Gość Napisano 15 Październik 2003 Napisano 15 Październik 2003 Hej,trafilem na pistolet maszynowy beretta,ma 2 cyngle,wymienna lufe,napis mod.38,drewniana kolba.Znaleziono go w woj jeleniogorskim w stodole,,skad mogl sie wziasc w Polsce,kto go uzywal,ruscy,niemcy?prosze o pomoc,nie mam magazynku
bjar_1 Napisano 15 Październik 2003 Napisano 15 Październik 2003 Gratuluję znaleziska.Broni takiej używali przedewszystkim Włosi oraz Rumuni i Niemcy. Ten twój egzemplarz pozostał pewnie po Niemcach.Niech nie dziwi cię fakt uzywania broni obcej przez Niemców - uzywali wszystkiego co strzelało ,głównie broni czeskiej ,węgierskiej ,polskiej ,włoskiej...bjar_1
mietek Napisano 15 Październik 2003 Napisano 15 Październik 2003 Co do perypetii z Berettą to polecam Giuseppe w Warszawie":))). Z ciekawostek, to o ile mnie pamięć nie myli to jeden z kawalerzystów polskich LWP na Wale Pomorskim miał własnie Berettę. (za Na drodze stał Kołobrzeg"Temat broni zdobycznej, w tym włoskiej, pojawiał się już parę razy na forum.
bartekl23 Napisano 15 Październik 2003 Napisano 15 Październik 2003 Dodaj zdjęcie jak możesz. Chciałbym nacieszyć oczy... Dawno nic większego nie widziałem :-)bartekl23
Monsun Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 Witam,gratuluję znaleziska! Poszukaj jeszcze w tej stodole magazynka, wydaje mi się, że musi gdzieś tam być, bo po co ktoś by chował broń bez magazynka i amunicji. Jak będziesz miał szczęście, to może ci się trafią ładownice parciane.Swoją drogą ciekawe kto tę Berettę tam schował, Niemiec czy jakiś AK-owiec ukrywający się przed UB?Powodzenia i pozdrawiamMarcin
mietek Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 A jak by ktoś miał fotki magazynka od beretty to bym prosił, mam wykop i podejżewam właśnie takowy (lub czeski pm 26)
mietek Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 A jak by ktoś miał fotki magazynka od beretty to bym prosił, mam wykop i podejżewam właśnie takowy (lub czeski pm 26)
Gość Napisano 25 Listopad 2003 Napisano 25 Listopad 2003 Gratuluje ci stary tego Białego Kruka " I dodam jeszcze,że dwie sztuki tej pięknej broni,równiez bez magazynków w 100% sprawnej znaleziono podczas prac remontowych na poddaszu jednej z kompań JednostkiWojskowej pod Jeleniami" w Jeleniej Górze! I ciekawe który z wyżej postawionych Jdnostki ją sobie przytulił" nie słyszałem żeby była w którymś z muzeum!?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.