Skocz do zawartości

Busola kierunkowa M.K.32

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio na miejscu potyczki we wrześniu 1939 r. znalazłem resztki polskiej busoli kierunkowej M.K.32 (takiej jak w Odkrywcy" z lutego 2000r. str.8) Jest to właściwie tylko ta górna jej część ze skalą i mosiężny pierścień. Chciałbym sobie ją zrekonstruować ,dlatego poszukuję informacji o tym cacku - proszę o jakieś linki ,ewentualnie zdjęcia busol ,które może macie w swoich zbiorach. Dziekuję z góry za pomoc.

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Grzesiek - wielkie dzięki za fotki. Wydaje mi się ,że moja była z fabryki Gerlacha. Ta na twojej fotce ma malowaną tarczę (tak jak w zegarku) ,a w mojej szczegóły na tarczy były tłoczone ,a później tarcza była posrebrzana - tak było na Gerlachowskich. Pozatym w literach Pn ,Pd ,W ,Z był chyba fosfor ,aby było widać w nocy (na Pn 2 kropki fosforu ,a na Pd ,W ,Z po 1 kropce).

dzięki za pomoc

bjar_1
Napisano
Szkoda tylko ,że nie znalazłem busoli kompletnej :( ,ale może jeszcze druga gdzieś tam na mnie czeka...przez jakie oddziały były wykorzystywane te busole? wydaje mi się ,że przez artylerię - czy mam rację?

bjar_1
Napisano
Mniej więcej to busole mieli oficerowie. Natomiast zwykłe kompasy niżsi stopniem, którzy musieli je mieć ze względu na zadania im powierzone.
Pozdrawiam
Napisano
Witam !
janek_toruń , Do Janka - czy mógłbyś mi przesłać tą instrukcję jak ją będziesz miał?
Byłbym bardzop wdzięczny gdyby dało radę:)
Mój mail : greg83pp@wp.pl
Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano
Janek ,gdy będziesz ją miał to jakby co ,to przeslij mi skan na maila. Myślę ,że instrukcja byłaby nieoceniona przy rekonstrukcji...

pzdr

bjar_1
  • 2 weeks later...
Napisano

Panowie czy o to chodziło bo już zmiękłem.
Ta instrukcję posiadam i mogę wysłać ksero zainteresowanym (za dużo skanowania, a jeśli się ktoś uprze to sopoko)

A problem w tym taki że to raczej jest nie MK32 a powinno byc K.M. 32 - no tka znalazłem w instrukcjach i taka była.
- prosze o opinię tej kwestii.
pozdrawiam

ps:jutro kopiemy nagrobki :)

Napisano

Tylko czy o to chodziło.

za jkiś czas to mogę zrobić fotki bo koledzy oficerowie mają jeszcze w szfie jedną sztukę gdzieś tam schowaną, a obecnie to mam tylko instrukcję obsługi,

pozdr
janek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie