołobrzeg"
Temat broni zdobycznej, w tym włoskiej, pojawiał się już parę razy na forum.
Napisano
Witam,
gratuluję znaleziska! Poszukaj jeszcze w tej stodole magazynka, wydaje mi się, że musi gdzieś tam być, bo po co ktoś by chował broń bez magazynka i amunicji. Jak będziesz miał szczęście, to może ci się trafią ładownice parciane.
Swoją drogą ciekawe kto tę Berettę tam schował, Niemiec czy jakiś AK-owiec ukrywający się przed UB?
Powodzenia i pozdrawiam
Marcin
  • 1 month later...
Napisano
Gratuluje ci stary tego Białego Kruka "
I dodam jeszcze,że dwie sztuki tej pięknej broni,równiez bez magazynków w 100% sprawnej znaleziono podczas prac remontowych na poddaszu jednej z kompań JednostkiWojskowej pod Jeleniami" w Jeleniej Górze!
I ciekawe który z wyżej postawionych Jdnostki ją sobie przytulił"
nie słyszałem żeby była w którymś z muzeum!?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie