Skocz do zawartości
  • 0

co to za łuseczka?

FischerKornik

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!sory że się wtrącę,ale z własnego doświadczenia pamiętam
jak zakomuny"ślepaki zbierało się na poligonach a potem szło się do lasu robić fajerwerki"(bo w sklepach nie było petard)
w taki sposób można było umieścić łuskę od kałacha"na stanowiskach np.z pierwszej wojny.pozdrawiam PL.
Napisano
dokładnie, nawet tata mi opowiadał, jak to za jego dzieciństwa przed magazynami wojskowymi leżały ślepaki od kałasza i chodzili z nimi na tory obić wybuchy". co prawda, to była Warszawa, ale czemu nie iść do lasu? ;)
pozdrawiam
Napisano
Witam

Jaro5 nie bądź tak uszczypliwy. Chłopali nie wiedzą o czym pisza."

Moja wypowiedź nie miała byc uszczypliwością. Ale po prostu jesli sie nie wie nic na temat przedmiotu to lepiej nie pisac. Po co produkowac jakieś teorie.

Pozdrawiam
Napisano
czasem produkowanie teori" jest wartościowe, a błedy są po to, zeby je poprawiać i zdobywać nowe, pewne wiadomości, a nie, żeby się z nich naśmiewać lub wyrabiać sobie opinię o popełaniającym je;)
pozdrawiam
Napisano
na kaliber 7,92 strzelała duża część karabinów Browning (wz.28, 30... tak mi się wydaje) no i jeszcze niektóre
MG (17?), w które uzbrojone były samoloty.
pozdrawiam
Napisano
Najzwyklejsza w świecie łuska ślepego naboju 7,62x39, czyli od popularnego kałacha

Teoria z Browningami i MG była arcyciekawa :D:D:D
Napisano
Trzeba wziąć pod uwagę także to że za komuny wojsko wychodziło z koszar na zajęcia i ze ślepaków czasem strzelało.Np.w lasku Rędzińskim obok mauserów,pepesz czy mosinów znajdziesz ślepe łuski od kałasznikowa.
Napisano
tak naprawdę okoliczności w jakich w.w. łuska znalazła się w tamtym miejscu może być bardzo wiele,zaznaczę że te z poligonu to często były niewypały,czyli spłonka zbita a efekt uzykiwano w ognisku
Napisano
kiedy ktoś podaje wymiary 7,92, skąd mam wiedzieć, ze to najzwyklejszy 7,62? :/ najpierw się nad tym zastanawiałem, a później stwierdziłem, że przecież jest amunicja 7,92 więc podałem modele...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie