Skocz do zawartości

Lenino-pytanie

danieloff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przy okazji śledzenia relacji z obchodów 60 rocznicy bitwy pod Lenino oraz podczas oglądania w TV rozmaitych programów na ten temat kilka razy pojawiła się informacja o tym, jakoby grupa polskich żołnierzy przeszła wtedy na stronę Niemiecką. Podobno, gdy Niemcy stwierdzili, że przeciwko nim skierowano oddziały polskie, rozpoczęli akcję propagandową - skierowali odezwy do Polaków, przez głośniki. Głośnik podobno uciszono" z moździerza, ale ok. 10 żołnierzy przeszło na stronę niemiecką. Szukałem gdzieś potwierdzenia tej informacji, ponieważ nie jestem pewien jej prawdziwości. Wierzę, że rzeczywiście żołnierze ci mogli się PODDAĆ, ale nadużyciem jest stwierdzenie, że PRZESZLI NA STRONĘ WROGA. Może to tylko drobna różnica znaczeń, ale nie słyszałem o polskich formacjach w armii niemieckiej. Czy takie stwierdzenie nie jest po prostu szukaniem sensacji? Może ktoś z Państwa spotkał się z podobną informacją?
Napisano
Nie dziesięciu ale ok. 300 podał się i przeszł na stronę niemicką nie dlategio iż, bali się przeciwnika ale woleli wybrać niewole niemiecką od niepewności życia pod soviecką ochroną . W materiałach spotkałem się z dużą liczba osób zaginionych według osób które zajmował sie samą bitwą nie jest możliwe by na odcinku 3 km zagineł bez sladu kilkaset osób.
Morena
Napisano
Czyli w tym przypadku nieuzasadnione jest użycie określenia PRZEJŚCIE NA STRONĘ WROGA", żołnierze Ci po prostu ODDALI SIĘ DO NIEWOLI". Przejście na stronę wroga wiązałoby się z podjęciem przez tych żołnierzy działań przeciwko Armii Czerwonej, a tak nie było. Owszem, w sowieckiej nomenklaturze nie było pojęcia poddania się", była tylko zdrada" (i NKWD za plecami...)- może ten fakt jest żródłem określenia PRZEJŚCIE NA STRONĘ WROGA" w odniesieniu do polskich żołnierzy pod Lenino.
Napisano
Faktem jest ze czesc zolnierzy polskich ktorzy w trakcie bitwy trafili w rece Niemcow, byla potem wykorzystywana przez hitlerowska propagande - w polskojezycznych gazetach ukazujacych sie w GG pojawialy sie artykuly w ktorych opisywali swoj pobyt w Sowietach, i represje jakie spotykaly ludnosc polska na terenach zajetych przez ZSRR.
Pozdrawiam - jankos.
  • 1 month later...
Napisano
1. Zołnierzy polskich do niewoli dostało się ok. 160 wg dawnych publikacji, ale zagineło ok 600.Dobrowolnie na stronę niemiecką przeszło tylko kilku, co biorąc pod uwagę fakt że werbunek prowadzono także w obozach dla jeńców niemieckich (!)- szukając Ślązaków , raczej nie dziwi.
2. Całokształt uroczystości pozstawia poczucie niedosytu , jako że mimo całego rozgłosu wokół tej bitwy ciągle wiele zagadek pozostaje nie wyjaśnionych, tak jakby komuś ciągle zależało na utrzymywaniu wokół Lenino powstałych mitów iniejasności.Może pora zajrzeć do niemieckich źródeł - wojskowych, a nie propagandowych ?
3. Gazeta wyborcza' nie jest najlepszym źródłem do nauki historii...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie